De logische keus van Palmitoylethanolamide bij migraine

Er bestaat een verhaal over een neuroloog die alles geprobeerd had, maar de pijn bij migraine bij een van zijn patienten nam nauwelijks af, terwijl de bijwerkingen van veel middelen haar erg slaperig maakten.

De patiënt begon behandeling met een aanvulling die in Nederland vrijwel nieuw was, genaamd PeaPlex. Dat bevat palmitoylethanolamide zonder hulpstoffen, samen met zenuwversterkende stoffen. De pijn werd stukken minder. Hoe kan dat nu? Dat is uitgezocht door een aantal wetenschappers. PEA lijkt bij veel chronische aandoeningen met pijn een bijzonder goede behandeling te zijn.

Een preparaat als PeaPlex bevat optimaal geformuleerd PEA (PEA-opt), waarvan aangetoond is dat het daadwerkelijk in het bloed komt. Preparaten met het PEA-opt keurmerk zijn vooralsnog de enige PEA preparaten waarvan we weten dat het de lichaamseigen reserves van PEA in het bloed aanvullen.

Neuroinflammatie en neuropathische pijn: P2X7-receptoren (P2X7R’s) uitgedrukt in immuun- en gliacellen spelen een cruciale rol in pathofysiologie van chronische pijnsyndromen, zoals neuropathische pijn en migraine.

 

P2X7R kan een grote ionporie openen, een triggeringpunt voor neuro-inflammatie en pathofysiologische ontwikkeling van de pijn in de chronische fase. Echter, de functie van P2X7Rs is weinig bestudeerd in migraine, die ook wordt gekenmerkt door een langdurige pijnstaat.

De onderzoekers onderzochten expressie en de mogelijkheid om een ​​grote poriën van P2X7R te openen in satelliet glialcellen (SGC) in trigeminale ganglia en in muizencellen van muis- en muismuis (MMC).

Zij gebruikten de stromingscytometrie en de specifieke etikettering van mastcellen die geactiveerd werden door ATP en BzATP.

Met behulp van stromingscytometrie werd de grote porieopening permeabel voor de organische kleurstof YO-PRO-1 gedetecteerd na toediening van ATP of BZATP in zowel SGC als MMC. Deze opname werd gemedieerd door het P2X7 receptor subtype, zoals aangetoond door het remmende effect van de P2X7 antagonist A839977 en hoge activiteit van de P2X7 agonist BzATP. ATP-geïnduceerde degranulatie van meningeal mastcellen werd getoond met Toluidine Blue kleuring zowel in rat en muis MMC.

De auteurs tonen de belangrijke bijdrage van P2X7 receptoren aan ATP-gedreven activatie van trigeminale glial en meningeal mastcellen.

Zij suggereren dat deze purinergische mechanismen bijdragen tot neuro-inflammatie op verschillende niveaus van het trigeminale nociceptieve systeem, wat resulteert in langdurige pijnsensibilisatie bij migraine.

Palmitoylethanamolamide, een mestcelremmer en anti-inflammatoire verbinding, is daarom een rationele keuze bij migraine.

EFIC 2017: P18-BASIC SCIENCE (ANATOMIE, FYSIOLOGIE, FARMACOLOGIE, GEDRAG): RECEPTORS, Samenvatting: 388

PRO-NOCICEPTIVE P2X7 RECEPTOR ACTIVITEIT IN TRIGEMINALE SATELLIETEN EN MENINGEAL MAST CELLS: IMPLICATIE VOOR MIGRAINE NEUROINFLAMATIE Ishchenko1, I. Kudryavtsev1, D. Nurkhametova1, R. Giniatullina1, S. Wojciechowski1, F. Tore1, R. Giniatullin.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: