De R weer in de maand: wat nu bij griep en verkoudheid?

Het wordt weer griep en verkoudheid tijd. Het immuunsysteem komt daarbij onder druk. Nattigheid en koude, en virussen in de lucht, aan de handen en dan in ons lijf….

Op zoek naar immuunversterking en verlagen van de kans op griep en verkoudheden

Vele mensen gaan nu weer op zoek naar wat te doen bij griep en verkoudheid. Dat is niet zo makkelijk. Aspirine, of acetylsalicylzuur bijvoorbeeld weil je niet aan kinderen geven. Aspirine kan namelijk bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Reye-syndroom. Ook paracetamol is steeds meer problematisch. We weten inmiddels dat paracetamol de weerstand van ons lijf tegen virussen juist verzwakt. Je onderdrukt tijdelijk de symptomen, maar het probleem wordt niet opgelost. Om maar te zwijgen  over de NSAIDs zoals ibuprofen. Daar overlijden mensen aan door maagbloedingen als bijwerkingen. Kortom al deze farmaceutische opties zijn eigenlijk waardeloos.

Middelen die niet door de grote farmaceutische industrie gepushed worden worden weinig genoemd. Pamitoylethanolamide (PeaPure) is zo een middel. Het ondersteunt het immuunsysteem, het helpt bij weerstandopbouwen tegen virussen en bacteriën, en het is bewezen werkzaam (en veilig), ook bij kinderen met griep en verkoudheid.

Meta-analyse bewijst werkzaamheid PEA bij griep en verkoudheid

In 2013 werd een grote kwalitatieve metaanalyse gedaan door enkele experts, waaruit bleek dat PEA zowel bij griep als verkoudheid de kans op ziek worden verkleint, en de ernst als je toch onverhoopt aangestoken wordt.

PEA is gebleken effectief en veilig te zijn bij griep en verkoudheid, zoals recent wederom bleek uit een grote kwalitatieve meta-analyse van 6 dubbelblinde placebo gecontroleerde studies die door de Wageningse hoogleraar prof. Witkamp en zijn collega prof. Keppel Hesselink gepubliceerd is in het peer revierde tijdschrift International Journal of Inflammation (Palmitoylethanolamide: A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold, http://www.hindawi.com/journals/iji/2013/151028/ )

Ze eindigden hun overzicht met een boeiende opmerking:

Given the results of 6 clinical trials in flu and the common cold, seen in the context of the serious criticism on the efficacy and safety of oseltamivir and zanamivir, PEA should be reconsidered by clinicians as a new treatment modality for the flu and respiratory infections due to its documented efficacy and more importantly its very benign side effect profile. Furthermore, oseltamivir and zanamivir are known to induce resistance; PEA has a very low likelihood of inducing resistance due to its mechanism of action. Finally, the ease of application of PEA offers the possibility to have a quick therapeutic answer ready in case of a flu epidemic, especially in cases of a mismatch between circulating strains and the recommendations from WHO.

One response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: