PEA en psoriasis

Reblogged: PEA en psoriasis

Door de ontstekingsremmende werking kan palmitoylethanolamide ingezet worden bij psoriasis. Palmitoylethanolamide heeft naast een ontstekingsremmende, ook een celbeschermende en pijnstillende werking.

PEA speelt als lichaamseigen stof een belangrijke rol in de pathogenese van  immuungemedieerde ziekten waaronder auto-immuunziekten en chronische ontstekingsprocessen. Het brengt de balans terug binnen het verstoorde immuunsysteem door in de cel de inflammatoire cascade te deactiveren.

Een gemene deler in verschillende inflammatoire aandoeningen is overactiviteit van TNF-α. Dit is onder meer het geval bij onder andere psoriasis dat zich kenmerkt door een (periodiek) actief ontstekingsbeeld. Zowel door het remmen van de activiteit van niet-neuronale cellen, als door de antagonistische werking op het overactieve TNF-α, wordt de ontstekingsactiviteit geremd.

Behandeling met PEA kan mogelijk het ziekteverloop bij psoriasis dan ook gunstig beïnvloeden. Dit geldt eveneens voor andere aandoeningen waarbij de regulatie van inflammatoire processen geassocieerd wordt met de PPAR-α-receptor.

Behalve een goede effectiviteit is daarnaast de verdraagzaamheid van exogeen PEA veel groter ten opzichte van reguliere ontstekingsremmers die protocollair worden ingezet. (31,32)

31. J Clinical and aestetical dermatology, june 2014
32. Eczeem natuurlijk behandelen met PEA creme en PEA supplement. IOCOB. Beschikbaar via: http://www.iocob.nl/2011/05/psoriasis_en_atopisch_eczeem_natuurlijk_behandelen_patienten_gezocht_/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: