Myalgische Encefalomyelitis (ME) en het Chronische Vermoeidheidsyndroom (CVS): natuurlijk behandelen!

Myalgische Encefalomyelitis (ME) en het Chronische Vermoeidheidsyndroom (CVS): natuurlijk behandelen! Dat is het uitgangspunt. Wij menen dat het preparaat op basis van het natuurlijke en ontstekingsremmende product palmitoylethanolamide, samen met laag gedoseerde vitamines uit de B groep, zoals dat gerealiseerd is in PeaPlex voor veel patienten een uitkomst kan bieden.

Maar nu eerst wat anders.

Een discussie of een ziekte bestaat of niet, is voor de mensen die aan symptomen lijden die onder die ziekte vallen weinig productief.  Myalgische Encefalomyelitis(ME) en het Chronische Vermoeidheidsyndroom (CVS), zijn samen met fibromyalgie weinig begrepen ziekten, maar al deze drie termen wijzen naar het zelfde. En dat is het volgende. Er is een chronische aandoening. Deze aandoening gaat gepaard met chronische klachten, met griepachtige klachten, met vermoeidheid en chronische pijnen en met concentratie- en/of geheugenproblemen en ze zijn snel uitputbaar.

Bij patienten die onderzocht zijn waarbij deze diagnoses een rol spelen, valt een veelheid van hele milde ontstekingsverschijnselen op. Daarvandaan ook dat bij Myalgische Encefalomyelitis(ME) de uitgang ‘itis’ is gebruikt. Syptomen als hangerigheid, griepachtigheid, vermoeidheid, chronische pijnen worden tegenwoordig steeds meer gezien als uitingen van een chronische milde ontsteking. Ook wel een slow inflammation of silent inflammation genoemd in het Engels.

Inmiddels zijn er een aantal patienten getuigenissen bij ons beschikbaar, van patienten met fibromyalgie, Myalgische Encefalomyelitis of met het Chronische Vermoeidheidsyndroom, waarbij de behandeling met palmitoylethanolamide (PeaPure) een goed effect had. Dat is niet zo wonderlijk. Palmitoylethanolamide is immers een lichaamseigen ontstekingsremmer en pijnstiller, die het natuurlijke evenwicht van de cellen weer hersteld. Daar is enorm veel wetenschappelijk bewijs voor, daarover elders op deze site meer.

Meer over ME/CVS

De De ME/CVS-Stichting Nederland zet zich in voor mensen met ME/CVS, en stelt het volgende als oorzaak:

ME/CVS treedt bij de meeste patiënten acuut op na een ernstige virusinfectie zoals griep of de ziekte van Pfeiffer, of na een operatie of ongeval. In andere gevallen is er geen duidelijke aanleiding en ontwikkelt de ziekte zich heel geleidelijk. Patiënten omschrijven de ziekte zelf vaak alsof ze dag in dag uit een zware griep hebben.

Vandaar dat het natuurlijke middel PEA dat en tegen griep werkt, en tegen uit de hand lopende chronische ontstekingen en pijnen, hier zeer zinvol kan zijn! Twee Nederlandse hoogleraren publiceerden de anti-griep effecten zeer recent in een toonaangevend medisch tijdschrift over ontstekingen, the Journal of inflammation, de link vind je hier.

De auteurs stellen in dat artikel:

This review on the role of PEA as an anti-inflammatory agent and as a therapeutic agent for influenza and the common cold discusses 6 clinical trials in a total of nearly 4000 patients and volunteers where PEA’s effectiveness and safety for the treatment in these indications was shown. Furthermore, since the focus on respiratory inflammation and flu between 1971 and 1980, PEA has also been extensively tested in a great variety of animal models for a number of other indications, such as central and peripheral neuropathic pain, pain in osteoarthritis, traumatic brain injury, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, Alzheimer’s disease, irritable bowel disease, interstitial cystitis, and other visceral pain states. Consistently, the effective dose range has been between 10 and 30 mg PEA/kg bodyweight.

ME/CVS: een biologische stoornis op drie gebieden

The World Health Organization noemt ‘myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/cfs)’ een aandoening van het zenuwstelsel. Biochemisch is duidelijk dat bij deze groep aandoeningen er drie hoofdstoornissen zijn, en we citeren een recent artikel daarover:

1. Verhoogde oxidatieve stress (elevated oxidative and nitrosative stress (O&NS))
2. Activatie van chronische ontstekingswegen (activation of immuno-inflammatory pathways) en
3. Dysfuncties van intracellulaire energieleverantiers (mitochondrial dysfunctions with depleted levels of adenosine triphosphate (ATP) synthesis)

Men denkt dat het merendeel van de ME/CVS patienten een ontregeld immuunsysteem heeft.

PEA: sleutel tot gezondheid

PEA: sleutel tot gezondheid

Dit alles ondersteunt verder de rol van palmitoylethanolamide, daar dit natuurlijke middel zowel oxidatieve stress tegen gaat, als de gevolgen van een ontregeling van het immuunsysteem en chronische ontstekingen. Dat is al meer dan 50 jaar bekend, al in het begin van de ontdekking van deze stof (tussen 1953-1980) noemde men de stof een weerstands versterker en een celbeschermer. En ook de meest moderne inzichten in het biologiche mechanisme achter ME/CVS steunen de inzet van palmitoylethanolamide. Zonder hier moleculaire biologie te willen bedrijven, blijkt dat zogenaamde pro-inflammatore cytokines, TNF-alpha en de zogenaamde nuclear factor κB (NF-κB) bij ME/CVS verhoogd actief zijn; precies dit soort overactiviteit wordt door palmitoylethanolamide tegengegaan. De eerste die dat in 1993 ontdekte, dat palmitoylethanolamide dit soort overactieve ontstekingsparameters kon remmen was de Nobelprijs winnares Rita Levi-Montalcini.

Inmiddels is het ontstekingsremmend effect van PEA niet alleen voor griepachtige toestanden duidelijk, maar voor een heel aantal aandoeningen die met chronische ontstekingen en pijn gepaard gaan, zoals CRPS of het syndroom van Sudeck tot en met de pijnen na de virale herpes ontsteking bij gordelroos.

Doseringsaanbevelingen palmitoylethanolamide (PeaPure) bij Myalgische Encefalomyelitis(ME) en het Chronische Vermoeidheidsyndroom (CVS)

Neem 3 capsules palmitoylethanolamide (PeaPlex) per dag  (na de maaltijd). Blijf dat gedurende 4 weken doen, en als er voldoende verbetering is ingetreden blijf op die dosis. Mocht het effect beter kunnen, hoog dan op in 3 dagen naar de dubbele dosis (3 maal 2 capsules). Doe dit nog 2 maanden, en beoordeel dan of de behandeling genoeg effect heeft. Is dat zo, dan kan je terug gaan met doseringen naar drie capsules /dag.

Palmitoylethanolamide (als in het combinatie preparaat PeaPlex) is bewezen effectief tegen griep, verkoudheden en chronische pijnen; er zijn vele tientallen studies gedaan bij in totaal 5000 patienten, en steeds blijkt deze stof weer effectief en veilig te zijn. Het is zonder problemen in te nemen, ook als je andere supplementen of geneesmiddelen in neemt.

Literatuur over ontstekingen bij ME/CVS

Morris G, Berk M, Galecki P, Maes M.The Emerging Role of Autoimmunity in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/cfs).Mol Neurobiol. 2013 Sep 26.

Maes M, Ringel K, Kubera M, Anderson G, Morris G, Galecki P, Geffard M. In myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome, increased autoimmune activity against 5-HT is associated with immuno-inflammatory pathways and bacterial translocation.
J Affect Disord. 2013 Sep 5;150(2):223-30. doi: 10.1016/j.jad.2013.03.029. Epub 2013 May 10.

Broderick G, Katz BZ, Fernandes H, Fletcher MA, Klimas N, Smith FA, O’Gorman MR, Vernon SD, Taylor R. Cytokine expression profiles of immune imbalance in post-mononucleosis chronic fatigue. J Transl Med. 2012 Sep 13;10:191. doi: 10.1186/1479-5876-10-191.

Morris G, Maes M. Increased nuclear factor-κB and loss of p53 are key mechanisms in Myalgic Encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS). Med Hypotheses. 2012 Nov;79(5):607-13. doi: 10.1016/j.mehy.2012.07.034. Epub 2012 Aug 27.

Bansal AS, Bradley AS, Bishop KN, Kiani-Alikhan S, Ford B. Chronic fatigue syndrome, the immune system and viral infection. Brain Behav Immun. 2012 Jan;26(1):24-31. doi: 10.1016/j.bbi.2011.06.016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: