Cellen produceren PEA om zich te beschermen tegen chemotherapie schade

In een muismodel van schade door chemotherapie hebben wetenschappers van de Universiteit of Minnesota, Minneapolis,USA, aangetoond dat de cellen in het weefsel van muizen die met chemotherapie behandeld worden de beschermende stof PEA aanmaken:

Levels of PEA were significantly higher in paw tissue from both cisplatin-treated groups relative to paw tissue from nontreated mice.

In de tabel hieronder is dat in detail goed te zien:

Levels of endocannabinoids and PEA in plantar paw skin samples

Treatment AEA, pmol PEA, nmol 2-AG, nmol
Naïve + vehicle (6) 20.1 ± 1.52* 0.6 [0.34–0.68] 21.4 ± 0.92
Cisplatin + vehicle (8) 11.0 ± 1.56 0.9 [0.76–1.17] 24.5 ± 2.35
Cisplatin + URB597 (10) 19.6 ± 1.95* 0.9 [0.72–1.17] 20.1 ± 1.73

Opvallend is dat de cellen van onbehandelde muizen 0,6 nmol PEA bevatten, en als de cellen blootgesteld worden aan chemokuur bestanddelen, in dit geval het bekende antikanker middel cisplatin, maken de cellen zelf ongeveer 50% meer PEA. Dat is een significante vermeerdering (Different from vehicle in PEA group at P < 0.05 (one-way ANOVA with Bonferroni t-test).

Inmiddels wordt door steeds meer mensen met kanker die chemotherapie ondergaan PEA gebruikt, om deze beschermende werking nog verder te ondersteunen, met name omdat we weten dat bij chronische belasting (kanker) de eigen synthese van PEA gestoord is.

Aanbeveling: alleen van de PEA capsules met het PEA-opt keurmerk hebben is tot nu toe bewezen ook daadwerkelijk het PEA gehalte in het bloed verhoogd wordt, daarom schrijven artsen ook die capsules voor in dit soort gevallen.

Bovendien bevatten alleen deze PEA capsules het gepatenteerde Micro-PEA (ook te vinden in de Italiaanse een PEA-houdend product PEA tabletten)

Dosis: 3 maal daags een capsule van 400 mg na de maaltijd.

Zie verder:

Palmitoylethanolamide beschermt zenuwen tegen chemokuren

Bron:

Uhelski ML, Khasabova IA, Simone DA. Inhibition of anandamide hydrolysis attenuates nociceptor sensitization in a murine model of chemotherapy-induced peripheral neuropathy. Neurophysiol. 2015 Mar 1;113(5):1501-10.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: