Wetenschappelijk misproduct: combinatie palmitoylethanolamide (PEA) met ‘ DPP-IV enzymen ‘

Palmitoylethanolamide (PEA) is inmiddels klinisch in vele studies onderzocht en van grote waarde gebleken bij uiteenlopende aandoeningen die gepaard gaan met chronische ontstekingen en/of pijn. PEA wordt dan ook in toenemende mate populair in de natuurgeneeskunde. Dat maakt dat bepaalde producenten blijkbaar een graantje mee willen pikken. Door het werkzame principe PEA te combineren met nonsense producten. En dan voor veel geld te verkopen, terwijl een zuivere en goed geproduceerd PEA zeker betrouwbaarder is.

PEA met DPP-IV enzymen

Zo had een Amerikaans bedrijf PEA al in 2013 gecombineerd met een aantal zinloze kruidenextracten. Die extracten voegen niets toe, en kunnen alleen bijwerkingen veroorzaken.

Nu, eind 2015, is er een Nederlands bedrijf dat een PEA preparaat lanceert met klinisch zinloze enzymen erbij. Enzymen die onder de noemer vallen van DPP-IV. Ook wel bekend onder de naam dipeptidyl peptidase-4 (DPP4). Wat DPP-IV allemaal vermag te doen in combinatie met PEA is natuurlijk niets anders dan wat PEA zelf ook zou kunnen. Maar dat is eigenlijk nog de vraag. Als je PEA in een capsule verbindt met een stof of stoffen met een geheel andere biologische werking (DPP-IV) dan is het nog maar de vraag of je nog een werkzaam PEA hebt. Bovendien kunnen er door de toevoeging van de DPP-IV-enzymen bijwerkingen ontstaan die we van PEA niet kennen, aldus de PEA-DPP-IV producent: geïrriteerdheid, toename stressgevoeligheid, onrust en agitatie, en verder gasvorming, krampen en of diarree…..

Het mooie van zuivere PEA preparaten is juist dat ze dit soort bijwerkingen niet hebben.

Bij nader onderzoek vonden we verder niet 1 studie die aantoont wat het PEA-DPP-IV complex wel zou kunnen doen.

De combinatie PEA-DPP-IV dient dan ook afgeraden te worden om verschillende redenen:

1. Het is een totaal irrationele combinatie,
2. Er bestaat geen klinische literatuur die ondersteunt dat DPP-IV ueberhaupt werkzaam is,
3. Een preparaat maken van een bekend principe en daar een onbekend onbewezen stof of stoffen bijdoen vraagt om problemen (interacties?),
4. Er kunnen allerlei bijwerkingen ontstaan die niet ontstaan bij een zuiver OEA preparaat, en
5. Het is onduidelijk wat de kwaliteit en de zuiverheid is van het gekozen PEA preparaat in deze niet-rationele combinatie.

De PEA-DPP-IV combinatie lijkt ons verre van rationeel en het lijkt niets toe te voegen aan een zuiver PEA preparaat. Aangezien er geen veiligheidsgegevens beschikbaar zijn voor DDP-IV in grotere klinische populaties, lijkt ons de combinatie ook vooralsnog problematisch.

De stichting IOCOB gaf ook een rood stoplicht aan DDP-IV.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: