Pijn bij Tietze rib syndroom behandelen met PEA

Reblogged: Tietze: een (chronische) ontsteking met veel pijn, wat te doen?

Wat kan je doen aan het syndroom van Tietze, en wat is het eigenlijk?

Het syndroom van Tietze wordt tegenwoordig gezien als een lokale ontstekingsreuma van en rond een aanhechting van een rib. Bij dit vreemde syndroom is er dus een chronische ontsteking van het kraakbeen in een of meer ribben van de borstkas. Dat wordt genoemd een costochondritis genoemd (costo = rib, chondr = kraakbeen, itis = ontsteking). Maar omdat er geen reuma factoren in het bloed gevonden wordt, wordt deze aandoening niet een reumatische aandoening genoemd, maar een aan reuma gerelateerde aandoening.

Je ribbenkast rond de borst is gebaseerd op veel kraakbeen, dat voortdurend beweegt bij het in- en uitademen. Door die continue beweeglijkheid kan je je voorstellen dat als er een lokale ontsteking is, dat die steeds geprikkeld wordt, en dat geeft dus pijn. Ook versterkt in- en uitademen, zuchten en hoesten gaat pijn doen.

Het is een vrij moeilijk te begrijpen aandoening en veel patienten hebben dan ook veel vragen, waardoor eenpatientenvereniging is opgericht. Die vereniging zegt:

Aangenomen wordt dat er ongeveer 5.000 Tietze- en of costochondritispatiënten in Nederland zijn waarmee de aandoening binnen de zeldzame aandoeningen valt. Maar dat is slechts een aanname. Volgens de wetenschap is Tietze geen chronische aandoening. Bij de meeste gediagnosticeerde patiënten verdwijnen de ontstekingen na een aantal maanden, echter er zijn ook patiënten waarbij de klachten zich maanden tot jaren aanhouden. Deze patiënten vallen onder de chronisch patiënten groep en daar is de informatie op deze website ook op gebaseerd.

Tietze en pijnen door daarop lijkende aandoeningen

Het is belangrijk te weten dat de pijn bij dit syndroom soms verward wordt met pijn door een hartinfarct. [1][2] En als er op de plaatsen van de pijn in de borstkas ook zwellingen te vinden zijn, moet de patient in detail door de arts onderzocht worden, om andere aandoeningen uit te sluiten. [3][4] Ook het slippende ribsyndroom (slipping rib syndrome) kan klachten geven die op Tietze lijken. [5]

De aandoening  is  in 1921 vernoemd naar zijn ontdekker en naamgever, de Duitse dr. Alexander Tietze:

Tietze, Alexander. “Über eine eigenartige Häufung von Fällen mit Dystrophie der Rippenknorpel.” Berl Klin Wochenschr 58 (1921): 829.

Ons behandelprotocol bij deze pijnen

Omdat het gaat om een lokale en chronische ontsteking van een onderdeel van de ribbenkast, zetten wij de pijnstiller en ntstekingsremmer palmitoylethanolamide in.
We kiezen altijd voor een PEA capsule die het PEA-opt keurmerk draagt, omdat van andere capsules de werkzaamheid en veiligheid niet gedocumenteerd zijn.
We doseren 3 maal daags 400 mg, en bij onvoldoende resultaat na 1 maand verdubbelen we de dosis.
Voorts laten we patienten lokaal een bijzondere pijnstillende creme smeren, die op recept verkregen wordt. Meer over deze cremes op www.stopdepijn.com

Maart 2016, prof.dr. Jan MK Hesselink, arts

Eerste beschrijving van het syndroom door Tietze:

“We are dealing with the appearance of painful swellings in the region of the upper costal cartilages . . . that have developed in a matter of several weeks to months and have shown variations and remissions in their course.” (uit Tietze’s Syndrome, A Review of the Literature by HAROLD L. KAYSER, M, 1956).

1942-Tietze-TIETZE’S DISEASE (NON-SUPPURATIVE NON-SPECIFIC SWELLINGS OF RIB CARTILAGE)

Referentie

[1] Lanham DA1, Taylor AN, Chessell SJ, Lanham JG. | Non-cardiac chest pain: a clinical assessment tool. |Br J Hosp Med (Lond). | 2015 May;76(5):296-300. doi: 10.12968/hmed.2015.76.5.296.

[2] Ayloo A1, Cvengros T, Marella S. | Evaluation and treatment of musculoskeletal chest pain. | Prim Care.| 2013 Dec;40(4):863-87, viii. doi: 10.1016/j.pop.2013.08.007.

[3] Kaplan T1, Gunal N2, Gulbahar G3, Kocer B3, Han S1, Eryazgan MA3, Ozsoy A4, Naldoken S5, Alhan A6, Sakinci U3. | Painful Chest Wall Swellings: Tietze Syndrome or Chest Wall Tumor? | Thorac Cardiovasc Surg. | 2015 Mar 5. [Epub ahead of print]

[4] Proulx AM1, Zryd TW. | Costochondritis: diagnosis and treatment. | Am Fam Physician. | 2009 Sep 15;80(6):617-20.

[5] Bolaños-Vergaray JJ1, de la Gala García F, Obaya Rebollar JC, Bové Alvarez M. | Slipping Rib Syndrome as Persistent Abdominal and Chest Pain. | A A Case Rep. | 2015 Nov 1;5(9):167-8. doi: 10.1213/XAA.0000000000000243.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: