Het tarsaal tunnel syndroom natuurlijk behandelen

P1080799

Wat is nu dat tarsaal tunnel syndroom, of tarsale tunnel syndroom precies? Het lijkt op het carpale tunnel syndroom, dat is duidelijk, maar dan aan de voeten. Net zoals het carpale tunnel syndroom krijg je bij het tarsale tunnel syndroom pijn, branderigheid en tintelingen, maar dan in de voet. Pijn aan de zijkant van de voet. Pijn onder de voet. Branden in de voet. Brandende voetzool. Dat soort vervelende gevoelens.

tarsale tunnel syndroom

tarsale tunnel syndroom

Het Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de voet veroorzaakt door de beknelling van een voetzenuw: de nervus tibialis. Tussen het scheenbeen (het os tibialis) en de achillespees loopt deze zenuw die de naam draagt ‘nervus tibialis’.

De zenuw loopt aan de binnenzijde van de onderbeen en voet. Bij de enkel en de hak bevindt zich een stevige peesplaat (flexor retinaculum), die wordt de tarsale tunnel genoemd. Onder deze peesplaat loopt de zenuw (nervus tibialis) samen met een bloedvat en nog 3 andere spieren. Wanneer de zenuw in de tarsale tunnel bekneld raakt, ontstaat het tarsale tunnel syndroom. Dat geeft pijn en branderigheid in de voet.

Het tarsaal tunnel syndroom komt niet zo heel vaak voor en wordt juist daardoor waarschijnlijk vaak niet herkend. [1] Daarom is het van belang dat artsen maar ook patienten de symptomen van deze zenuwbeklemming herkennen.

Klachten van het tarsaal tunnel syndroom

Het  verloop in ons lijf van de zenuw nervus tibialis verklaart de klachten van het tarsaal tunnel syndroom.

Deze voetzenuw, de nervus tibialis (1), vertakt zich de tarsale tunnel in een tak die naar de binnenkant van de hak loopt (6), een tweede tak die de binnenkant en de onderkant van de voet innerveert (nervus plantaris medialis)(4), en een derde tak die de zijkant aan de buitenzijde van de voet innerveert (nervus plantaris lateralis)(5).

Typische klachten door de verdrukking van de nervus tibialis zijn gemene pijnen in het gevoelsgebied van deze zenuw, en dus de aftakkingen van de nervus tibialis. De pijnklachten zijn: branderigheid, tintelingen, prikken, steken, elektrische schokken, en mogelijk ook een doof gevoel.

De klachten kunnen verergeren bij lopen en het naar buiten buigen van de voet (pronatie) dus op de binnenkant van de voet staan of lopen. Daardoor wordt de druk op de zenuw vergroot in de tarsale tunnel en ontstaat er meer pijn en/of doofheid in het gebied.

Afhankelijk van welk zenuwtakje onder druk komt te staan, zijn de symptomen verschillend.

Klachten veroorzaakt door schade aan de nervus plantaris medialis:

Tintelingen, prikken, branden, elektrische schokken in aan de binnenzijde van de voet, de binnenzijde van de voetzool en de eerste 3½ teen met  het nagelbed aan de bovenkant van de voet. Ook kan er in dit gebied doofheid aanwezig zijn en een verminderd gevoel bij prikken en aanraking ten opzichte van een ander gebied. De nervus plantaris medialis zorgt ook voor de buiging van de tenen en innerveert de volgende spieren: m. flexor digitorum brevis, m. flexor hallucis brevis, m. abductor hallucis, mm. lumbricales pedis. Het buigen van de tenen is dan vaak minder krachtig dan de andere voet.

Klachten veroorzaakt door schade aan de nervus plantaris lateralis

Wanneer de de plantaire laterale zenuw is beschadigd is, kan er pijn ontstaan aan de buitenkant, de buitenonderkant van de voet en de kleine teen met de helft van de vierde teen. Dezelfde neuropathische pijnklachten hierboven beschreven komen dan voor in dit gebied. Ook deze zenuw zorgt voor de buiging van de tenen door weer net andere spieren aan te sturen (m. flexor accessorius, m. flexor digiti minimi, m. adductor hallucis, mm. interossei, mm. lumbricales pedis, m. abductor digiti minimi)

Oorzaken van het tarsaal tunnel syndroom

De meest bekende oorzaak is na het joggen ofwel de “joggersvoet”. Wanneer de voet meer naar binnen staat (pronatie), wordt er druk uitgeoefend op de nervus tibialis in de tarsale tunnel. Wanneer met niet optimale schoenen gerend wordt, kan het tarsale tunnel syndroom ontstaan. Een zooltje om om de pronatie van de voet te corrigeren is een van de oplossingen, naast het rustig opbouwen van de afstand en de snelheid van het rennen.

Andere oorzaken kunnen zijn: ruimte innemend proces, verzwikking, platvoeten.

Tarsaal tunnel syndroom: onderzoek

Het karakteristieke patroon van de pijn, naast de spierzwakte van de tenen bij het buigen zijn de eerste aanwijzing van het tarsaal tunnel syndroom. Verder is het zogenaamde teken van Tinel positief. Het teken van tinel is positief wanneer bij het kloppen met een reflexhamer op de tarsale tunnel er uitstralende pijn en tintelingen ontstaan.

Ook kan de pijn verergerd worden door het naar buiten buigen van de voet (pronatie) en verlicht wordt bij het naar binnen buigen (suppinatie). Andere oorzaken, zoals fasciitis plantaris of een lumbale hernia kunnen oorzaak zijn van pijn in de voet en/of hiel. Een mooi artikel is te lezen over andere aandoeningen die niet uit het oog verloren mogen worden.[2]

Behandelingen van het tarsaal tunnel syndroom

Als de stand van de voet niet optimaal is, dan kan door middel van een zooltje deze stand gecorrigeerd worden. Vaak nemen de klachten dan af.

Palmitoylethanolamide werkt tegen zenuwbeklemming

PeaPlex en PeaPure zinvol bij tarsaal tunnel syndroom.

Aanwijzing: Wij kiezen voor een PEA preparaat met het Pea-opt keurmerk en wel omdat wij bij preparaten zonder dat kwaliteitsmerk nergens bewijs hebben aangetroffen over de zuiverheid.

U wilt hoge zuiverheid (100%): check dat altijd en kies geen onduidelijk preparaat want daarmee doet u uzelf tekort!

Met het natuurlijke middel palmitoylethanolamide (PeaPure) kan de ontstekingsreactie die door de zenuwbeklemming ontstaat in de zenuw tegen gegaan worden. Bovendien heeft deze natuurlijke stof een pijnstillende werking. Daarnaast blijkt het natuurlijke supplement palmitoylethanolamide dat in PePure en PeaPlex zit zenuwen te beschermen tegen schade en het herstel van de zenuwen te bevorderen. Gebruik dit supplement dat bijzonder veilig is wel enige weken tot maanden. Dosering: 3 maal daags 400 mg, of twee maal daags totaal 3 capsules. Lees verder over PEA. PeaPlex zou mogelijk nog een betere keuze kunnen zijn, i.v.m. de extra werkzaamheid ervan.

Verder kunnen pijnstillende cremes ingezet worden, zoals amitriptyline creme, ketamine creme, baclofencreme en clonidinecreme zie www.stopdepijn.com.

Daarna kan in de tunnel dexamethason met lidocaine door een pijnarts gespoten worden.

Als laatste kan de tunnel chirurgisch worden opengemaakt.

Een andere zenuwbeklemming in de voet: Mortonse neuralgie

Een tarsaal tunnel syndroom is niet hetzelfde als een Morton neurinoom. Dat kan namelijk ook pijn geven in de voet, met name tussen de tenen.

Een klassiek neurinoom: een zenuwzwelling die tot beknelling aanleiding kan zijn

Een klassiek neurinoom: een zenuwzwelling die tot beknelling aanleiding kan zijn

Die speciale zenuwbeknelling van een zenuw in de voorvoet (ook wel de Mortonse neuralgie genoemd) is een beknelling van een wat kleinere gevoelszenuw tussen twee middenvoetsbeentjes, meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e beentje.

De naam Morton’s neuroom verwijst naar de orthopedisch chirurg, die deze afwijking voor het eerst in 1876 beschreef. Waarom deze verdikking, het neuroom of neurinoom, precies ontstaat is nog steeds onbekend. Een hypothese is steeds terugkerende kleine beschadigingen aan de zenuw tussen de tenen.Bijvoorbeeld doordat de zenuw klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes die (teveel) bewegen ten opzichte van elkaar, of door een doorgezakte voorvoet.

Ook dit soort druksyndromen kunnen soms goed reageren op Palmitoylethanolamide. Dat neemt immers de zwelling en irritatie weg van de zenuw.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: