Palmitoylethanolamide (PEA): ook tegen chronische hoest? Nut bij asthma!

Chronische hoest is de meest voorkomende reden om een ​​huisarts te bezoeken, maar het blijft een onbehandelbaar probleem.

Vetzuur amide hydrolase (FAAH) is een enzym dat de zogenaamde endocannabinoïden breekt, en remming van FAAH produceert pijnstillende en anti-inflammatoire effecten. Palmitoylethanolamide (PEA) is daar het mooiste voorbeeld van.

Cannabinoïden remmen vagale sensorische zenuwactivering en de hoestreflex, dus het werd verondersteld dat FAAH-remming anti-hoest activiteit zou veroorzaken via de beinvloeding van de hoogte in het lichaam van endocannabinoïden.

Primaire vagale ganglia-neuronen, weefsel bioassay, in vivo elektrofysiologie en een modern cavia-hoestmodel werden gebruikt om te analyseren wat de rol van vetzuuramiden zoals PEA is bij het moduleren van sensorische zenuwactivatie in vagale afferenten.

FAAH-remming produceerde anthoest activiteit bij cavia’s met gelijktijdige plasma-verhoging van de vetzuuramiden N-arachidonoylethanolamide (anandamide), palmitoylethanolamide, N-oleoylethanolamide en linoleoylethanolamide.

Palmitoylethanolamide (PEA) belemmerde duidelijk hoestprikkels in het cavia-luchtwegen systeem, die vagale ganglia-neuronen inhielden, depolarisatie van cavia en humane vagus, en afvuren van C-vezel afferenten.

Deze PEA effecten werden gemedieerd via een cannabinoïde CB2 / Gi / o-gekoppelde weg en activatie van eiwitfosfatase 2A, wat resulteerde in een verhoogde calciumgevoeligheid van calcium geactiveerde kaliumkanalen.

Deze bevindingen laten zien dat PEA ook een moleculaire basis heeft als anti-hoest middel, en dat is vooral van groot belang bij asthma.

Asthma is een chronische ontsteking en uit bovenstaand onderzoek blijkt eens te weer hoe nuttig het supplement PEA kan zijn in de kliniek, bij asthma patienten.

Indien asthma patienten overwegen om PEA te gebruiken adviseren we een preparaat zoals PeaPlex omdat dat ptimaal geformuleerd PEA (PEA-opt) bevat, waarvan aangetoond is dat het daadwerkelijk in het bloed komt. Preparaten met het PEA-opt keurmerk zijn vooralsnog de enige PEA capsules waarvan we weten dat het de lichaamseigen reserves van PEA in het bloed aanvullen.

Bron: Targeting fatty acid amide hydrolase as a therapeutic strategy for antitussive therapy.
Wortley MA, Adcock JJ, Dubuis ED, Maher SA, Bonvini SJ, Delescluse I, Kinloch R, McMurray G, Perros-Huguet C, Papakosta M, Birrell MA, Belvisi MG.
Eur Respir J. 2017 Sep 20;50(3). pii: 1700782. doi: 10.1183/13993003.00782-2017. Print 2017 Sep.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: