Duidelijk meetbaar effect van palmitoylethanolamide in artrose model

Ontsteking wordt minder na behandeling met PEA

Ontsteking wordt minder na behandeling met PEA

Gewrichts- en artrose pijnen kunnen je leven verpesten. Een knagende constant aanwezige vermoeiende pijn, met pijnscheuten, door je heup, je knie, je duimen, je polsen. Je gaat naar de dokter en krijgt pijnstillers. Maar die hebben bijna altijd bijwerkingen op de maag en meestal moet de huisarts dan ook nog een ander chemisch middel geven, meestal omeprazol, om die bijwerkingen weer tegen te gaan. Eigenlijk bizar.

Nu is er eindelijk een nieuwe oplossing. Een natuurlijke stof, die ons eigen lichaam aanmaakt en die zowel ontstekingsremmend als pijnstillend is. Het is een subtiel werkend middel, dat vrijwel geen bijwerkingen kent, met de mooie naam palmitoylethanolamide (PEA). In Nederland te verkrijgen en bekend onder de handelsnaam PeaPure. Het bijzondere ervan is, dat ook het weefsel binnen het gewricht nog eens extra beschermd wordt door PEA.

En in een studie bij artrose pijnen werd door professor B. Costa PEA vergeleken met de gewone pijnstillers die zo zwaar op de maag liggen, en nu bleek deze natuurlijke pijnstiller zelfs beter te werken.

In een mooie studie met muizen bleek hoe sterk de zwelling van de gewichten afnam na het geven van PEA per os. Hierboven is dat goed te zien. De rode lijn is de zwelling van de gewrichtjes zonder PEA, de blauwe lijn laat zien dat er met PEA geen zwelling is en de groene lijn zijn de gewrichten van gezonde muizen.

Palmitoylethanolamide (PEA): natuurlijk middel tegen artrosepijnen

Omdat artrose pijn zo veel voorkomt, heeft een hoogleraar farmacologie aan een universiteit in Italië een bijzonder onderzoek verricht, dat ons laat begrijpen waarom palmitoylethanolamide (bekender onder de merknaam PeaPure in Nederland) zo bijzonder kan zijn bij artrose gewichtspijnen.

Zij behandelde een aantal muizen, die een ernstige vorm van artrose hadden, met deze stof. Aanvankelijk konden de muizen vrijwel niet meer lopen van de pijn, hun pootjes waren zo pijnlijk, dat je ze niet kon aanraken of ze krompen ineen van de pijn (dat heet de mechanische allodynie test volgens von Frey) en de gewrichten waren opgezwollen. In de gewrichten zaten ook allemaal ontstekingstofjes. Een van de belangrijkste ontstekingstofjes is TNF-alpha.

Gedurende 2 weken werden de muisjes, met pijn en zwelling van de gewrichten, behandeld met PEA en daarna werden de analyses gedaan.

PEA vermindert pijn, zwelling, ontsteking bij artrose en verbetert het lopen

artrose pijn behandelen met palmitoylethanolamide

Nu gaf de hoogleraar de muizen allemaal PEA in het voedsel, dat heet per os, in een dosis van 30 mg een PEA-houdend product per kilogram muis. Nadat de muizen deze natuurlijke pijnstiller gekregen hadden, veranderde er veel ten goede:

  1. de pijnlijkheid nam af
  2. de zwelling van de gewrichten nam af
  3. het lopen ging stukken beter
  4. de ontstekingsstoffen in de gewichten namen af.

In de plaatjes bij dit artikel zie je die effecten afgebeeld. Allereerst in het eerste plaatje op de eerste pagina het effect tegen de zwelling. Hiernaast het effect van PEA tegen de pijn. Na PEA neemt de pijn weer zoveel af, zoals de blauwe lijn, als bij gezonde muizen. De rode lijn geeft de pijn aan van de zieke muizen met de gewrichtsproblemen.

Het natuurlijk zelfgenezend vermogen activeren met lichaamseigen stof!

De behandeling van pijnen met natuurlijke stoffen sluit aan bij de visie van een wereldberoemde neuroloog, professor Erminio Costa, die in de vorige eeuw als slogan invoerde: follow were nature leads. Dat wil zeggen, bij de behandeling van aandoeningen dienen we ons eerst te verdiepen in het zelf helende vermogen van ons eigen lichaam en te kijken wat we daarvan leren kunnen. Dat blijkt dus een heel interessante benadering te zijn, waar inmiddels al heel wat patiënten plezier van beleven.

Lees hier hoe PEA te gebruiken bij artrose

Lees hier de essentials rond PEA

Meer over PEA bij gewrichtspijn

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: