400 mg PEA-preparaat twee maal daags tegen endometriose pijn

Endometriose pijn is bijzonder lastig te behandelen. Er zijn een aantal behandelingsmogelijkheden, en PEA preparaten zijn daar een van. Omdat PEA een natuurlijke pijnstiller is, die tevens ontstekingen remt, is de toepassing bij endometriose pijn voor de hand liggend.

Inmiddels zijn er vele PEA preparaten te krijgen, wij geven er de voorkeur aan om capsules te geven met het PEA-opt keurmerk, of tabletten met micro-PEA, omdat van deze capsules en tabletten bewezen is dat de PEA na inname daadwerkelijk in het bloed komt.

Italiaanse gynaecologen hebben alle artikelen samen over dit thema geanalyseerd en kwamen tot de conclusie in 2017 dat PEA in een dosis van 800 mg/dag inderdaad zinvol was en de pijn verminderde. Pijn door geslachtsgemeenschap verminderde echter minder. De auteurs spraken van een

clinically relevant improvement of chronic pelvic pain and dysmenorrhea

De auteurs onderzochten een PEA preparaat dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van micro-PEA, kleine PEA deeltjes die vermoedelijk beter opgenomen worden door het lichaam. Vooralsnog is namelijk alleen van micro-PEA formuleringen (zoals in het Italiaanse een PEA-houdend product en de in Nederland geproduceerde PEA-opt tabletten aangetoond dat er voldoende PEA in het bloed komt om klinisch werkzaam te zijn.

De onderzochte microPEA tabletten waren van Italiaanse makelij.

Literatuur

Indraccolo U, Indraccolo SR, Mignini F. Micronized palmitoylethanolamide/trans-polydatin treatment of endometriosis-related pain: a meta-analysis. Ann Ist Super Sanita. 2017 Apr-Jun;53(2):125-134. doi: 10.4415/ANN_17_02_08.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: