De laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond PEA: nieuw werkingsmechanisme en Pea creme

EFICDe laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond PEA werden begin oktober 2013 in Florence op het 8ste Europese Pijncongres (EFIC) gepresenteerd zijn aan 4000 arts-pijnspecialisten. 

PEA wordt gezien als nieuwe aanzet voor een bijwerkings-arme behandeling van pijn en chronische ontstekingen.

Engelse onderzoekers -waaronder Dr Svik Assaw van de Universiteit van Nottingham (UK)- hebben nieuwe werkingsmechanismen van PEA ontrafeld. Zij ontdekten dat PEA in de celkern meerdere aangrijpingspunten heeft. PEA moduleert namelijk in de kern een aantal genen waardoor chronische ontstekingsacties verminderen. Onder meer de genen die bepaalde witte bloedcellen activeren, welke witte bloedcellen een belangrijke rol spelen bij chronische ontstekingen. Het zijn de monocyten (waaronder de mestcellen), die deze chronische ontstekingen en chronische pijnen in stand houden via irriterende stoffen zoals IL-1b, CCL4 en TNF-alfa. 

Dit Engelse onderzoek ondersteunt wederom de belangrijke biologische rol die PEA voor de kliniek kan spelen bij chronische pijnen en chronische ontstekingen. Hiermee krijgt het werk van de Nobelprijs winnares prof. Levi-Montalcini, die al in 1993 onderzoek deed naar het werkingsmechanisme van PEA, een nieuwe dimensie. Levi-Montalcini ontdekte dat PEA overactieve ontstekingscellen moduleert en tot rust brengt.

Voorts besprak Prof. Marco Pappagallo M.D. (Director Pain Medicine Research and Development  van de Mount Sinai School of Medicine in New York) het belang van PEA in crèmes om pijnstillende effecten mee te bereiken. 

Op basis van deze voordracht heeft de producent van PeaPure, de organisatie JP Russell Science besloten dit jaar nog een crème te ontwikkelen bestaande uit 1.5% PEA. Deze crème kan de werking van PeaPure versterken en is een mooie aanvulling daarop.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: