Neuropathische pijn: komt meer voor dan je denkt! Natuurgeneeskunde kan helpen!

Neuropathische pijn: komt meer voor dan je denkt! Natuurgeneeskunde kan helpen!

Voordracht Natura Foundation oktober 2014, door Professor Jan Keppel Hesselink

“De essentie van natuurgeneeskunde is het aanspreken van de helende kracht in ons eigen lichaam”Professor Jan Keppel Hesselink is buitengewoon hoogleraar moleculaire farmacologie in Duitsland, maar geniet bovenal faam als pijnarts. Zijn specialisme is neuropathische pijn: pijn die ontstaat door een zenuwbeschadiging. Aan de hand van een zeer herkenbare casus spreekt hij over de beste strategie om het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam te stimuleren. Daarbij staat de behandeling van zenuwpijn met natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmende stoffen centraal.

Brandende voeten

Brandende en prikkende voeten bij diabetes. Koude pijnlijke voeten. Gevoelloze en pijnlijke voeten. Maar ook: stekende en tintelende pijnen in bil en een been, zoals door een hernia. Chronische voetpijnen na een chemokuur. Of: pijn alsof je op brandnetels loopt, zonder dat de neuroloog een oorzaak kan vinden. Littekenpijn, pijn bij Sudeckse dystrofie, of chronische pijnen na een doorgemaakte ziekte van Lyme. Allemaal neuropathische pijnen.

Beschadiging zenuwstelsel

Neuropathische pijn is in het algemeen pijn veroorzaakt door beschadigingen van zenuwen. Dus ook blijvende postoperatieve pijnen in een litteken gebied bijvoorbeeld kunnen neuropathische zijn.

Neuropathische pijnen worden in het algemeen gediagnostiseerd door de neuroloog, en veel neurologische aandoeningen geven dus neuropathische pijnen. Veel chronische pijnen zijn neuropathisch, maar er is ook een tweede oorzaak van die chronische pijnen, en dat zijn de reumatische en artrose-pijnen.

Beperking reguliere pijnstillers: veel bijwerkingen

Vanuit de natuurgeneeskunde kunnen we veel doen aan patiënten die bij ons komen met chronische pijnen en/of neuropathische pijnen. Meestal hebben deze patiënten al van hun huisarts amitriptyline of pregabaline gekregen, dat kan wel soms helpen, maar veelal trekken patiënten de bijwerkingen niet, vooral niet het suf worden, het zombiegevoel, de droge mond en de chronische ontlastingsproblemen. Dan komen ze bij ons met de vraag of wij niet wat kunnen doen, zodat de pijn minder wordt en ze geen last hebben van bijwerkingen.

Rol supplementen bij neuropathische pijn: van vitamine D3 tot alfaliponzuur

Allereerst vraag ik altijd aan de huisarts om het vitamine D gehalte 9 serum-25OHD gehalte geheten) in het bloed te meten, bij chronische pijnen is dat vrijwel altijd veel te laag, vaak 20-40 nmol/L terwijl je minstens 80 wil zien. Simpele suppletie met vitamine D, liefst 2000-5000 IE of meer de eerste maand per dag na een goedde maaltijd is dan een goed begin. Een onderhoudsdosering van 1000 IE is meestal noodzakelijk om het serum niveau op die 80 nmol/L te houden.

Vervolgens vraag ik altijd of mensen nog goed slapen, of door de pijn lastig slapen. Als je niet goed uitgerust bent, voel je de pijn ook erger, en bij veel pijn is de slaap gestoord, dus je krijgt snel een vicieuze cirkel. Ook zijn mensen vaak angstig en gespannen door de pijn, pijn is immers een noodsignaal. In al die gevallen is l-theanine, het rustgevende aminozuur uit de theeplant zeer aan te bevelen, bijvoorbeeld 3 maal daags 150 mg capsules. Het kan zinvol zijn te zoeken naar preparaten die vrij zijn van gelatine, maar waarbij de l-theanine in een vegetarische capsule zit.

Bij suikerpatiënten moet je als therapeut altijd denken aan alfaliponzuur, geef dan rechtsdraaiend alfaliponzuur, want dat is de werkzame variant. De dosis is 3 maal daags 100 mg R-alfaliponzuur en bij na een maand te weinig effect, de dosis verdubbelen. Alfaliponzuur is bij onze Oosterburen een daadwerkelijk geneesmiddel, dat zelfs intraveneus gegeven wordt. Het heeft aantoonbaar een pijn verminderende werking bij diabetische pijnen.

Heelkracht van het lichaam stimuleren en pijn verminderen: palmitoylethanolamide (PEA)

Om de genezende kracht van ons lichaam te ondersteunen, de pij te verminderen en de slow-inflammation te remmen (van belang bij veel ouderdomsziektes en chronische pijnen) is het natuurlijke palmitoylethanolamide (PEA) een bijzondere aanwinst. In 7 dubbelblinde en placebogecontroleerde studies is de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van dit supplement bekend. Een instapdosis is 3 maal 400 mg, en na een maand eventueel ophogen tot de dubbele dosis. Bij huidpijn kan het zeer zinvol zijn om ook gebruik te maken van de PEA crème. Ook via de huid kunnen de kleine huidzenuwen tot rust gebracht worden. Daarnaast is PEA creme een goede aanwinst en een alternatief voor corticosteroid crèmes bij allerlei vormen van pijn en ontsteking van de huid, zoals bij chronische eczemen. Dat zie je soms ook aan de voeten en benen van suikerziekte patiënten en dat pleit voor PEA van binnen en PEA van buiten.

Tijdens de lezing zal verder ingegaan worden op het natuurlijk herstelvermogen van ons lichaam en de rol van PEA daarbij, alsmede de indicaties en het gebruik van deze lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer.

Tenslotte zijn er nog supplementen, zoals acetyl-l-carnitine en benfotiamine war je zeker aan kan denken.

Pijn verminderen door crèmes

In mijn praktijk werken we verder met LDN, lage dosis naltrexone, maar dat kunnen artsen alleen, want daar is een recept voor nodig. Tenslotte hebben we in ons instituut voor neuropathische pijn samen met een apotheek een aantal bijzonder goede pijnstillende crèmes ontwikkeld, o.a. met daarin ketamine en amitriptyline, alle crèmes op basis van PEA. Maar die crèmes kan je alleen als arts voorschrijven.

Site over neuropathische pijn

Tenslotte hebben we op onze instituutssite (www.neuropathie.nu) voor patiënt en behandelaar ruim 1000 artikelen over neuropathische pijn geschreven en verzameld. Daaronder zijn ook vele voorbeelden van patiënten, waar ze hun ervaringen delen via Youtube filmpjes. Ook publiceren we sinds jaren onze bevindingen met de behandeling via PEA en de crèmes in vele internationale medische tijdschriften, in de hoop zo collega’s te overtuigen dat je pijn ook anders kan behandelen dan met farmaceutische pillen en capsules alleen…

Voeding en beweging

Tenslotte spreekt het voor zich dat elke natuurtherapeut ook aandacht besteedt aan het voedingspatroon van de pijnlijder, je schrikt vaak als je hoort wat men zoals (niet) eet… En de waarde van elke dag bewegen moet echt beklemtoond worden, want mensen met pijn neigen ertoe stil te gaan zitten. En dan wordt de pijn op den duur alleen maar erger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: