Aandacht voor zenuwbescherming en pijnstilling na chemokuren bij kanker

 juliana manara


juliana manara

Er zijn in toenemende mate patienten met kanker, die door, tijdens en na chemokuren ernstige niet behandelbare pijnen ontwikkelen. Deze patienten zijn in het ziekenhuis opgegeven, en de patienten horen allemaal hetzelfde: met die pijn moet u leren leven.
Deze patienten moeten weten dat dat onjuist is, en dat er een andere behandeloptie is.

Nieuwe behandeloptie voor chemokuur pijnen

Steeds meer patienten zijn gefrustreerd dat ze niet eerder van deze optie gehoord hebben, en door dit en aanverwante artikelen hopen we patienten te bereiken en te informeren.
Er is sinds jaren voor deze chemokuur veroorzaakte pijnen een behandelprotocol ontwikkeld, dat vrijwel bijwerkingsloos is, en vele patienten uit de pijnzone halen.
Bijvoorbeeld een borstkankerr patient die hier voorgesteld wordt. Ze is bekend met borstkanker waarvoor een operatie volgde en een chemokuur met adriamycine, waarna docetaxel/cyclofosfamide. Echter neuropathische klachten maakten de kuur problematisch.
Na de kuren in mei 2011 namen de neuropathische pijnen toe tot een uiteindelijk score 8 op een pijnschaal van 1 tot 10; patiente was door de pijnen niet in staat te lopen.
Jaren was de pijnscore was onverminderd 8 en de kwaliteit van leven werd op 4 gescoord. De klachten werden steeds ernstiger, en herstel was geheel afwezig.
Het behandelprotocol wat ingesteld werd om de neuropathische pijnen te verminderen is er een die  ontwikkeld is voor chemo-geïnduceerde pijnlijke neuropathie, en het is gedeeltelijk gebaseerd op het werk van de neuroloog prof. Cruccu in Rome.
Het bestaat uit het geven van het supplement palmitoylethanolamide, dat zowel zenuwprotectief, anti-neuroinflammatoir en pijnstillend is. In Nederland verkrijgbaar als PeaPure. De dosering is 3 maal 400 mg per dag en na een maand bij onvoldoende response verdubbeling van de dosis. PeaPure is gewoon als supplement voor ieder toegankelijk zonder recept.
In aansluiting daarop op de huid 10% amitriptyline creme. Deze creme hebben is magistraal ontwikkeld en is op basis van een speciaal creme vehikel dat ook palmitoylethanolamide bevat. Ook zijn er inmiddels 10% ketamine creme beschikbaar alsmede een aantal andere topicale creme’s op basis van baclofen en gabapentine. Internationaal is er veel belangstelling voor deze aanpak en in pubmed zijn daar artikelen daarover vinden.
Elke arts kan deze magistrale creme’s voorschrijven via een speciaal voorschrijf document. Inmiddels zijn er gelukkig al vele tientallen artsen in Nederland die dat weten en daar voor hun patienten gebruik van maken.
De pijn bij de patient verminderde in enkele weken van 8 naar 2. De kwaliteit van leven nam enorm toe en inmiddels kan patiente weer 1.5 uur per dag wandelen.
Haar verhaal staat op:
Het simpele behandel protocol met palmitoylethanolamide en lokale pijnstillende cremes is bijwerkingsloos en helpt veel patienten uit de rode zone.Er zijn meer patienten voorbeelden te vinden, zoals:
 

http://www.neuropathie.nu/kanker-en-neuropathie/jarenlang-durende-chemokuur-pijn-behandeld-met-no.html

Er zijn te veel patienten in Nederland die onnodig pijn lijden na chemokuren. En het belangrijkste argument ter ondersteuning van de behandeling met het supplement palmitoylethanolamide en een lokale pijnstillende creme is het aloude baat het niet, het schaadt ook niet. Bijwerkingen van de combinatie supplement-creme zijn namelijk minimaal tot afwezig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: