Glaucoom, verhoogde oogboldruk en het nut van palmitoylethanolamide

PEA tegen verhoogde oogboldruk: aanbevolen door Amerikaanse oogartsen

PEA tegen verhoogde oogboldruk: wordt momenteel aanbevolen door Amerikaanse oogartsen

Het oog heeft om goed te functioneren de ronde vorm nodig. Het oog is gevuld met glasvocht, en dacht vocht heeft een bepaalde druk, waardoor het oog mooi rond is. De druk die het best is , is zo tussen de 10 en 21 millimeter kwikdruk. Wordt de druk hoger, bijvoorbeeld omdat er erfelijke factoren een rols spelen, of bij het ouder worden, dan kunnen er problemen ontstaan. Die druk maakt namelijk dat de fijne zenuwcellen in het netvlies onder druk komen te staan, en dan minder gaan functioneren. Daar gaat wel enige tijd overheen, voordat een verhoogde oogboldruk tot het zogenaamde gezcichtsuitval leidt, maar als het eenmaal zover is, en je hebt een beschadiging van het netvlies te pakken is dat onomkeerbaar. Dat noemen we dan glaucoom.

Glaucoom wordt behandeld met oogdrukverlagende druppels die vaak veel bijwerkingen kunnen hebben. Er zijn ook veel mensen die al een verhoging hebben van de oogboldruk, bijvoorbeeld 250 mmHg, maar die nog geen symptomen hebben van schade aan het netvlies. Dan is het van belang om deze fijnzinnige zenuwen in het oog zo goed mogelijk te beschermen tegen komende schade.  Omdat PEA in verschillende studies steeds weer bijkt zenuwbeschermend te zijn, en daarnaast ook oogboldruk verlagend werkt, lijkt het bijzonder zinvol als patienten met verhoogde oogboldruk PEA gaan gebruiken. Om de oogzenuwen te beschermen en om de druk wat lager te houden! Aangezien PEA geen bijwerkingen van betekenis heeft, en het ook de zenuwen beschermt, is het ten minste even zinvol dan de oogboldrukverlagende druppels die geen aanvullende oogzenuw bescherming leveren.

Het meten van de oogboldruk

De druk in het oog kan toenemen doordat er te veel vocht aangemaakt wordt dat in de oogbol zit (dat wordt het kamerwater genoemd), of te weinig wordt afgevoerd. Op de lange duur zijn er dan dus veranderingen waarneembaar binnen in het oog, en er ontstaan beschadigingen, glaucoom. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw oogdruk regelmatig te laten controleren bij de opticien. Drukken boven 21 mm kwikdruk dienen goed in de gaten gehouden te worden. Het advies is dan ook om uw ogen minimaal een keer per twee jaar te laten meten bij de opticien, vaak wordt hierbij ook meteen de oogdruk gecontroleerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: