Geconjugeerd linolzuur (C.L.A.: conjugated linoleic acid) versterkt aanmaak palmitoylethanolamide

Geconjugeerd linolzuur (C.L.A.: conjugated linoleic acid) versterkt de aanmaak van palmitoylethanolamide, zo blijkt uit een recente studie.

PPAR alpha agonisten leiden tot de synthese van N-oleoylethanolamide (OEA) and N-palmitoylethanolamide (PEA). Conjugated linoleic acid (CLA), is een bekende PPAR alpha inducer die via voeding binnen te krijgen is. CLA kan dus mogelijk de endogene PEA synthese versterken.
De onderzoekers vonden dat dit inderdaad het geval is.

Our data showed that CLA intake increased DHA, OEA and PEA levels in the liver by 24%, 31% and 36% respectively, and reduced hepatic lipid accumulation by 16%. We may conclude that dietary CLA is able to influence not only fatty acid metabolism but also the biosynthesis of bioactive mediators such as OEA and PEA which may contribute to ameliorate fatty liver.

Het zou bijzonder boeiend zijn om bij een PEA behandeling, tegelijkertijd, bij onvoldoende effect CLA te geven. CLA (conjugated linoleic acid) is een natuurlijk isomeer van het essentieel vetzuur: linolzuur (LA). CLA bevordert dus de werking van de kernreceptor, waarop PEA aangrijpt, en heeft ook nog andere positieve metabole effecten. Het zorgt o.a. voor het behoud van spiermassa en ondersteunt het metabolisme van de vetten.

Wij adviseren om bij onvoldoende effect van PEA na 2 maanden Bio-CLA toe te voegen voor een maand lang. Neem dan de derde maand 3 maal daags PEA en 3 maal daags een BIO-CLA capsule, bij voorkeur tijdens of na een maaltijd. Deze combinatie zou ook nog zeer specifiek leververvetting tegen kunnen gaan!

Referentie

Piras A, Carta G, Murru E, Lopes PA, Martins SV, Prates JA, Banni S. Effects of dietary CLA on n-3 HUFA score and N-acylethanolamides biosynthesis in the liver of obese Zucker rats. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2015 Apr 13. pii: S0952-3278(15)00086-1. doi: 10.1016/j.plefa.2015.04.004.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: