Het tarsale tunnel syndroom en de behandeling met PEA

Het tarsale tunnel syndroom is een beklemming van een voetzenuw in bepaald bindweefsel rond de enkel. Dat weefsel heet de tarsale tunnel. Door dat weefsel loopt een bepaalde zenuw, die de tibialis zenuw heet. De tarsale tunnel, die bestaat uit strak weefsel, ligt aan de binnenzijde van de enkel. Dezelfde beklemming kan in de pols voorkomen, maar in dat geval heet het ‘het carpale tunnel syndroom’.

Klachten en symptomen van het tarsale tunnel syndroom

Door de druk op de zenuw ontstaat een vaak branderige pijn en een tintelend en soms doof gevoel aan de zool van de voet en in de tenen. Veel lopen leidt tot meer klachten.

Oorzaak van het tarsale tunnel syndroom

De zenuw die door de bindweefseltunnel loopt wordt afgekneld. Door de druk ontstaat binnenin de zenuw een vochtophoping, zoals ook het geval is bij een enkelverstuiking. Die zwelling vergroot de druk nog meer. Eén van de oorzaken van het tarsale tunnel syndroom is dan ook een verstuikte of verzwikte enkel. Daarnaast kunnen ook jicht, suikerziekte en schildklieraandoeningen het syndroom veroorzaken.

Diagnose van het tarsale tunnel syndroom

De diagnose is vooral afhankelijk van de klachten van de patiënt en de beschrijving van de eventuele oorzaak, zoals een verstuiking. In sommige gevallen kan de arts in kwestie op de binnenzijde van de enkel kloppen (de proef van Tinel). Als dat de pijn verergert of een prikkeling veroorzaakt, dan is waarschijnlijk sprake van het tarsale tunnel syndroom.

Het is ook mogelijk om een zenuwgeleidingsonderzoek te doen, wat in de wandelgangen een EMG genoemd wordt. Door middel van een EMG is te zien of zenuwimpulsen vertraagd door de zenuw doorgegeven worden. Die vertraging is een teken dat de zenuw in de tarsale tunnel afgekneld wordt.

Behandeling van het tarsale tunnel syndroom

In eerste instantie zal gekozen worden voor pijnstillers, zoals amitriptiline of gabapentine, om de pijn te verminderen. Deze middelen hebben een goede pijnstillende werking bij zenuwbeklemming, maar het nadeel is dat ze veel bijwerkingen hebben. Voorbeelden hiervan zijn sufheid, slaperigheid en duizeligheid. Een middel dat geen bijwerkingen heeft is het supplement PeaPure®. Dat is een natuurlijke stof, die niet alleen de pijn tegen gaat maar ook de druk in de zenuw verlicht, omdat het ook een ontstekingsremmende werking heeft.

Een andere mogelijkheid is om een neurochirurg de tunnel te laten opereren om zo de druk van de zenuw te verwijderen, maar het is niet zeker dat het een oplossing is. Voordat er geopereerd wordt doet een anesthesist altijd eerst een proefblokkade, wat inhoudt dat er een kleine hoeveelheid verdovende vloeistof aan de binnenkant van de enkel wordt ingespoten. Als dan de pijnklachten verminderen kan er besloten worden tot een operatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: