Palmitoylethanolamide: hoge concentraties in fenegiek zaden

266px-Illustration_Trigonella_foenum-graecum0Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of ‘Grieks hooi’ genoemd. De plant wordt toegepast als keukenkruid.

In een recente studie (2011) blijkt dat de zaden van de fenegiek, die we bijvoorbeeld in kaas gebruikt worden om de smaak te versterken, zeer rijk zijn aan palmitoylethanolamide.

De zaden zijn in de Indiaase medische literatuur bekend om hun anti-ontstekings en anti-kanker werking. Deze eigenschappen gelden ook voor palmitoylethanolamide, en de medische toepassingen van de fenegiek zaden zouden dan ook samen kunnen hangen met de hoge concentratie van PEA in de olie uit die zaden. De auteurs, Kamal Kishore Pande et al. onderzochten de zaadolie en concludeerden:

Present gc-ms study also reveals the presence of fatty acid….Palmidrol (28.72%) which is an antiviral, antiinflammatory and nonsteroidal analgesic is as major bioactive constituent.

In de onderstaande tabel is de concentratie palmitoylethanolamide als Palmidrol aangegeven, meer dan een kwart van de olie bevat PEA!

PEA in Fenegiek

PEA in Fenegiek (Palmidrol)

PEA lijkt in zaden een beschermende rol te spelen, net zoals in cellen van dieren. PEA is daarmee het meest universele bescherm molecuul dat we in de biologie kennen, en het is aanwezig in een enorme grote hoeveelheid levende wezens; alleen de insecten bevatten geen PEA.

Ook in andere zaden is PEA aangetroffen, en uit studies naar het metabolisme ervan blijkt steeds weer dat ook in de planten een belangrijke biologische rol is weggelegd voor PEA.

Bron:

Kamal Kishore Pande et al. Limonene dominates the Phytochemistry of Trigonella foenum-graceum in Nature, Nature and Science, 2011;9(5)

Shrestha R, Noordermeer MA, van der Stelt M, Veldink GA, Chapman KD. N-acylethanolamines are metabolized by lipoxygenase and amidohydrolase in competing pathways during cottonseed imbibition. Plant Physiol. 2002 Sep;130(1):391-401.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: