Welk PEA product moet ik kiezen: Over Pure PEA, Puur PEA en PeaPure….

Reblogged INP

Pure PEA is niet altijd Puur PEA: palmitoylethanolamide supplementen info4u

Er zijn inmiddels ook in Nederland, steeds meer PEA preparaten te verkrijgen. Hoe zit dat nu? Een analyse van pure PEA en PEA Puur producten, en overige PEA producten. Welke zijn zinvol en welke niet.

Ons instituut werkt al sinds 2011 met palmitoylethanolamide.[1] Aanvankelijk met de Italiaanse producten een PEA-houdend product en Glialia. Maar al snel zijn we overgestapt naar een vernieuwd product dat alleen zuiver en puur PEA bevatte, het PeaPure. Na onze vele nationale en internationale publicaties over PEA zijn een aantal organisaties ertoe overgegaan om ook PEA producten te produceren. Wat is nu wijsheid. Welke producten zijn vooral zinvol, welke zijn zinloos en waarom? Wij zijn verplicht vinden we de consument daarover helder in te lichten.

Pure PEA producten: Productie volgens optimale bereidingsprocessen

PEA is een bijzonder stofje. Een vetachtig stof met een kristal structuur. Dat maakt het lastig om het te verkleinen. Als je het gewoon maalt gaat de PEA aan elkaar kleven en wordt het een door het lichaam moeilijk op te nemen massa korrels. Je moet een gestandaardiseerd productieproces hebben om dit te vermijden en een PEA preparaat aan de patient te kunnen aanbieden dat optimaal in het lichaam opgenomen kan worden. Die soort processen bestaan en worden gehanteerd door 3 PEA producerende bedrijven.

Fijn, gemicroniseerd en ultragemicroniseerde PEA

Een en ander is voor het eerst duidelijk geworden in 1999. Toen heeft een Italiaanse organisatie, Innovet, die samenwerkte met de Nobelprijswinnares Lev-Montalcini een speciaal geoctrooieerd verkleiningsproces uitgedacht op de PEA deeltjes optimaal te verkleinen. Dat verkleinen moet op een speciale wijze geschieden, wil het eindproduct goed in het lichaam opgenomen worden. Dat proces heet microniseren. Om daarna van het gemicroniseerde materiaal tabletten te maken is ook niet eenvoudig. Dat Italiaanse bedrijf heeft toen allerlei chemische hulpstoffen bij de PEA gedaan, zoals magnesium stearaat. Aanvankelijk hebben wij ook daarmee gewerkt.

In dit decennium zijn 2 verschillende bedrijven bezig geweest een nieuw productie proces te bedenken, zodat nog betere en fijnere deeltjes ontstonden. Beide bedrijven hebben zo een productieproces ontwikkeld en gepatenteerd.

Het ene bedrijf (Italiaans, een Italiaans bedrijf) heeft toen gekozen om door te gaan met de chemische hulpstoffen (omdat dat naar hun mening de enige weg was) en heeft gemicroniseerd en ultragemicroniseerde tabletten PEA ontwikkeld.

Het andere bedrijf (Russell Science) heeft een procedure ontwikkeld zodat je capsules kan vullen met fijne, hele fijne (gemicroniseerde) en ultrafijne (ultragemicroniseerde) PEA deeltjes.[2] Het voordeel van deze laatste procedure was, dat daarvoor geen chemische en farmaceutische hulpstoffen nodig waren.[3]

Fijn, gemicroniseerd en ultragemicroniseerd PEA is optimaal in een gift, omdat uit onderzoek is gebleken dat je al die deeltjes nodig hebt, de zogenaamde deeltjesverdeling is dan optimaal, want:

1. Fijne deeltjes (zo rond de 25 micron) zijn onderzocht als preventie voor ontstekingen,[4]

2. Gemicroniseerde PEA deeltjes (zo tussen de 15-10 micron) zijn onderzocht voor gewrichtspijnen[5], en perifere zenuwpijnen, zoals bijvoorbeeld hernia, en

3, Ultragemicroniseerde PEA heeft een belangrijke invloed op het glia weefsel, van groot belang bij chronische pijnen).[6]

In PeaPure, PeaPLex en een PEA-houdend product zitten al deze deeltjes zodanig verdeeld dat er in ieder geval voldoende kleine en zeer kleine deeltjes aanwezig zijn om het hele zenuwstelsel tot rust te brengen. Dat de producerende bedrijven daarvoor een gepatenteerd productieproces moeten volgen staat garant voor de kwaliteit. En die kwaliteit is noodzakelijk voor een optimale opname in het lichaam.

Tenslotte weten we uit de biologie van chronische pijn, dat er dan zowel ontstekingen, afwijkingen in perifere zenuwen en afwijkingen in het centrale zenuwstelsel (op glia en zenuwcel niveau) aanwezig zijn.[7]

PEA-optHet is ook van belang een zuivere vorm van PEA in te nemen. De producenten van PeaPlex en PeaPure zijn de enige die op hun website een analyse certificaat opgenomen hebben, afkomstig van een onafhankelijk analyse laboratorium, waaruit de hoge puurheid van de PEA blijkt.

Verder is er een keurmerk ontwikkeld, het PEA-opt keurmerk, dat alleen gegeven wordt aan een PEA preparaat als aan een heel aantal voorwaarden voldaan is, waaronder de aantoonbare hoge zuiverheid.

Gecombineerde PEA preparaten: PeaPlex, PEA met DPP-IV, Achilles, een PEA-houdend product

Er zijn ook gecombineerde PEA preparaten beschikbaar. Sommigen zijn zinvol en berusten op een logische en wetenschappelijke basis, anderen zijn slechts ingegeven door marketing beweegredenen.

DPP-IV enzymen met PEA

Zo lijkt de combinatie PEA met het DDPIV enzym niet zinvol te zijn: de combinatie is niet rationeel, DPP-IV is nooit klinisch aangetoond werkzaam te zijn, en deze enzymen kunnen mogelijk diabetes in de hand werken. Wij kiezen er daarom voor niet met een dergelijk preparaat te werken.

PeaPlex: PEA met geselecteerde vitamines B

PEA is bewezen effectief bij vele zenuwaandoeningen, en dat geldt ook voor de geselecteerde vitamines uit de B groep. Vooral omdat de producent gekozen heeft voor fysiologische doseringen van de zenuwondersteunende vitamines B is deze combinatie vermoedelijk zeer zinvol. Los van het feit dat we steeds meer inzien dat grote aantallen chronische patienten tekorten hebben aan vitamines uit de B groep. Deze nieuwe combinatie lijkt dus een heel zinvolle te zijn, waar wij ook mee werken.

PEA met plantenextracten: Achilles, een PEA-houdend product

Sommige combinaties zoals die in Achilles, een USA fitness product zijn niet rationeel, andere combinaties, zoals in zouden wel zinvol kunnen zijn. Het nadeel is wel dat al deze preparaten in tabletten beschikbaar zijn, met chemische hulpstoffen zoals magnesium stearaat.

Oktober 2015, prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink

Referentie

[1] Hesselink JM. | Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: from nonspecific resistance to PPAR-? agonist and effective nutraceutical. | J Pain Res. | 2013 Aug 8;6:625-34. doi: 10.2147/JPR.S48653. eCollection 2013.

[2] Hesselink JM. | Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. | Int Med Case Rep J. | 2013 Sep 13;6:49-53. doi: 10.2147/IMCRJ.S51572.

[3] Hesselink JM, Hekker TA. | Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. | J Pain Res. | 2012;5:437-42. doi: 10.2147/JPR.S32143. Epub 2012 Oct 26.

[4] Keppel Hesselink JM, de Boer T, Witkamp RF. | Palmitoylethanolamide: A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold. | Int J Inflam. | 2013;2013:151028. Epub 2013 Aug 27.

[5] Marini I, Bartolucci ML, Bortolotti F, Gatto MR, Bonetti GA. | Palmitoylethanolamide versus a nonsteroidal anti-inflammatory drug in the treatment of temporomandibular joint inflammatory pain. | J Orofac Pain. | 2012 Spring;26(2):99-104.

[6] Kopsky DJ, Hesselink JM. | Nerve regeneration in neuropathic pain. | Pain Med. | 2010 Oct;11(10):1576. doi: 10.1111/j.1526-4637.2010.00947.x. Epub 2010 Sep 7.

[7] Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. | Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. | J Pain Res. | 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417. Print 2013.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: