Palmitoylethanolamide beschermt sperma en verbeter de kwaliteit ervan: een nieuwe infertiliteitsbehandeling

In een aantal experimenten die in 2016 gepubliceerd zijn door vruchtbaarheid artsen is onderzocht wat de rol is van palmitoylethanolamide bij de kwaliteit van het sperma. Ze vonden het opmerkelijk effect. Mannen die slecht sperma hebben, hebben ook lage concentraties van deze beschermende en reparerende natuurlijke stof in het sperma. De concentraties zijn veel lager in vergelijking met mannen die normaal sperma hebben. Als er palmitoylethanolamide toegevoegd wordt aan het sperma van de mannen met het slechte sperma, zie je een snel positief effect en de kwaliteit van het sperma wordt beter… De auteurs verwoorden dit aldus:

Palmitoylethanolamide ….rapidly and significantly improved sperm motility and maintained viability without affecting mitochondria activity in vitro.

Het lijkt er dus op dat de bekende beschermende en reparerende effecten van deze natuurlijke stof die we kennen uit zoveel experimenten ook gelden voor sperma. Gezien de grote hoeveelheid studies die de laatste jaar gepubliceerd zijn naar de reparerende effecten van deze stof, ligt het voor de hand dat ook de slechte kwaliteit van eicellen mogelijk dat deze stof verbeterd kan worden. We wisten al dat deze stof veel cellen en organen kan beschermen tegen schade, zoals bijvoorbeeld het netvlies en de zenuwen.

Palmitoylethanolamide blijft verbazen.

Doseringsaanbevelingen bij mannelijke fertiliteitsstoornissen

Mannen die problemen hebben met de kwaliteit van sperma, Raden wij aan om tenminste een half jaar driemaal daags één capsule van 400 mg na de maaltijd in te nemen. Het mooiste is om voor dit project bij een expert op het gebied van de voortplanting het zaad te laten testen op kwaliteit. Dat kan dan vervolgens ook gedaan worden na een half jaar, zodat duidelijk kan worden of de behandeling ook op de kwaliteit van het zaad meetbaar effect heeft gehad. Natuurlijk is een zwangerschap binnen deze zes maanden ook indicatief voor verbetering van de kwaliteit van het sperma.

Kies wel altijd voor een capsule met het keurmerk PEA-opt, alleen van die capsules eerste veiligheid en werkzaamheid gedurende vele jaren onder toezicht van artsen onderzocht en beschreven in de literatuur. In Italie zijn er PEA tabletten te verkrijgen die eveneens uitgebreid onderzocht zijn op veiligheid en werkzaamheid door artsen. Helaas zijn er de laatste tijd in Nederland veel nieuwe capsules op de markt gekomen die nooit getoetst zijn op veiligheid er werwkzaamheid onder supervisie van artsen gedurende langere tijd.

Relationship between seminal plasma levels of anandamide congeners palmitoylethanolamide and oleoylethanolamide and semen quality.
Amoako AA, Marczylo TH, Elson J, Taylor AH, Willets JM, Konje JC.
Fertil Steril. 2014 Nov;102(5):1260-7. doi: 10.1016/j.fertnstert.2014.07.767. Epub 2014 Sep 8.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: