Colitis ulcerosa behandelen met ontstekingsremmer palmitoylethanolamide

Colitis ulcerosa is lastig te behandelen. En veel behandelingen hebben nogal heftige bijwerkingen. Nu is er een nieuwe mogelijkheid om colitis ulcerosa te behandelen, aldus een aantal onderzoekers van de universiteit in Rome. Met een muizen model voor deze ontsteking van de darmen wisten de onderzoekers duidelijk aan te tonen dat het supplement en de natuurlijke stof palmitoylethanolamide darmontstekingen remt. Zowel schade aan de darm cellen werd minder als ontstekingen:

PEA treatment improves all macroscopic signs of Ulcerative Colitis and decreases the expression and release of all the proinflammatory markers tested. 

Palmitoylethanolamide is een voedingssupplement zonder bijwerkingen, dat bij elk ander middel toegevoegd kan worden. Het is in NL in de handel als PeaPure.

Allereerst stellen de onderzoekers dat de zogenaamde gliacellen in de darmwand een actieve rol spelen bij de darmontsteking en de chronische pijnen, en dat deze overactiviteit van de glia cellen met PEA (de afkorting voor palmitoylethanolamide) geremd kan worden:

1. Enteric glial cells actively participate in regulating intestinal pathophysiology.

2. Enteric glial cells overexpress S100B and are activated during ulcerative colitis.

3. PEA is able to counteract astroglial activation in a model of Alzheimer disease.

Vervolgens leggen de onderzoekers uit wat ze in dit nieuwe onderzoek gevonden hebben: dat bij patienten met colitis ulcerosa en in relevante diermodellen, een hele serie ontstekingswegen hyperactief zijn. Dat PEA die hyperactiviteit in de darm kan remmen, en dat het duidelijk is dat PEA de cellen tot rust brengt door in de celkern een ontstekings-schakelaar af te zetten.

1. The expression of TLR4/S100B proteins, together with p38/p-ERK/pJNK-pathway signalling molecules and NF-κB expression, are upregulated in EGCs deriving from DSS-treated mice and UC patients.

2. PEA is able to counteract enteroglial activation, to inhibit macrophages and neutrophils infiltration in colonic mucosa and to downregulate the expression and release of all the proinflammatory markers typical of UC, in mice and humans.

3. PEA anti-inflammatory effects are mediated mainly by the selective targeting of PPARα site in gut mucosa.

Tenslotte menen de onderzoekers dat deze resultaten voor patienten van groot belang kunnen zijn, omdat dit een nieuwe benadering kan worden bij patienten die geveld zijn door colitis ulcerosa:

This study, by in vitro, ex vivo and in vivo analysis, adds further data on the role of EGCs in intestinal pathophysiology. Additionally, since PEA can counteract inflammatory signals in mice and humans, it might represent a novel and potential pharmacological tool to modulate inflammation during ulcerative colitis.

De dierproeven waren een goede afspiegeling van wat bij colitis ulcerosa patienten plaatsvindt, de dieren hadden ook bloederige diarree. Deze diarree werd minder bloederig en het ontlastingspatroon normaliseerde na het geven van PEA. Bovendien bleek dat het weefsel bij colitis als natuurlijke genezing al zelf PEA aan het produceren was geslagen, alleen de concentratie ervan was onvoldoende om het zelfhelende vermogen op gang te brengen. Daarvoor moest PEA toegevoegd worden.

Darmweefsel bij colitus ulcerosa produceert PEA

Darmweefsel bij colitus ulcerosa produceert PEA

Aanbeveling voor patienten met colitis ulcerosa

Omdat PEA sinds 1957 onderzocht is en tot hoge doseringen geheel veilig is, en omdat er veel klinische literatuur is die de anti-ontstekingswerking en de pijnstillende werking van PEA ondersteunen, lijkt PEA bij colitis ulcerosa zinvol om te proberen. Omdat PEA beschikbaar is als supplement, en er geen farmaceutische industrie geld in pompt, vrezen we dat verder grootschalig klinisch onderzoek zal uitblijven, we zullen het vermoedelijk hier mee moeten doen.

Het is het waard om PEA in te zetten bij colitis ulcerosa. Begin dan met 1200 mg/dag verdeeld over 2 of 3 doseringen, bijvoorbeeld 2 maal 400 mg capsules na het ontbijt, en 1 na het avond eten. Voer de dosis op na enkele weken tot de dubbele hoeveelheid (totaal 2400 mg/dag). Als na 2-3 maanden het ontlastingspatroon is verbeterd, kan de dosis weer naar beneden gebracht worden, tot 1200 mg/dag.

PEA kan naast elk middel ingenomen worden, er zijn geen negatieve interacties tussen PEA en andere middelen bekend.

Esposito G, Capoccia E, Turco F, Palumbo I, Lu J, Steardo A, Cuomo R, Sarnelli G, Steardo L. Palmitoylethanolamide improves colon inflammation through an enteric glia/toll like receptor 4-dependent PPAR-α activation.
Gut. 2013 Sep 30. doi: 10.1136/gutjnl-2013-305005. [Epub ahead of print]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: