Zenuwpijn en pijnlijke gewrichten bij Lyme: pijnen door chronische ontsteking en de natuurlijke behandeling ervan

Borelliose und PalmitoylethanolamidLyme pijnen, Borelliose pijnen, chronische pijnen na een doorgemaakte ziekte van Lyme (Borellia infectie) door een beet van een teek. Wat is daaraan te doen? Als er nog sprake is van een infectie (bepaald via een goed regulier laboratorium) is een antibiotica kuur het eerste wat ingezet moet worden.

Maar vaak levert dat niets op. De Borellia of de ziekte van Lyme is niet aantoonbaar, maar er is wel opgetreden veel chronische klachten, met name pijnen, zoals pijnlijke gewrichten of zenuwpijnen. Met het recent beschikbaar gekomen lichaamseigen antiontsteking- en antipijn middel palmitoylethanolamide (PeaPure) is een natuurlijke behandelingsmethode mogelijk.

Tip: kies wel altijd een PEA capsule met het PEA-opt keurmerk, alleen die capsules zijn klinisch getest op veiligheid en werkzaamheid en in de medische literatuur beschreven!

Chronische Borellia of Lyme kan enorm veel symptomen veroorzaken:

 • Vermoeidheid, verminderde weerstand
 • Lage koorts, plotseling opkomende warmte en koude rillingen, die niet te verklaren zijn
 • Gewichtsverlies (onverklaarbaar)
 • Nachtelijk zweten
 • Pijnlijke keel
 • Gezwollen klieren
 • Pijnlijke gewrichten en zenuwpijnen
 • Stijve nek, nekpijn, nekkraken
 • Uitstralende arthalgie (gewrichtspijnen), stijfheid en minder algemeen, oprechte arthritis
 • Myalgie, spierpijn en krampen
 • Tintelingen, doofheid, brandend of stekende gevoel en schietende pijnen
 • Pijn op de borst en palpitatie, pijn aan de ribben
 • Hartblok, geruis, onregelmatige slag
 • Kortademigheid, kuchen
 • Buikpijn, nausea (misselijkheid)
 • Diarree
 • Slaapstoornis, te lang, te kort, vroeg ontwaken
 • Slechte concentratie en problemen met lezen
 • Verwardheid, slecht kunnen denken
 • Vergeetachtigheid en slecht korte termijn geheugen
 • Desoriëntatie, verdwaald raken, de verkeerde kant opgaan
 • Moeilijkheden met praten en schrijven
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisseling
 • Depressie
 • Rugpijn
 • Wazig, dubbel zicht, oogpijn, lichtgevoeligheid
 • Kaakpijn
 • Maagpijn
 • Verandering van de darmfunctie, constipatie, diarree
 • Testikel/bekkenpijn
 • Tinnitus, oorsuizen
 • Vertigo, evenwichtsstoornis, slechte balans
 • Craniale zenuwstoornis (faciale gevoelloosheid, pijn, tinteling, palsy of optische neuritis)
 • Hoofdpijnen
 • Licht in het hoofd
 • Duizeligheid
 • Geïrriteerde blaas, blaasstoornis
 • Seksuele stoornis en libido verlies
 • Onverklaarbare melkproductie, borstpijn
 • Onverklaarbaar onregelmatigheid van de menstruatie
 • Onverklaarbaar haarverlies
 • Faciale parese, gezichtsverlamming, aan één zijde of dubbelzijdig
 • Overdreven symptomen en erge kater na alcoholgebruik.
 • Chronische Ischias pijnen

Borrelia bugdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, kan het gehele zenuwstelsel aantasten en daarom kunnen er zo veel verschillende symptomen ontstaan. Patiënten ontwikkelen hersenvliesontsteking, ontstekingen van de zenuwen, de zenuwwortels en de hersenzenuwen. Allemaal chronische ontstekingen.

Bij volwassenen is het meest voorkomend het zogenaamde Garin-Bujadoux-Bannwarth syndroom, terwijl bij kinderen de neuroborreliose vooral tot uiting komt als een acute aangezichtsverlamming. We spreken van neuroboreliose als de infectie in het zenuwstelsel beschadigingen achtergelaten heeft. Een mogelijke verklaring voor dit aantal bij kinderen, is waarschijnlijk dat kinderen vaak gebeten worden op het hoofd of in de hals/nek omgeving. Matige hoofdpijn is een belangrijk symptoom.

Uitstralende pijnen of zenuwpijnen treden bij ongeveer 40% van de Lyme patiënten op en dit is bij het merendeel van de patiënten met neuroborreliose de eerste klacht. Het treedt na ongeveer 4-6 weken na de tekenbeet op. De pijnen zijn vooral in het nek/schouder gedeelte en lumbaal met uitstraling naar de ledenmaten. Later, na antibiotica kuren kunnen echter ook chronische pijnen ontstaan, of de pijnen blijven en reageren niet op de behandeling met antibiotica. Een kuur van 4 maanden met palmitoylethanolamide (ten minste 1200 mg/dag) is dan aanbevelingswaardig.

Behandeling van chronische Lyme of Borellia pijnen met Palmitoylethanolamide

Palmitoylethanolamide (PeaPure) bij Lyme pijnen

PEA is een 100% natuurlijk middel en heeft niet alleen een pijnstillende werking, maar ook een ontstekingsremmende. En daarnaast beschermt palmitoylethanolamide zenuwcellen tegen verdere beschadigingen en versnelde veroudering. Het doet dus meer dan alleen de pijn verminderen. En als laatste is sinds 2015 bekend dat ook de bijkomende depressieve gevoelens bij Lymepijnen behandeld kunnen worden met PEA.

De dosering bij Lyme is om te beginnen 400 mg drie maal daags, of s’ochtends 2 capsules van 400 mg en s’avonds een. De dosering kan opgehoogd worden na enkele weken en dan is verdubbeling het beste (3 maal 2 capsules).

Om het optimale uit PEA te halen, wordt geadviseerd om PeaPure bij Lyme of Borellia pijnen tenminste 3-4 maanden te gebruiken. Dit is een realistische evaluatieperiode, waarna u vervolgstappen kunt bepalen. Een deel van de patiënten kan immers langzamer reageren omdat de werking van PEA plaatsvindt via de natuurlijke mechanismen van het lichaam. Het kan zinvol zijn om enkele maanden PeaPure te blijven gebruiken bij artrose. Het remt de chronische ontstekingsreactie en tegelijkertijd de pijn. Stap voor stap. PeaPure kan samen met elk andere pijnstiller en geneesmiddel gegeven worden, er zijn geen negatieve interacties.

Chronische gewrichtspijnen bij Lyme Borelliose

Dat wordt Lyme arthritis genoemd. In Amerika is Lyme artritis een veelvoorkomend verschijnsel bij Lymepatiënten. In Europa waarschijnlijk minder, ongeveer de helft van de frequentie van neuroborelliose.

De veroorzaker Borelia burgdorferi is in hoofdzaak de oorzaak van de gewrichtsontstekingen, en die leiden tot pijnlijke gerichten. Gewrichtspijnen kunnen echter ook hoewel bij de andere subsoorten van de Borrelia parasieten voorkomen. Meestal komt het als ontsteking in een of enkele gewrichten voor met het kniegewricht als meest betroffen. Maar ook de ellebogen, polsen, vingers, enkels en kaakgewrichten kunnen aangedaan zijn. Typisch zijn aanvallen van een enkele weken of maanden, afgewisseld met periodes van geen pijn De pijnen kunnen ook verspringen van locatie.

Ook in geval van gewrichtsontstekingen van PEA een goede therapeutische rol spelen. Daarvoor geldt hetzelfde als bij zenuwpijnen: begin 2-3 weken met 3 capsules per dag en bij te weinig effect verdubbel de dosis voor enkele weken tot maanden.

Link voor kerninformatie over palmitoylethanolamide

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: