PEA creme: palmitoylethanolamide in beschermende creme, tegen pijn en jeuk

PEA creme

PEA creme: pijnstilling en jeukvermindering via de huid en de kleine zenuwvezels in de huid

Sinds enige jaren zijn er ook preparaten beschikbaar die PEA bevatten op basis van een creme. De concentratie van de PEA in die creme’s was steeds bijzonder laag. Nu is er door de producent van PeaPure, Russell Science, een nieuwe creme ontwikkeld via een gepatenteerde procedure die veel meer PEA bevat dan de oudere creme’s, ongeveer 5 maal zoveel, simpel genoemd de PEA creme.

Let wel op: er zijn inmiddels ook ‘me-too’ preparaten, die niet gemaakt zijn volgens de speciale gepantenteerde wijze, waardoor de PEA optimaal beschikbaar is. We adviseren de beste kwaliteit te gebruiken, die het PEA-opt keurmerk verkregen hebben.

De producent raadt patienten aan om naast de PeaPure capsules ook de creme te gebruiken. Pijnstilling en bescherming van de huid tegen schade (bijvoorbeeld door radiatie bij kanker of UV zonlicht) wordt daardoor mogelijk.

De PEA in de creme kan de pijnprikkels die in de huid ontstaan via de dunne vezels mogelijkerwijs ook verminderen. Er is inmiddels aardig wat onderzoek gedaan naar de biologische werking van PEA in creme, die elders op deze site beschreven wordt.

Hieronder een paar voorbeelden van de bijzondere activiteit van deze creme.

PEA creme: een aanwinst tegen pijn in het algemeen, vaginale pijn, ernstige jeuk en bestralingsschade

De PEA in de creme kan zinvol zijn bij uiteenlopende aandoeningen:

dunne vezel neuropathische pijn
bestralingsschade van de huid
atopische eczemen
luier eczemen bij babytjes
ernstige jeuk bij nierfunctie stoornissen (uremische pruritus)
versnelde veroudering en beschadigingen van de huid
chronische ontstekingen van de huid
vaginale pijnen

Ontstekingsremmende werking van PEA creme bij kinder eczeem: een goed alternatief voor corticosteroid creme

Het bijzondere voordeel van PEA creme is, dat de celbeschermende werking van PEA gecombineerd met de pijnstillende en ontstekingsremmende werking maakt dat de creme breed inzetbaar is. Bijvoorbeeld, het probleem bij veel kinder eczeem is dat er eigenlijk alleen maar corticosteroid zalven zijn om de eczemen mee te onderdrukken. Nu de PEA creme beschikbaar gekomen is, kan deze creme bij dit sort eczemen, een soort chronische ontsteking van de huid, een heel goed alternatief zijn. Immers, de PEA creme heeft geen nare bijwerkingen, die corticosteroid creme’s wel hebben (de atrofie en ondermijning van de huid bij chronisch gebruik). In een grote studie met meer dan 2000 patienten bleek dat creme die PEA bevat zeer zinvol was bij het zogenaamde atopische eczeem, en dat er geen bijwerkingen waren (zie onder). Meer dan 900 daarvan waren kinderen! Die kinderen hadden gemiddeld 60% verbetering van de eczeem klachten na het gebruik van de PEA bevattende creme.

De conclusie van de dermatologen was dat creme met PEA de noodzaak om corticosteroid zalven te gebruiken duidelijk verminderde en de symptomen van het eczeem ook:

This study demonstrates substantial relief of objective and subjective symptoms of atopic eczema after regular skin care with the study cream over a period of 38 days. The requirement for treatment with topical corticosteroids was reduced in a substantial proportion of participants, which has potentially important pharmacoeconomic implications in the management of atopic eczema.

In een andere studie, PEA cream in atopic dermititis bleek PEA de werking van een corticosteroid ook te versterken, zodat er minder van nodig is.

Jeuk remmende werking van PEA creme

Patienten met nierfunctie stoornissen hebben vaak ernstige huidafwijkingen en jeuk.  In een artikel over ‘the Efficacy and Tolerance of the Cream Containing Structured Physiological Lipids with palmitoylethanolamide in the Treatment of Uremic Pruritus’ wordt aangetoond dat creme die PEA bevat deze jeuk kan verminderen en de huidconditie kan verbeteren. Het artikel is te vinden onder de link: PEA in uremic pruritus

Zie verder ook:

https://palmitoylethanolamide4pain.com/2014/07/13/bestralingsschade-radiatie-schade-van-de-huid-en-pea-creme/

https://palmitoylethanolamide4pain.com/2014/07/26/palmitoylethanolamide-protects-against-radiation-damage/

https://palmitoylethanolamide4pain.com/2014/02/02/palmitoylethanolamide-cream-against-radiation-damage-in-cancer-patients/

https://palmitoylethanolamide4pain.com/2014/08/08/the-palmitoylethanolamide-family-a-new-treatment-choice-for-atopic-dermatitis/

Patienten ervaring mbt creme met PEA in de VS

I was EXTREMELY skeptical about PeaCream, but found this to have dramatic affects on my eczema. The cream decrease inflammation and itching signifigantly for me [at least in the short term, I have only had the ream for a week]. Even recalcitrant eczema on my feet that was not responding to much of anything except prednisone seems to be responding well to this cream.

PEA cream look like big new guns in the atopic dermatitis sufferer’s arsenal. After not being able to use my traditional ointments anymore, because of the vaseline sensitivity, this cream has been a Godsend to me, and even just in one week have really helped to clear my skin up a lot. I reccomend them highly to any atopic derm sufferer who is looking for a new treatment option.
Bronnen:

Eberlein B1, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Jan;22(1):73-82. doi: 10.1111/j.1468-3083.2007.02351.x.

Kircik L. A nonsteroidal lamellar matrix cream containing palmitoylethanolamide for the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2010 Apr;9(4):334-8.

Del Rosso JQ. Use of a Palmitoylethanolamide-Containing Nonsteroidal Cream for Treating Atopic Dermatitis: Impact on the Duration of Response and Time Between Flares. Cosmet Dermatol. 2007;20:208-211.

7 responses

 1. […] PEA creme: palmitoylethanolamide in beschermende creme, tegen pijn en jeuk […]

 2. […] Meer over de huidbeschermende eigenschappen van PEA creme onder de link. […]

 3. Rudie stalknecht | Reply

  Waar verkrijgbaar.

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   simpel, google op pea-opt en pea-creme!

 4. leendert. egberts | Reply

  waar in Thailand te koop?

 5. leendert. egberts | Reply

  Kunt u mij bezorgen pea creme?

 6. […] Gebruik het PEA supplement wel enige weken tot maanden. Dosering: 3 maal daags 400 mg, of twee maal daags totaal 3 capsules. Bij te weinig effect na een maand kan de dosis verdubbeld worden. De producent van PEA capsules beveelt verder aan om hand in hand met het supplement PEA creme te gebruiken om de pijn via kleine huiszenuwtjes ook extra te trachten te verminderen. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: