HIV dementie en de potentiele rol van palmitoylethanolamide

Schermafbeelding 2013-11-24 om 21.47.40In Medisch Contact van Kerst 2013 staat een artikel over de dementie die door HIV veroorzaakt wordt.  Recent werd nogmaals duidelijk dat in het zenuwstelsel van behandelde HIV patienten veel ontstekingsparameters gevonden worden:

Findings from this preliminary study suggest that elevated levels of the cytokines IL-8, MCP-1, G-CSF, and IP-10 in the CSF are associated with neurocognitive impairment in HIV infection, and these cytokines likely represent a biomarker profile for HIV-associated neurocognitive disorder (HAND). Oftewel, bij HIV behandelden blijft duidelijke neuroinflammatie aanwezig in de hersenen.

Ook is de laatste jaren duidelijk geworden dat palmitoylethanolamide ontstekingsprocessen in de hersenen afremmen, in modellen voor dementie. Niet alleen de neuroinflammatie werd minder, de geheugenfuncties verbeterden ook.

Vandaar dat het voor patienten met HIV geheugenstoornissen belangrijk is om te weten van dit lichaamseigen supplement, dat zonder bijwerkingen ingenomen kan worden, en dat in diverse studies ook duidelijk het immuunsysteem ondersteunt bij virale infecties.

Bronnen

Yuan L, Qiao L, Wei F, Yin J, Liu L, Ji Y, Smith D, Li N, Chen D. Cytokines in CSF correlate with HIV-associated neurocognitive disorders in the post-HAART era in China. J Neurovirol. 2013 Apr;19(2):144-9. doi: 10.1007/s13365-013-0150-5. Epub 2013 Feb 7.

D’Agostino G, Russo R, Avagliano C, Cristiano C, Meli R, Calignano A. Palmitoylethanolamide protects against the amyloid-β25-35-induced learning and memory impairment in mice, an experimental model of Alzheimer disease. Neuropsychopharmacology. 2012 Jun;37(7):1784-92. doi: 10.1038/npp.2012.25. Epub 2012 Mar 14.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: