Palmitoylethanolamide (PeaPure), de monografie

Wat is palmitoylethanolamide?

Palmitoylethanolamide (N-(2-hydroxyethyl)hexadecanamide of palmidrol) is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam en in de lichamen van vele gewervelde en ongewervelde dieren , en ook in planten. De koolstofatomen in palmitoylethanolamide zijn in een simpele lineaire structuur met elkaar verbonden, en maken duidelijk waarom palmitoylethanolamide vet oplosbaar is.
Onze lichaamscellen maken palmitoylethanolamide aan, als antwoord op een schadelijke prikkel; daarnaast bevat voedsel (met name eieren, pinda’s, soja, vlees en vis, en orgaanvlees zoals lever, hart en nier) kleine hoeveelheden palmitoylethanolamide.
Al meer dan een halve eeuw geleden bleek dat een extract uit eigeel een duidelijke anti-ontstekingswerking had. Enkele jaren later werd gevonden dat die eigenschap toe te dichten was aan palmitoylethanolamide. In 1957 werd de structuur van palmitoylethanolamide opgehelderd en werd duidelijk dat het gevonden kon worden in meer voedingsmiddelen.
PEA-natural molecule
Snel werd duidelijk dat palmitoylethanolamide een weerstand verhogende werking had. Dieronderzoek heeft aangetoond dat palmitoylethanolamide uitstekend wordt opgenomen vanuit het maagdarmkanaal en snel haar therapeutische werking ontvouwd. De therapeutische werking van palmitoylethanolamide is sinds 1957 in ongeveer 400 wetenschappelijke artikelen gedocumenteerd.

Palmitoylethanolamide: werkingsmechanisme ontdekt door Nobelprijs winnares prof. Rita Levi-Montalcini.

De pijnstillende en ontstekingsremmende werking van palmitoylethanolamide zijn decennia lang bekend geweest, zonder dat iemand begreep waarom (van 1957-1992). Daarom verdween de belangstelling voor dit bijzondere middel ergens in de 80ger jaren van de vorige eeuw. Het werk van de Nobelprijs winnares Rita Levi-Montalcini in de 90-ger jaren bracht daar verandering in. Zij toonde aan dat palmitoylethanolamide de overactieve ontstekingscellen (mestcellen) bij veel ziektebeelden, tot rust kon brengen.

Prof. Rita Levi-Montalcini

Prof. Rita Levi-Montalcini

Zij was de motor die in die tijd ervoor zorgde dat palmitoylethanolamide weer hernieuwde belangstelling kreeg van artsen en wetenschappers, en in deze eeuw leidde dat tot een aantal klinische studies die de waarde en de veiligheid ervan bij een groot aantal aandoeningen met pijn duidelijk maakte. Inmiddels hebben leerlingen van haar veel nieuwe informatie verzameld, waaruit blijkt hoe belangrijk de werking van palmitoylethanolamide is bij de regulatie van overactieve ontstekingscellen en overactieve zenuwcellen bij pijn.

Celbescherming, weefselbescherming en pijnstilling

Palmitoylethanolamide heeft drie hoofdfuncties in het lichaam: bescherming, ontstekingsremming en pijnstilling.
Palmitoylethanolamide is aanwezig in de vele lichaamscellen en weefsels is essentieel voor de bescherming van cellen en weefsels tegen schadelijke prikkels die kunnen ontstaan door zuurstoftekort, mechanische schade, of schade door ontstekingen (inclusief slow inflammation). Vervolgens is palmitoylethanolamide een ontstekingsremmende stof die zelfs bewezen werkzaamheid heeft bij griep en verkoudheden. Tenslotte is palmitoylethanolamide een bijzonder pijnstillend middel, en die pijnstilling is voor het eerst in 1975 beschreven. In aanvulling op de pijnstilling is recent duidelijk geworden dat palmitoylethanolamide in principe ook angst en depressieve gevoelens kan verlichten, en tevens in diermodellen een anti-epilepsie effect heeft.
Belangrijke pluspunten van palmitoylethanolamide: natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende stof, lichaamseigen stof, activeert het natuurlijke helingsvermogen, geen bijwerkingen van betekenis, makkelijk en zonder problemen te combineren met andere supplementen en geneesmiddelen, makkelijk te doseren, ook geschikt voor ouderen en kinderen.
Recent bleek palmitoylethanolamide ook de capaciteit versterkt van immunologisch actieve cellen om bacterien te vernietigen.

Palmitoylethanolamide superieure en zuivere vorm

Er zijn supplementen met palmitoylethanolamide die in de VS, Italië en Spanje te krijgen zijn en die naast palmitoylethanolamide de zoetstof sorbitol bevatten, en die ook een groot aantal voor ons lichaam overbodige chemische en farmaceutische hulpstoffen bevatten. Een voorbeeld daarvan is magnesiumstearaat. Die bijmenging is in vrijwel alle handelsvormen van palmitoylethanolamide te vinden, behalve in PeaPure. Magnesiumstearaat remt echter de resorptie van vetachtige stoffen, en dat is de reden dat we PeaPure voeren en geen andere palmitoylethanolamide houdende middelen. Verder kan dit middel van dierlijke oorsprong zijn. Ook bevatten een aantal andere palmitoylethanolamide preparaten bepaalde plantenextracten waar de veiligheid bij de mens niet van vaststaat. Deze stoffen kunnen de biologische werking van palmitoylethanolamide tegenwerken, of aanleiding zijn voor een aantal bijwerkingen, zoals hyperactiviteit, maag-darm stoornissen en buikpijnen. PeaPure bevat echter alleen het zuivere palmitoylethanolamide, zonder bijmenging van chemische en farmaceutische hulpstoffen en plantenextracten. In PeaPure zit tevens de hoogste concentratie palmitoylethanolamide, andere producten bevatten per capsule of tablet minder, of zelfs veel minder palmitoylethanolamide.

Toepassingen van palmitoylethanolamide

Palmitoylethanolamide kan zinvol ingezet worden bij een veelheid van aandoeningen die gepaard gaan met pijn of ontstekingen, en zelfs bij griep en verkoudheden. Al die studies zijn in twee monografieën over palmitoylethanolamide in 2012 en 2013 besproken. In het totaal zijn er vele tientallen klinische studies gepubliceerd sinds 1972, waaruit bij duizenden patiënten gebleken is dat palmitoylethanolamide werkzaam en veilig is bij de behandeling en het voorkomen van griep en verkoudheden, en bij een aantal chronische pijnaandoeningen. Het is een belangrijke nieuwe bijwerkingsvrije behandelmogelijkheid voor pijn en een nieuwe profylactische en therapeutische behandeling voor griep!
Palmitoylethanolamide is een molecuul dat in de evolutie honderden miljoenen jaren geleden voor het eerst gesynthetiseerd werd door holtedieren, bepaalde ongewervelde dieren die in zee leven. Zelfs eencelligen zoals gistcellen produceren palmitoylethanolamide. De cel en weefsel beschermende werking van palmitoylethanolamide is vervolgens in de evolutie van vele dieren opgenomen en dat verklaard ook de afwezigheid van bijwerkingen en de bijzondere brede toepasbaarheid. De preventieve en therapeutische effecten van palmitoylethanolamide zijn vooral terug te voeren op de bijzondere biologische werking ervan. Palmitoylethanolamide normaliseert namelijk uit balans gebrachte biologische processen o.a. via de invloed op een bepaalde kernreceptor, die de PPAR receptor genoemd wordt. Deze kernreceptor reset cellen die uit balans gebracht zijn (bv door weefselschade, zuurstofgebrek of chronische ontstekingen). Het activeren van deze kernreceptor speelt ook een belangrijke rol bij pijnstilling. Palmitoylethanolamide kan in veel cellen gevormd worden, en kan zo een belangrijke pijnstillende rol kunnen spelen bij chronische pijn. Het maakt daarom deel uit van een natuurlijk antipijn systeem in ons lichaam. De normaliserende werking van palmitoylethanolamide op glia weefsel en op andere niet-zenuw structuren, zoals de mestcellen, is vermoedelijk ook een belangrijke verklaring van de pijnstillende werking van palmitoylethanolamide.
Maar er zijn meer biologische regulatie mechanismen die aan de werking van palmitoylethanolamide ten grondslag liggen, zoals de belangrijke TRPV1 receptor, ionkanalen en bepaalde zogenaamde orphan receptoren.
Palmitoylethanolamide heeft ontstekingsremmende, celbeschermende, pijnstillende, anticarcinogene, neuroprotectieve en neuroregeneratieve effecten, en brengt evenwicht in verstoorde levensprocessen. Hierdoor is palmitoylethanolamide bij een groot aantal ziektebeelden inzetbaar of denkbaar inzetbaar.

Cirkel van Indicaties voor palmitoylethanolamide

Cirkel van Indicaties voor palmitoylethanolamide

In de cirkel van indicaties hebben we die aandoeningen in een vijftal groepen gegroepeerd:

Er zijn experimentele bewijzen en/of bewijzen vanuit klinische studies dat palmitoylethanolamide zinvol inzetbaar is bij een veelheid van aandoeningen , zoals:

Chronische pijnen, zoals pijnen bij:

1. artrose en artritis,
2. migraine,
3. menstruatie,
4. bekkenaandoeningen,
5. prostaataandoeningen,
6. endometriose
7. chronische lage rugpijn,
8. chronische onbegrepen buiklachten,
9. nekpijnen en whiplash klachten
10. fibromyalgie,
11. pijnen na kiesextracties,
12. viscerale pijnsyndromen,
13 pijnen bij nachtelijke spierkrampen.

Neuropathische pijnen , zoals pijnen bij:

1. hernia,
2. carpaal tunnel syndroom en zenuwbeklemmingssyndromen,
3. gordelroos,
4. multiple sclerose,
5. pijnen en spasmen na een beroerte (stroke),
6. chronische idiopathische axonale neuropathie,
7. diabetes type 1 en 2,
8. chemokuren,
9. kanker bestralingen,
10. CRPS of Sudeck pijnen,
11. neuralgische pijnen.

Chronische ontstekingen, zoals bij:

1. slow and low grade inflammation,
2. Degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, (sinds enkele jaren is duidelijk aan het worden dat bij degeneratieve ziektebeelden neuro-inflammatie een grote rol speelt; er zijn alleen geen klinische studies gedaan naar de effecten van palmitoylethanolamide bij deze aandoeningen).
3. MS en amyotrofe laterale sclerose
4. darmontstekingen (Crohn, Inflammatory Bowel Disorder)
5. metabool syndooom bij obesitas,
6. atherosclerose
7. Kinkhoest
8. Vaginitis, vulvodynia, vestibulits
9. blaaspijnsyndroom

Acute ontstekingen, zoals bij:

1. griep
2. verkoudheden
3. acute trauma’s

Omdat palmitoylethanolamide een universeel balans brengend biologisch mechanisme activeert, is dit supplement ook van therapeutische waarde bij huisdieren die chronische pijnen of ontstekingen hebben. Zo zijn er in Nederland anno 2014 vele honderden honden succesvol behandeld, die veel last hadden van chronische pijnsyndromen.

Bescherming van cellen en weefsels.

Omdat palmitoylethanolamide een brede biologische werking heeft, blijkt het in vele dierexperimenten waar cel- of weefselbeschadiging plaatsvindt, deze cellen en weefsels te kunnen beschermen tegen die schade. Dit werd voor het eerst duidelijk vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw. Een van de eerste weefsels waar de beschermende werking van palmitoylethanolamide opviel was de hartspier. En recent bleek palmitoylethanolamide ook de niercellen te kunnen beschermen, hetgeen vooral voor diabetici belangrijk nieuws is.

Preventie en behandeling van diabetescomplicaties zoals neuropathie en retinopathie (zenuw en oog beschadigingen)

Palmitoylethanolamide kan van preventieve en therapeutische waarde zijn bij diabetes type 1 en type 2 gerelateerde cel en weefselbeschadigingen. Diverse experimenten wijzen daarop, alsmede klinische studies. De drie belangrijke effecten van palmitoylethanolamide hier zijn:

• remt celschade ten gevolge van oxidatieve en inflammatiore processen,
• bevorderd reparatie mechanismen en
• zet aan tot regeneratie.

Deze mechanismen kunnen van grote betekenis zijn bij de weefsel- en orgaanschade die tijdens diabetes zich ontwikkeld.

Diabetische polyneuropathie

Ongeveer de helft van alle diabetici krijgt te maken met perifere neuropathie door oxidatieve beschadiging van het perifere zenuwstelsel. Dit is het gedeelte van het zenuwstelsel dat prikkels doorgeeft tussen het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en de spieren, klieren en zintuigen van het lichaam. De klachten die hieruit voortvloeien, openbaren zich meestal door verminderd gevoel in de ledematen, pijn, motorische problemen en uitvalsverschijnselen. Maar ook de zenuwgeleiding naar vitale organen als hart, lever en nieren kan worden verstoord.

In Italië wordt palmitoylethanolamide al sinds jaren voorgeschreven bij diabetische pijnlijke neuropathie en retinopathie en oogaandoeningen. Klinische studies laten de waarde zien van palmitoylethanolamide bij neuropathische pijn door diabetes. Een placebogecontroleerde studie heeft aangetoond dat palmitoylethanolamide (1200 mg/dag) verbetering kan geven van de gestoorde zenuwgeleiding en vermindering van pijn. Voorts wordt beklemtoond dat palmitoylethanolamide zenuw regenerende en zenuw beschermende eigenschappen kan hebben, vooral van belang bij een aandoening als diabetes.

Cataract en diabetische retinopathie

Diabetes vergroot de kans op diabetische retinopathie en oogaandoeningen. Palmitoylethanolamide gaat de ontwikkeling van staar tegen door de ontstekings-en oxidatieve processen af te remmen. Het wordt in de zenuwcellen van het oog gevormd vermoedelijk om de cellen te beschermen tegen ‘de aanvallen van de suiker op die cellen’.
Onderzoek met ratten laat zien, dat palmitoylethanolamide de ontwikkeling van diabetische schade kan vertragen en zelfs de bloeddruk kan doen dalen en de nieren beschermt, en tevens een beschermend effect zou kunnen hebben op de vaatwand.

Diabetische nefropathie

Inmiddels is duidelijk dat de nierschade die bij suikerziekte optreedt het resultaat is van een chronische ontsteking. Diabetes mellitus is de belangrijkste oorzaak van chronisch nierfalen. De activatie van de kernreceptor, zoals palmitoylethanolamide dat doet, beschermt de nier. In een diermodel voor diabetes mellitus beschermde palmitoylethanolamide (30 mg/kg/dag) significant tegen oxidatieve stress door het ziekteproces. Ook lijkt palmitoylethanolamide nierschade te beperken door gebrek aan zuurstof, waarbij de waarde van de stof tijdens niertransplantaties in de gedachte komt.

Bescherming van het zenuwstelsel

Palmitoylethanolamide passeert gemakkelijk de bloedhersenbarrière en beschermt het zenuwweefsel, tegen oxidatieve stress, zuurstoftekort en neuroinflammatie. Vooral in de hersenen, die een hoge energiebehoefte hebben, worden veel vrije radicalen gevormd en kan palmitoylethanolamide een belangrijke beschermende rol spelen. Er zijn aanwijzingen dat palmitoylethanolamide het zenuwweefsel beschermt tegen ischemie-reperfusieschade (beroerte) en acute beschadigingen van het centrale zenuwstelsel, alsmede en een gunstige invloed heeft bij neurodegeneratieve aandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. Palmitoylethanolamide remt de ontstekingsgerelateerde en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang in Alzheimer modellen en verbetert het langetermijn geheugen bij oudere dieren. Het wordt dan ook gezien als een neuroprotectieve stof.

Bescherming van nieren en blaas

Recent proefdieronderzoek laat zien dat palmitoylethanolamide (30 mg/kg/dag de nieren beschermt tegen oxidatieve beschadiging. In een experimentele blaasontstekingsmodellen kon palmitylethanolamide zowel de pijn gerelateerde aspecten als de ontsteking remmen. Ook de chronische pijnreflexen die onstaan bij chronische blaasontstekingen konden met palmitoylethanolamide afgeremd worden.

Bescherming van hart en bloedvaten

Dysfunctie van vaatendotheel (door afname van de vorming van stikstofoxide in de vaatwand) is leidt tot een minder goede vaatverwijding, verhoging van de bloeddruk, toename van athero-sclerose en een grotere kans op trombose. Palmitoylethanolamide heeft een gunstige invloed op dit pathologische proces. In een recente dierstudie is aangetoond dat palmitoylethanolamide het hart beschermt tegen beschadiging door ischemie-reperfusie (angina pectoris, myocardinfarct) via antioxidatieve, anti-apoptotische en ontstekingsremmende mechanismen. Palmitoylethanolaminde beschermt zowel het zenuwweefsel, als de bloedvaten in een model van weefselschade. In dat model blijkt palmitoylethanolamide veel belangrijke biologische effecten te hebben: het remt de infiltratie van ontstekingscellen in het beschadigde hersenweefsel (de astrocyten), het herstelt het niveau de homestase van een aantal belangrijke markers, zoals nitrotyrosine, iNOS, chymase, tryptase, CD11b en GFAP. Ook remt palmitoylethanolamide de door hersenschade uit de hand lopende expressie van de zogenaamde pJNK en NF-κB routes. Tenslotte herstelt palmitoylethanolamide de gestoorde gedragingen van de beschadigde dieren. Dat alles leidt tot een duidelijk neuroprotectief effect.

Ondersteuning bij kanker

Aanwijzingen dat palmitoylethanolamide een anti-kanker werking heeft stammen al uit de vorige eeuw. Palmitoylethanolamide beschermt mogelijk tegen kanker(progressie), door diverse mechanismen, waaronder door inhibitie van pro-inflammatoire cytokines zoals TNF-α, een bekend werkingsmechanisme van de stof. Maar er zijn ook aanvullende redenen die de anti-kanker werking van palmitoylethanolamide kunnen verklaren. Ook lijkt palmitoylethanolamide en vergelijkbare natuurlijke moleculen de apoptose bij kankercellen in de hand te werken (het sterven van kankercellen). Bij een model met melanoomkanker bleek palmitoylethanolamide de groei van de kwaadaardige cellen te kunnen remmen. Suppletie met palmitoylethanolamide bij in diermodellen kon de overleving bij bepaalde kankers significant en opvallend verlangen. Ook in borstkanker modellen lijken palmitoylethanolamide en natuurlijke moleculen die verwant zijn aan palmitoylethanolamide een relevant effect te kunnen hebben. Palmitoylethanolamide blijkt tevens het overmatig actieve metabolisme van kankercellen te kunnen remmen. Een vooraanstaande onderzoeker vermeldde op een recente internationaal pijncongres dat palmitoylethanolamide ook in haar modellen voor sarcomen een positieve werking had, de celgroei remde en de pijn verminderde en noemde de stof veelbelovend voor kankerpijnen.

Bescherming van darmen

In een diermodel werd schade in de darmen veroorzaakt, samen met zuurstoftekort en palmitoylethanolamide kan deze schade beperken.

Bescherming tegen veroudering

Met het toenemen van de leeftijd neemt de zogenaamde ‘slow or silent inflammation’ van onze weefsels toe. Dat manifesteert zich op allerlei niveaus, van slagaderwand tot en met in de hersenen.

Overige mogelijke toepassingen van palmitoylethanolamide

Diverse (preklinische) studies en klinische ervaringen wijzen op andere mogelijke toepassingen van palmitoylethanolamide:

• Mondbranden/tongbranden (burning mouth syndrome) is waarschijnlijk het gevolg van een dunne vezelneuropathie: palmitoylethanolamide (1200 mg/dag) helpt in dit geval soms, vooral als het ingezet wordt samen met R-alfa-liponzuur.
• Osteoartritis, artrose, reumatoïde artritis en overige reumatoide aandoeningen: in-vitro studies en dieronderzoek doen vermoeden dat palmitoylethanolamide helpt tegen gewrichtsontsteking en de daarmee gepaard gaande chronische pijnen.
• Migraine: een pilotstudie suggereert dat palmitoylethanolamide (1200 mg/dag) de frequentie, duur en ernst van migraine-aanvallen vermindert.
Glaucoom: stoffen zoals palmitoylethanolamide spelen een rol bij het beschermen van het oog bij glaucoom. Suppletie met palmitoylethanolamide per dag zorgde voor verbetering van de oogboldruk, volgens twee verschillende klinische studies. Het als stand-alone gebruiken van palmitoylethanolamide bij glaucoom lijkt echter gezien de matige effectiviteit niet zo verstandig. Wel kan palmitoylethanolamide goed toegevoegd worden aan een behandelingsregime van glaucoom als de effectiviteit van de andere middelen verbetert moet worden.
• Jeuk: palmitoylethanolamide heeft als anti-pijn middel ook anti-jeuk werking.
• Kounis angina pectoris: deze vorm van angina pectoris wordt gekenmerkt door veel en overmatig actieve mestcellen in het hart ; palmitoylethanolamide remt die mestcel activatie.
• Atopisch eczeem en psoriasis: door de ontstekingsremmende werking kan palmitoylethanolamide deze beide huidontstekingen positief ondersteunen.
• Diverse chronische aandoeningen waarbij de mestcellen een pathologische rol spelen, van bestralingsproctitis tot en met irritable bowel disease.

Tenslotte zijn er nog twee belangrijke toepassingen van palmitoylethanolamide, gegeven samen met bepaalde geneesmiddelen of pijnstillers:
• Samen met cytostatica: palmitoylethanolamide beschermt tegen toxische effecten van vele middelen die gegeven worden als onderdeel van chemokuren. Aanbevolen wordt om indien mogelijk en in samenspraak met de oncoloog palmitoylethanolamide (1200 mg/dag) te starten voor de chemokuur en het middel pas te stoppen enkele maanden na de chemokuur. Voorts zijn er aanwijzingen dat palmitoylethanolamide de effectiviteit van cytostatica versterkt, en zelf een natuurlijke anti-kankerwerking heeft.
• Samen met pijnstillers: palmitoylethanolamide versterkt de pijnstillende werking van pijnstillers zoals opiaten, amitriptyline en pregabaline, en kan ingezet worden om de dosering van die stoffen te verminderen, of zelfs na enige tijd ter vervanging ervan.

Metabolisme

Palmitoylethanolamide kan in vrijwel elke lichaamscel geproduceerd worden, de synthese ervan is een zogenaamde ‘on demand’ synthese. Dat wil zeggen dat er door de cellen palmitoylethanolamide geproduceerd wordt, als het nodig is. Dat zijn situaties waarbij de cel of het weefsel beschadigd wordt of dreigt beschadigd te raken. Die situaties varieren van ontstekingen, zoals griep of kinkhoest, tot en met infarcten en situaties met beschadigingen van zenuwen die tot chronische pijn leiden. In bepaalde chronische situaties echter, wordt het eigen gevormde palmitoylethanolamide versneld door en in de cel afgebroken, door intracellulaire enzymen, zoals het FAAA enzym. Bij kankercellen bijvoorbeeld is dat enzym te actief, als onderdeel van het opgezweepte kankercelmetabolisme, en het kankercelremmende en pijnstillende palmitoylethanolamide is daardoor in een te lage concentratie aanwezig in de cel. Datzelfde geldt ook voor andere chronische aandoeningen. In dat soort situaties tracht de cel extra palmitoylethanolamide te synthetiseren. In die pathologische situaties met te weinig productie en/of te veel afbraak is het zinvol extra palmitoylethanolamide toe te dienen.
Het metabolisme van palmitoylethanolamide in elke cel is in principe simpel, de cel kan palmitoylethanolamide maken uit vetachtige stofjes die in de celmembraan al aanwezig zijn. De afbraak is ook simpel, elke cel waarin palmitoylethanolamide gemaakt kan worden heeft beschikking over het enzym FAAA, en kan de stof weer afbreken tot de bouwstenen ervan, die dan weer in de membraan opgenomen worden. Een mooi voorbeeld dus van recycling binnen het lichaam.
Omdat de afbraak van palmitloylethanolamide zo eenvoudig is, en op celniveau plaatsvindt, is dosis aanpassing bij nieraandoeningen waarschijnlijk niet noodzakelijk. Dat geldt ook voor leverinsuffientie. Toch bevelen wij aan on bij nier- en lever-insufficientie te starten met een maal daags 400 mg, en de dosis langzaam, binnen een week te verhogen tot 1200 mg/dag.

Veiligheid

Uit de studies naar palmitoylethanolamide zijn geen negatieve bijwerkingen naar voren gekomen. In klinische studies zijn doseringen tot 100 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag gebruikt zonder negatieve bijwerkingen (afgezien van onschuldige bijwerkingen die ook bij placebo voorkomen). De LD50 (de dosering waarbij 50% van de proefdieren dood gaat) is niet bepaalbaar, omdat de stof een natuurlijk vet is, dat gewoon verteerd wordt bij het geven van grotere doseringen door de enzymen (lipases) van de darm.

Of het veilig is om palmitoylethanolamide tijdens de zwangerschap te gebruiken, is nog onvoldoende onderzocht. Vermoedelijk is het net zo veilig als pinda’s en eieren. Het is ook veilig bij nier- en lever patiënten, omdat de klaring van palmitoylethanolamide in elke cel plaatsvindt, en niet nier- of lever geboden is. Toch wordt geadviseerd bij klinische lever- en nierinsufficienties de dosis in te sluipen.
Voor zover bekend zijn er geen negatieve geneesmiddelen interacties bekend tussen palmitoylethanolamide en andere middelen.

Synergie

Palmitoylethanolamide kan de pijnstillende werking van elk ander pijnstillend middel versterken. Ook kan door het geven van palmitoylethanolamide de dosis van andere pijnstillinde middelen verminderd worden, zonder velies aan pijnstilling.
Palmitoylethanolamide beschermd de cellen ook tegen de negatieve effecten van cytostatica. Voorst heeft palmitoylethanolamide een intrinsieke anti-tumor werking, waardoor het toedienen van een chemokuur samen met palmitoylethanolamide een dubbel therapeutisch effect kan hebben: betere werking van de chemokuur en bescherming van de lichaamscellen tegen de bijwerkingen van de chemokuur.
Aangezien palmitoylethanolamide en R-alfaliponzuur synergetische effecten hebben bij oxidatieve stress bij diabetes, is het te overwegen om naast palmitoylethanolamide R-alfaliponzuur te suppleren (ten minste 3 maal daags 100 mg). De combinatie van palmitoylethanolamide en alfa-liponzuur heeft een pijnstillende en celbeschermende werking.
Palmitoylethanolamide kan ook samen met supplementen zoals acetyl-l-carnitine gegeven worden bij klachten van neuropathische aard. Vitamine D3 suppletie kan zeer zinvol zijn naast het geven van palmitoylethanolamide bij gevallen van chronische pijn.
Voorts, bij patienten met klachten van gewrichtspijnen is de combinatie tussen palmitoylethanolamide en Boswellia, of Curcuma een zeer zinvolle.
Tenslotte kan palmitoylethanolamide goed gecombineerd worden met palmitoylethanolamide creme, daar waar er sprake is van gelocaliseerde pijn, zoals bij gordelroos of Morton’s neurinoom, en bij patienten met atopische dermatitis en psoriasis.

Dosering

De aanbevolen therapeutische standaarddosering palmitoylethanolamide is 1200 mg per dag. Dat kan ingenomen worden of als drie maal per dag een 400 mg capsule, of twee maal per dag, s ‘morgens bijvoorbeeld 2 capsules, en s’avonds een capsule. Palmitoylethanolamide heeft een aantal verschillende werkingsmechanismen, waaronder snelle en langzamere (reseting-) werkingsmechanismen. Het kan dan ook zijn dat de pijnstillende werking langzaam op gang komt. Neem daarom ten minste gedurende 2 maanden deze stof, en indien na 1 maand te weinig effect wordt bemerkt, verdubbel de dosis dan.
Daar waar snelle pijnstilling noodzakelijk is, is in de praktijk gebleken dat palmitoylethanolamide gestooird onder de tong zinvol kan zijn. Daarvoor zijn de PeaPure capsules eenvoudig te openen, strooi de inhoud van de capsule op een lepel, en giet het poeder onder de tong. Slik het niet in, hetr poeder heeft geen smaak en voelt een beetje zandachtig, in de loop van minuten verdwijnt het gewoon uit de mond en wordt het versneld in het bloed opgenomen, via de bloedvaten van de slijmvliezen van de mond.

Als onderhoudsdosering voor mensen zonder ernstige gezondheidsklachten kan circa 400 mg per dag worden aangehouden. Als profylactische dosering ten tijde van griep epidemieën kan 2 maal daags 400 mg genomen worden. Bij het uitbreken van griep is 1200-1600 mg/dag aan te bevelen.
De opname van palmitoylethanolamide is vermoedelijk beter als het supplement na van de maaltijd wordt ingenomen, maar daar is geen duidelijk onderzoek naar gedaan.

Referenties

Sepe N, De Petrocellis L, Montanaro F, Cimino G, Di Marzo V.
Bioactive long chain N-acylethanolamines in five species of edible bivalve molluscs. Possible implications for mollusc physiology and sea food industry. Biochim Biophys Acta. 1998 Jan 15;1389(2):101-11.
Coburn AF, Graham CE, Hanninger J. The effect of egg yolk in diets on anaphylactic arthritis (passive Arthus phenomenon) in the guinea pig. J Exp Med. 1954;100:425–435.
Ganley OH, Graeseli E, Robinson HJ. Anti-inflammatory activity on compounds obtained from egg yolk, peanut oil, and soybean lecithin. J Lab Clin Med. 1958;57:709–723.
Kuehl FA, Jacob TA, Ganley OH, Ormond RE, Meisinger MAP. The identification of N-(2-hydroxyethyl)-palmitamide as a naturally occur- ring anti-inflammatory agent. J Am Chem Soc. 1957;79:5577–5578.
Raskova H, Masek K, Linet O. Nonspecific resistance induced by palmitoylethanolamide. Toxicon. 1972;10:485–490
Raskova H, Masek K. Nouvelles possibilites d’augmentation de la resistance non-specifique. [Novel possibilities of enhancing non specific resistance]. Therapie. 1967;22:1241–1246.
Costa B, Conti S, Giagnoni G, Colleoni M. Therapeutic effect of the endogenous fatty acid amide, palmitoylethanolamide, in rat acute inflammation: inhibition of nitric oxide and cyclo-oxygenase systems. Br J Pharmacol. 2002 Oct;137(4):413-20.
Mazzari S, Canella R, Petrelli L, Marcolongo G, Leon A. N-(2-hydroxyethyl)hexadecanamide is orally active in reducing edema formation and inflammatory hyperalgesia by down-modulating mast cell activation. Eur J Pharmacol 1996;300:227–236.
Keppel Hesselink JM. Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: from nonspecific resistance to PPAR-α agonist and effective nutraceutical. J Pain Res. 2013;6:625-34. doi: 10.2147/JPR.S48653.
Calignano A, La Rana G, Giuffrida A, Piomelli D. Control of pain initiation by endogenous cannabinoids. Nature. 1998 Jul 16;394(6690):277-81.
Aloe L, Levi-Montalcini R. Mast cells increase in tissues of neonatal rats injected with the nerve growth factor. Brain Res. 1977;133:358–366.
Aloe L, Leon A, Levi-Montalcini R. A proposed autacoid mechanism controlling mastocyte behaviour. Agents Actions.
1993;39 Spec No:C145–147.
Levi-Montalcini R, Skaper SD, Dal Toso R, Petrelli L, Leon A. Nerve growth factor: from neurotrophin to neurokine. Trends Neurosci. 1996;19:514–520.
Keppel Hesselink JM. Professor Rita Levi-Montalcini on nerve growth factor, mast cells and palmitoylethanolamide, an endogenous antiinflammatory and analgesic compound. J Pain Relief. 2013;2:114.
De Filippis. D, Negro. L, Vaia. M, Cinelli M.P. and Iuvone. T. New Insights in Mast Cell Modulation by Palmitoylethanolamide. CNS & Neurological Disorders – Drug Targets, 2013, 12, 78-83
Skaper SD, Facci L, Giusti P. Mast cells, glia and neuroinflammation: partners in crime?
Immunology. 2013 Sep 11. doi: 10.1111/imm.12170.
Bachur NR, Mašek K, Melmon KL, Udenfriend S. Fatty acid amides of ethanolamine in mammalian tissues. J Biol Chem. 1965;240:
1019–1024.
Harald S. Hansen Palmitoylethanolamide and other anandamide congeners. Proposed role in the diseased brain. Experimental Neurology 2010 July ; 224,(1): Pages 48–55
Endocannabinoid Research Group, De Filippis D, D’Amico A, Cipriano M, Petrosino S, Orlando P, Di Marzo V, Iuvone T. Levels of endocannabinoids and palmitoylethanolamide and their pharmacological manipulation in chronic granulomatous inflammation in rats. Pharmacol Res. 2010 Apr;61(4):321-8. Epub 2009 Nov 17.
Perlík F, Rasková H, Elis J. Anti-inflammatory properties of N(2-hydroxyethyl) palmitamide. Acta Physiol Acad Sci Hung. 1971;39: 395–400.
Kahlich R, Klíma J, Cihla F, et al. Studies on prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (Impulsin) in acute respiratory infections. Serologically controlled field trials. J Hyg Epidemiol Microbiol Immunol 1979;23:11–24.
Masek K, Perlík F. Letter: slow encephalopathies, inflammatory responses, and arachis oil. Lancet. 1975;2:558.
Yu HL, Deng XQ, Li YJ, Li YC, Quan ZS, Sun XY. N-palmitoylethanolamide, an endocannabinoid, exhibits antidepressant effects in the forced swim test and the tail suspension test in mice. Pharmacol Rep. 2011 May-Jun;63(3):834-9.
Moise AM, Eisenstein SA, Astarita G, Piomelli D, Hohmann AG.
An endocannabinoid signaling system modulates anxiety-like behavior in male Syrian hamsters. Psychopharmacology (Berl). 2008 Oct;200(3):333-46. doi: 10.1007/s00213-008-1209-5. Epub 2008 Jun 11.
Citraro R, Russo E, Scicchitano F, van Rijn CM, Cosco D, Avagliano C, Russo R, D’Agostino G, Petrosino S, Guida F, Gatta L, van Luijtelaar G, Maione S, Di Marzo V, Calignano A, De Sarro G. Antiepileptic action of N-palmitoylethanolamine through CB1 and PPAR-α receptor activation in a genetic model of absence epilepsy.
Neuropharmacology. 2013 Jun;69:115-26. doi: 10.1016/j.neuropharm.2012.11.017. Epub 2012 Dec 1.
Sheerin AH, Zhang X, Saucier DM, Corcoran ME. Selective antiepileptic effects of N-palmitoylethanolamide, a putative endocannabinoid. Epilepsia. 2004 Oct;45(10):1184-8.
Lambert DM, Vandevoorde S, Diependaele G, Govaerts SJ, Robert AR.Anticonvulsant activity of N-palmitoylethanolamide, a putative endocannabinoid, in mice. Epilepsia. 2001 Mar;42(3):321-7.
Keppel Hesselink JM. New targets in pain, non-neuronal cells, and the role of palmitoylethanolamide. Open Pain J. 2012;5:12–23.
Perlík F, Elis J, Rakovfi H, Duben J, Griiblovi M, Kubcovfi M, Neubauer M, Rudolfova, S, Gvandovfi E, Saminkovi L, Chalabala M. A. Controlled clinical trial with “PEA” in children institutions. (in Czech) Cs Fysiol. 1969; 18: 345-346 .
Redlich S, Ribes S, Schütze S, Czesnik D, Nau R.
Palmitoylethanolamide stimulates phagocytosis of Escherichia coli K1 and Streptococcus pneumoniae R6 by microglial cells. J Neuroimmunol. 2012 Mar;244(1-2):32-4. doi: 10.1016/j.jneuroim.2011.12.013. Epub 2012 Jan 12.
Uchimoto T, Iwao Y, Takahashi K, et al. A comparative study of glycerin fatty acid ester and magnesium stearate on the dissolution of acetamino- phen tablets using the analysis of available surface area. Eur J Pharm Biopharm. 2011;78:492–498.
Keppel Hesselink, JM. Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. International Medical Case Reports Journal 2013:6 1–5
Keppel Hesselink JM. New targets in pain, non-neuronal cells, and the role of palmitoylethanolamide. Open Pain J. 2012;5:12–23.
Keppel Hesselink JM, de Boer T, Witkamp R. Palmitoylethanolamide: a natural body-own anti-inflammatory agent, effective and safe against influenza and common cold. Int J Inflam.
Palomba R, Bonaccia P, Graffi M, Costa F. The novel therapeuthic targets in the treatment of chronic pain. Transl Med UniSa. 2012 Apr 30;3:57-61.
Giulio G. Muccioli, Angela Sia, Paul J. Muchowski, Nephi Stella. Genetic Manipulation of Palmitoylethanolamide Production and Inactivation in Saccharomyces cerevisiae . PLoS ONE 4(6): e5942. doi:10.1371/journal.pone.0005942
Di Cesare ML, D’Agostino G, Pacini A, et al. Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism. Mediators Inflamm. 2013;2013:328797.
LoVermeJ,LaRanaG,RussoR,CalignanoA,PiomelliD.The search for the palmitoylethanolamide receptor. Life Sci. 2005;77:1685–1698.
Khasabova IA, Xiong Y, Coicou LG, Piomelli D, Seybold V. Peroxisome proliferator-activated receptor mediates acute effects of palmitoylethanolamide on sensory neurons. J Neurosci. 2012;32: 12735–12743.
Paterniti I, Impellizzeri D, Crupi R, et al. Molecular evidence for the involvement of PPAR—alpha and PPAR—gamma in anti-inflammatory and neuro- protective activities of palmitoylethanolamide after spinal cord trauma. J Neuroinflammation. 2013;10:20.
Loverme, J.; Russo, R.; La Rana, G.; Fu, J.; Farthing, J.; Mattace-Raso, G.; Meli, R.; Hohmann, A. et al. (2006). “Rapid Broad-Spectrum Analgesia through Activation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptor- “. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics 319 (3): 1051–1061. doi: 10.1124/jpet.106.111385
Giulio G. Muccioli1, and Nephi Stella. Microglia produce and hydrolyze palmitoyl ethan- olamide Neuropharmacology. 2008 Jan; 54(1): 16–22
Skaper SD, Facci L. Mast cell-glia axis in neuroinflammation and therapeutic potential of the anandamide congener palmitoylethanolamide. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2012 Dec 5;367(1607):3312-25. doi: 10.1098/rstb.2011.0391.
Starowicz K, Przewlocka B. Modulation of neuropathic-pain-related behaviour by the spinal endocannabinoid/endovanilloid system. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2012 Dec 5;367(1607):3286-99. doi: 10.1098/rstb.2011.0392
Luongo L, Guida F, Boccella S, Bellini G, Gatta L, Rossi F, de Novellis V, Maione S. Palmitoylethanolamide reduces formalin-induced neuropathic-like behaviour through spinal glial/microglial phenotypical changes in mice. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):45-54.
De Filippis D, Negro L, Vaia M, Cinelli MP, Iuvone T. New insights in mast cell modulation by palmitoylethanolamide. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):78-83.
Syed SK, Bui HH, Beavers LS, Farb TB, Ficorilli J, Chesterfield AK, Kuo MS, Bokvist K, Barrett DG, Efanov AM. Regulation of GPR119 receptor activity with endocannabinoid-like lipids. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Dec 15;303(12):E1469-78. doi: 10.1152/ajpendo.00269.2012. Epub 2012 Oct 16.
Ambrosino P, Soldovieri MV, Russo C, Taglialatela M.Activation and desensitization of TRPV1 channels in sensory neurons by the PPARα agonist palmitoylethanolamide. Br J Pharmacol. 2013 Mar;168(6):1430-44. doi: 10.1111/bph.12029.
Romero TR, Duarte ID. N-palmitoyl-ethanolamine (PEA) induces peripheral antinociceptive effect by ATP-sensitive K+-channel activation. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):156-60.
di Marzo, V. and S. D. Skaper (2013). “Editorial: palmitoylethanolamide: biochemistry, pharmacology and therapeuticuse of a pleiotropic anti-inflammatory lipid mediator.” CNS Neurol Disord Drug Targets 12(1): 4-6.
Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism. Mediators Inflamm. 2013;2013:328797.
Keppel Hesselink JM, Hekker TA. Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. J Pain Res. 2012;5: 437–442.
di Marzo V, Skaper SD. Palmitoylethanolamide: biochemistry, pharmacology and therapeutic use of a pleiotropic anti-inflammatory lipid mediator. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):4-6.
Bettoni I, Comelli F, Colombo A, Bonfanti P, Costa B. Non-neuronal cell modulation relieves neuropathic pain: efficacy of the endogenous lipid palmitoylethanolamide.
CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):34-44.
Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V. N-palmitoyl-ethanolamine: Biochemistry and new therapeutic opportunities. Biochimie 2010;92:724–727.
DiPaolo A et al. Palmitoylethanolamide (PEA) as a treatment for vaious chronic painstates. Presented at the 34 AISD congress in Riccione, 2011
Marini I, Bartolucci ML, Bortolotti F, Gatto MR, Bonetti GA.
Palmitoylethanolamide versus a nonsteroidal anti-inflammatory drug in the treatment of temporomandibular joint inflammatory pain. J Orofac Pain. 2012 Spring;26(2):99-104.
Conti S, Costa B, Colleoni M, Parolaro D, Giagnoni G. Antiinflammatory action of endocannabinoid palmitoylethanolamide and the synthetic cannabinoid nabilone in a model of acute inflammation in the rat. Br J Pharmacol 2002;135:181–187.
Costa B, Conti S, Giagnoni G, Colleoni M. Therapeutic effect of the endogenous fatty acid amide, palmitoylethanolamide, in rat acute inflammation: Inhibition of nitric oxide and cyclo-oxygenase systems. Br J Pharmacol 2002;137:413–420.
Fulghesu A et al. Pain during menstruation in young adults treated with palmitoylethanolamide and polidatina. Presented at the 16th world congress for child and adolescent gynaecology, Montpellier, 2010
Calabró RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. Misdiagnosed chronic pelvic pain: Pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. Pain Med 2010;11:781–784.
Indraccolo U, Barbieri F. Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.
Indraccolo U, Barbieri F. Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: Preliminary observations. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2010;150:76–79.
Palomba R et al. PEA and polidatin in pelvic pains. Presented at 64th congress SIAART, Parma, 2010.
C Morera Domínguez, A Díaz Martín, F Garibo Ferrer, MA Ibáñez Puertas, A Leal Muro, JC Martí González, J Pombo Prieto, and I Rosselló TabernaN-palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with lumbosciatica. Pain Management, March 2012, Vol. 2, No. 2 , Pages 119-124
Desio,P et al. Efficacy of palmitoylethanolamide and oxycodon in patients with low back pain. Anesthesia and medicina critica (AMC) 2011, 2: 62-71.
Palomba R et al. Efficacy of palmitoylethanolamide as part of multimodal analgesic therapy in patients with low back pain. Presented at 33rd AISD congress, 2010, Florence
Kraneveld AD, Rijnierse A, Nijkamp FP, Garssen J. Neuro-immune interactions in inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome: future therapeutic targets. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):361-74. Epub 2008 Mar 18.
Taylor TJ, Youssef NN, Shankar R, Kleiner DE, Henderson WA. The association of mast cells and serotonin in children with chronic abdominal pain of unknown etiology. BMC Res Notes. 2010 Oct 21;3:265.
Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the inter- stitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. Pain. 2013:S0304–S3959
Christian Bacci, Giulia Cassetta, Bruno Emanuele, and Mario Berengo. Research Article Randomized Split-Mouth Study on Postoperative Effects of Palmitoylethanolamide for Impacted Lower Third Molar Surgery Volume 2011: Article ID 917350, 6 pages doi:10.5402/2011/917350
Jaggar SI, Hasnie FS, Sellaturay S, Rice AS. The anti-hyperalgesic actions of the cannabinoid anandamide and the putative CB2 receptor agonist palmitoylethanolamide in visceral and somatic inflammatory pain. Pain. 1998 May;76(1-2):189-99.
Schicho R, Storr M. Alternative targets within the endocannabinoid system for future treatment of gastrointestinal diseases. Can J Gastroenterol. 2011 Jul;25(7):377-83.
Bettoni I, Comelli F, Colombo A, Bonfanti P, Costa B. Non-neuronal cell modulation relieves neuropathic pain: efficacy of the endogenous lipid palmitoylethanolamide.
CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):34-44.
G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino; La palmitoiletanolamida en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico.; http://www.dolor.es/resumen.asp?id=858; Dolor;2010, 25:35-42
Canteri L et al. Reduction of analgesics in patients suffering from lumbosciatic pain, treated with palmitoylethanolamide. Dolor 2010 25:227-234
Dominguez CM et al. Palmitoylethanolamide on standard care in lumbosciatic pain, a pragmatic trial. Preseted at 8th congres of Pain algologists, Madrid, 2010.
Assini A, Laricchia D, Pizzo R, Pandolfini L, Belletti M, Colucci M, Ratto S. | P1577: The carpal tunnel syndrome in diabetes: clinical and electrophysiological improvement after treatment with palmitoylethanolamide Eur J Neurol 2010: 17(S3):295
Use of palmitoylethanolamide in the entrapment neuropathy of the median in the wrist. Conigliaro R, Drago V, Foster PS, Schievano C, Di Marzo V. Minerva Med. 2011 Apr;102(2):141-7.
Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. J Dtsch Dermatol Ges. 2010 Feb;8(2):88-91. Epub 2009 Sep 10.
Loría F, Petrosino S, Mestre L, et al. Study of the regulation of the endocannabinoid system in a virus model of multiple sclerosis reveals a therapeutic effect of palmitoylethanolamide. Eur J Neurosci 2008;28:633–641.
Kopsky DJ, Hesselink JM. Multimodal stepped care approach with acupuncture and PPAR-α agonist palmitoylethanolamide in the treatment of a patient with multiple sclerosis and central neuropathic pain. Acupunct Med. 2012 Mar;30(1):53-5. doi: 10.1136/acupmed-2011-010119. Epub 2012 Feb 1.
Russo G and Parabita M. Decrease of spasticity and pain after stroke due to treatment with PEA. Presented at 14th congress European Shocj Soc, Taormina, 2011
Keppel Hesselink, JM. Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. International Medical Case Reports Journal 2013:6 1–5
Schifiliti C, et al. Efficacy of palmitoylethanolamide in pain and neuropathic symptoms in diabetic patients. Presentation at IV congress of European Shock society, Taormina, 2011
Truini A, Biasiotta A, Di Stefano G, La Cesa S, Leone C, Cartoni C, Federico V, Petrucci MT, Cruccu G. Palmitoylethanolamide restores myelinated-fibre function in patients with chemotherapy-induced painfulneuropathy. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Dec;10(8):916-20.
Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. J Pain Res. 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417.
Calabrò RS, Bramanti P. Occipital Neuralgia Responding to Palmitoylethanolamide.
Headache. 2013 May 23. doi: 10.1111/head.12136.
Skaper SD. Conference report: 1st workshop on “palmitoylethanolamide: biochemistry, pharmacology and therapeutic use of a pleiotropic anti-inflammatory lipid mediator”. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2012 May;11(3):191.
Scuderi C, Steardo L. Neuroglial roots of neurodegenerative diseases: therapeutic potential of palmitoylethanolamide in models of Alzheimer’s disease.
CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):62-9.
Esposito E, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S. Neuroprotective activities of palmitoylethanolamide in an animal model of Parkinson’s disease.
PLoS One. 2012;7(8):e41880. doi: 10.1371/journal.pone.0041880. Epub 2012 Aug 17.
Clemente S. Amyotrophic lateral sclerosis treatment with ultramicronized palmitoylethanolamide: a case report. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2012 Nov 1;11(7):933-6.
Mancardi GL et al. Palmitoylethanolamide in neuropathic pain in MS patients. Presented at the 15yh Italian neurological meeting in Padua, 2009
Hoareau L, Buyse M, Festy F, Ravanan P, Gonthier MP, Matias I, Petrosino S, Tallet F, d’Hellencourt CL, Cesari M, Di Marzo V, Roche R. Anti-inflammatory effect of palmitoylethanolamide on human adipocytes. Obesity (Silver Spring). 2009 Mar;17(3):431-8. Epub 2009 Jan 8.
Bouchard JF, Lépicier P, Lamontagne D. Contribution of endocannabinoids in the endothelial protection afforded by ischemic preconditioning in the isolated rat heart.
Life Sci. 2003 Mar 7;72(16):1859-70.
NN. Denk bij kinkhoest aan behandeling met palmitoylethanolamide (PeaPure)! https://palmitoylethanolamide4pain.com/2013/07/28/denk-bij-kinkhoest-aan-behandeling-met-palmitoylethanolamide-peapure/
Bornstein J, Goldschmid N, Sabo E. Hyperinnervation and mast cell activation may be used as histopathologic diagnostic criteria for vulvar vestibulitis. Gynecol Obstet Invest. 2004;58(3):171-8. Epub 2004 Jul 9.
Murina F. et al. Palmitoylethanolamide and polidatina in the treatment of vestibulodynia, and the reduction of the C fibre activation. Presented at the world congress of pathology of the vulva, Parigi, september 2011
Masek, K., Perlik, F., Klima, J., & Kahlich, R. (1974). Prophylactic Efficacy of N-2-Hydroxyethyl palmitamide (Impulsin®)* in Acute Respiratory Tract Infections . Europ. J. clin. Pharmacol. 7 , 415-419.
Plesník V, Havrlantová M, Jancová J, Januska J, Macková O. Impulsin in the prevention of acute respiratory diseases in school children. Cesk Pediatr 1977;32: 365–369.
NN. Palmitoylethanolamide: werkzaam tegen griep en verkoudheden. https://palmitoylethanolamide4pain.com/2013/08/27/palmitoylethanolamide-werkzaam-tegen-griep/
Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide is a new possible pharmacological treatment for the inflammation associated with trauma. Mini Rev Med Chem. 2013;13(2):237–255.
Re G, Barbero R, Miolo A, Di Marzo V. Palmitoylethanolamide, endocannabinoids and related cannabimimetic compounds in protection against tissue inflammation and pain: Potential use in companione animals. Vet J 2007;173:23–32.
Raso GM, Esposito E, Vitiello S, Iacono A, Santoro A, D’Agostino G, Sasso O, Russo R, Piazza PV, Calignano A, Meli R. Palmitoylethanolamide stimulation induces allopregnanolone synthesis in C6 Cells and primary astrocytes: involvement of peroxisome-proliferator activated receptor-α. J Neuroendocrinol. 2011 Jul;23(7):591-600. doi: 10.1111/j.1365-2826.2011.02152.x.
Epps DE,Schmid PC,Natarajan V,Schmid HH. N-Acylethanolamine accumulation in infarcted myocardium. Biochem Biophys Res Commun. 1979;90:628–633.
Schmid HH,Schmid PC,Natarajan V. N-acylatedglycerophospholipids and their derivatives. Prog Lipid Res. 1990;29:1–43.
Natarajan V, Reddy PV, Schmid PC, Schmid HHO. N-Acylation of ethanolaminephospholipids in canine myocardium. Biochim Biophys Acta. 1982;712:342–355.
Di Paola R, Impellizzeri D, Mondello P, Velardi E, Aloisi C, Cappellani A, Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide reduces early renal dysfunction and injury caused by experimental ischemia and reperfusion in mice. Shock. 2012 Oct;38(4):356-66.
Darmani NA, Izzo AA, Degenhardt B, Valenti M, Scaglione G, Capasso R, Sorrentini I, Di Marzo V. Involvement of the cannabimimetic compound, N-palmitoyl-ethanolamine, in inflammatory and neuropathic conditions: review of the available pre-clinical data, and first human studies. Neuropharmacology. 2005 Jun;48(8):1154-63.
Pescosolido N, Puzzono M. First clinical case of effective medical treatment of the vitreoretinal traction with recovery of the visual acuity. Clin Ter. 2010;161(4):e143-7.
Schifiliti C, et al. Efficacy of palmitoylethanolamide in pain and neuropathic symptoms in diabetic patients. Presentation at IV congress of European Shock society, Taormina, 2011
Adiletta S et al. Pregabalin and Palmitoylethanolamide in diabetic neuropathic pain: an randomized clinical trial. Presented at the 34th AISD meeting, 2011, Riccione.
Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77.
Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism.
Mediators Inflamm. 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.
Strobbe E, Cellini M, Campos EC. Effectiveness of palmitoylethanolamide on endothelial dysfunction in ocular hypertensive patients: a randomized, placebo-controlled cross-over study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013 Feb 1;54(2):968-73. doi: 10.1167/iovs.12-10899.
Matias I, Wang JW, Moriello AS, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. Changes in endocannabinoid and palmitoylethanolamide levels in eye tissues of patients with diabetic retinopathy and age-related macular degeneration. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Dec;75(6):413-8. Epub 2006 Oct 2.
Mattace Raso G, Simeoli R, Russo R, Santoro A, Pirozzi C, d’Emmanuele di Villa Bianca R, Mitidieri E, Paciello O, Pagano TB, Orefice NS, Meli R, Calignano A. N-Palmitoylethanolamide protects the kidney from hypertensive injury in spontaneously hypertensive rats via inhibition of oxidative stress. Pharmacol Res. 2013 Aug 2;76C:67-76. doi: 10.1016/j.phrs.2013.07.007.
Romano MR, Lograno MD. Involvement of the peroxisome proliferator-activated receptor (PPAR) alpha in vascular response of endocannabinoids in the bovine ophthalmic artery. Eur J Pharmacol. 2012 May 15;683(1-3):197-203. doi: 10.1016/j.ejphar.2012.02.049.
Kanasaki K, Taduri G, Koya D. Diabetic nephropathy: the role of inflammation in fibroblast activation and kidney fibrosis. Frontiers in Endocrinology. 2013;4(7):1-15. doi: 10.3389/fendo.2013.00007
Lim AK, Tesch GH. Inflammation in diabetic nephropathy. Mediators of Inflammation. 2012; doi:10.1155/2012/146154.
Chung S, Park CW. Role of Peroxisome Proliferator-Activated Receptor α in Diabetic Nephropathy. Diabetes Metab J. 2011 Aug;35(4):327-36. doi: 10.4093/dmj.2011.35.4.327. Epub 2011 Aug 31.
Mattace Raso G, Simeoli R, Russo R, Santoro A, Pirozzi C, d’Emmanuele di Villa Bianca R, Mitidieri E, Paciello O, Pagano TB, Orefice NS, Meli R, Calignano A. N-Palmitoylethanolamide protects the kidney from hypertensive injury in spontaneously hypertensive rats via inhibition of oxidative stress. Pharmacol Res. 2013 Aug 2;76C:67-76. doi: 10.1016/j.phrs.2013.07.007.
Di Paola R, Impellizzeri D, Mondello P, Velardi E, Aloisi C, Cappellani A, Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide reduces early renal dysfunction and injury caused by experimental ischemia and reperfusion in mice. Shock. 2012 Oct;38(4):356-66.
Genovese T, Esposito E, Mazzon E, et al. Effects of palmitoylethanol-amide on signaling pathways implicated in the development of spinal cord injury. J Pharmacol Exp Ther. 2008;326:12–23.
Ahmad A, Genovese T, Impellizzeri D, et al. Reduction of ischemic brain injury by administration of palmitoylethanolamide after tran- sient middle cerebral artery occlusion in rats. Brain Res. 2012;1477: 45–58.
Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide in homeostatic and traumatic central nervous system injuries. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):55-61.
Ahmad A, Genovese T, Impellizzeri D, et al. Reduction of ischemic brain injury by administration of palmitoylethanolamide after transient middle cerebral artery occlusion in rats. Brain Res. 2012;1477: 45–58.
Ahmad A, Crupi R, Impellizzeri D, et al. Administration of palmitoylethanolamide (PEA) protects the neurovascular unit and reduces secondary injury after traumatic brain injury in mice. Brain Behav Immun. 2012;26:1310–1321.
Scuderi C, Valenza M, Stecca C, Esposito G, Carratù MR, Steardo L. Palmitoylethanolamide exerts neuroprotective effects in mixed neuroglial cultures and organotypic hippocampal slices via peroxisome proliferator-activated receptor-. J Neuroinflammation. 2012;9:49.
Scuderi, C.; Esposito, G.; Blasio, A.; Valenza, M.; Arietti, P.; Steardo, L.; Carnuccio, R.; De Filippis, D. et al. (2011). “Palmitoylethanolamide counteracts reactive astrogliosis induced by beta-amyloid peptide”. Journal of Cellular and Molecular Medicine 15 (12): no. doi: 10.1111/j.1582-4934.2011.01267.x
D’Agostino G, Russo R, Avagliano C, Cristiano C, Meli R, Calignano A. Palmitoylethanolamide protects against the amyloid-induced learning and memory impairment in mice, an experimental model of Alzheimer disease. Neuropsychopharmacology. 2012;37: 1784–1792.
Skaper SD, Facci L, Giusti P. Glia and Mast Cells as Targets for Palmitoylethanolamide, an Anti-inflammatory and Neuroprotective Lipid Mediator.
Mol Neurobiol. 2013 Jun 28.
Kapoor S. Emerging neuroprotective effects of N-palmitoylethanolamide besides its significant antinociceptive effects. Pain Med. 2013 May;14(5):773-4. doi: 10.1111/pme.12118. Epub 2013 Apr 12.
Di Paola R, Impellizzeri D, Mondello P, Velardi E, Aloisi C, Cappellani A, Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide reduces early renal dysfunction and injury caused by experimental ischemia and reperfusion in mice. Shock. 2012 Oct;38(4):356-66.
Farquhar-Smith WP, Jaggar SI, Rice AS. Attenuation of nerve growth factor-induced visceral hyperalgesia via cannabinoid CB(1) and CB(2)-like receptors.
Pain. 2002 May;97(1-2):11-21.
Farquhar-Smith WP, Rice AS. Administration of endocannabinoids prevents a referred hyperalgesia associated with inflammation of the urinary bladder. Anesthesiology. 2001 Mar;94(3):507-13
Jaggar SI, Hasnie FS, Sellaturay S, Rice AS. The anti-hyperalgesic actions of the cannabinoid anandamide and the putative CB2 receptor agonist palmitoylethanolamide in visceral and somatic inflammatory pain. Pain. 1998 May;76(1-2):189-99.
Montecucco F, Matias I, Lenglet S, Petrosino S, Burger F, Pelli G, Braunersreuther V, Mach F, Steffens S, Di Marzo Regulation and possible role of endocannabinoids and related mediators in hypercholesterolemic mice with atherosclerosis.
V. Atherosclerosis. 2009 Aug;205(2):433-41. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2008.12.040. Epub 2009 Jan 9.
Ho WS, Barrett DA, Randall MD. ‘Entourage’ effects of N-palmitoylethanolamide and N-oleoylethanolamide on vasorelaxation to anandamide occur through TRPV1 receptors. Br J Pharmacol. 2008 Nov;155(6):837-46. doi: 10.1038/bjp.2008.324. Epub 2008 Aug 11.
Ahmad A, Crupi R, Impellizzeri D, Campolo M, Marino A, Esposito E, Cuzzocrea S.
Administration of palmitoylethanolamide (PEA) protects the neurovascular unit and reduces secondary injury after traumatic brain injury in mice. Brain Behav Immun. 2012 Nov;26(8):1310-21. doi: 10.1016/j.bbi.2012.07.021. Epub 2012 Aug 3.
Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide in homeostatic and traumatic central nervous system injuries. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Feb 1;12(1):55-61.
Svec P, Béderová E, Svec F. The effect of long-term administration of N-(2-hydroxyethyl)palmitamide on the chemotherapy of RBA rat leukemia. Neoplasma. 1975;22:625–630.
De Petrocellis L, Melck D, Bisogno T, Di Marzo V. Endocannabinoids and fatty acid amides in cancer, inflammation and related disorders. Chem Phys Lipids. 2000 Nov;108(1-2):191-209.
Di Marzo V, Melck D, De Petrocellis L, Bisogno T. Cannabimimetic fatty acid derivatives in cancer and inflammation. Prostaglandins Other Lipid Mediat. 2000 Apr;61(1-2):43-61.
Parolaro D, Massi P, Rubino T, Monti E. Endocannabinoids in the immune system and cancer. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002 Feb-Mar;66(2-3):319-32.
Hamtiaux L, Masquelier J, Muccioli GG, Bouzin C, Feron O, Gallez B, Lambert DM. The association of N-palmitoylethanolamine with the FAAH inhibitor URB597 impairs
melanoma growth through a supra-additive action. BMC Cancer. 2012 Mar 19;12:92. doi: 10.1186/1471-2407-12-92.
Svec P, Béderová E, Svec J. The influence of N-(2-hydroxyethyl)- palmitamide on virus-induced sarcomas in chickens and Rauscher leukemia in mice. Neoplasma. 1975;22:519–524.
Di Marzo V, Melck D, Orlando P, Bisogno T, Zagoory O, Bifulco M, Vogel Z, De Petrocellis L. Palmitoylethanolamide inhibits the expression of fatty acid amide hydrolase and enhances the anti-proliferative effect of anandamide in human breast cancer cells. Biochem J. 2001 Aug 15;358(Pt 1):249-55.
Melck D, De Petrocellis L, Orlando P, Bisogno T, Laezza C, Bifulco M, Di Marzo V.
Suppression of nerve growth factor Trk receptors and prolactin receptors by endocannabinoids leads to inhibition of human breast and prostate cancer cell proliferation. Endocrinology. 2000 Jan;141(1):118-26.
Hamtiaux L, Hansoulle L, Dauguet N, Muccioli GG, Gallez B, Lambert DM.
Increasing antiproliferative properties of endocannabinoids in N1E-115 neuroblastoma cells through inhibition of their metabolism. PLoS One. 2011;6(10):e26823. doi: 10.1371/journal.pone.0026823. Epub 2011 Oct 27.
I.Khasabova, personal communication to prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink op het Pijn oosteuropese congress te Yalta (18-20-9-2013): https://palmitoylethanolamide4pain.com/scientific-sources/palmitoylethanolamide-in-cancer/
Di Paola R, Impellizzeri D, Torre A, et al. Effects of palmitoylethanolamide on intestinal injury and inflammation caused by ischemia- reperfusion in mice. J Leukoc Biol. 2012;91:911–920.
Chen J, Matias I, Dinh T, Lu T, Venezia S, Nieves A, Woodward DF, Di Marzo V. Finding of endocannabinoids in human eye tissues: implications for glaucoma. Biochem Biophys Res Commun. 2005 May 20;330(4):1062-7.
Pescosolido N, Librando A, Puzzono M, Nebbioso M.Palmitoylethanolamide effects on intraocular pressure after Nd:YAG laser iridotomy: an experimental clinical study. J Ocul Pharmacol Ther. 2011 Dec;27(6):629-35. doi: 10.1089/jop.2010.0191. Epub 2011 Aug 10.
Caterina Gagliano et al. Ocular hypotensive effect of oral palmitoylethanolamide: a clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. June 24, 2011 iovs.10-7057
Strobbe E, Cellini M, Campos EC. Effectiveness of palmitoylethanolamide on endothelial dysfunction in ocular hypertensive patients: a randomized, placebo-controlled cross-over study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013 Feb 1;54(2):968-73. doi: 10.1167/iovs.12-10899.
Caterina Gagliano et al Ocular hypotensive effect of oral palmitoylethanolamide: a clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. June 24, 2011 iovs.10-7057
Szepietowski JC, Reich A, Szepietowski T. Emollients with endocannabinoids in the treatment of uremic pruritus: discussion of the therapeutic options. Ther Apher Dial. 2005 Jun;9(3):277-9.
Kounis NG. Kounis syndrome (allergic angina and allergic myocardial infarction): a natural paradigm? Int J Cardiol. 2006 Jun 7;110(1):7-14. Epub 2005 Oct 24.
Biteker M. Current understanding of Kounis syndrome. Expert Rev Clin Immunol. |2010 Sep;6(5):777-88.
De Filippis D, D’Amico A, Iuvone T. Cannabinomimetic control of mast cell mediator release: new perspective in chronic inflammation. J Neuroendocrinol. | 2008 May;20 Suppl 1:20-5.
Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Jan;22(1):73-82.
Petrosino S, Cristino L, Karsak M, Gaffal E, Ueda N, Tüting T, Bisogno T, De Filippis D, D’Amico A, Saturnino C, Orlando P, Zimmer A, Iuvone T, Di Marzo V. Protective role of palmitoylethanolamide in contact allergic dermatitis. Allergy. 2010 Jun 1;65(6):698-711. Epub 2009 Nov 11.
Hatano Y, Man MQ, Uchida Y, Crumrine D, Mauro TM, Feingold KR, Elias PM, Holleran WM. Murine atopic dermatitis responds to peroxisome proliferator-activated receptors alpha and beta/delta (but not gamma) and liver X receptor activators. J Allergy Clin Immunol. 2010 Jan;125(1):160-9.e1-5. Epub 2009 Oct 8.
Cerrato S, Brazis P, Della Valle MF, Miolo A, Petrosino S, Di Marzo V, Puigdemont A. Effects of palmitoylethanolamide on the cutaneous allergic inflammatory response in Ascaris hypersensitive Beagle dogs. Vet J. 2012 Mar;191(3):377-82. doi: 10.1016/j.tvjl.2011.04.002. Epub 2011 May 20.
Blirando K, Milliat F, Martelly I, Sabourin JC, Benderitter M, François A. Mast cells are an essential component of human radiation proctitis and contribute to experimental colorectal damage in mice. Am J Pathol. 2011 Feb;178(2):640-51.
Kraneveld AD, Rijnierse A, Nijkamp FP, Garssen J. Neuro-immune interactions in inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome: future therapeutic targets. Eur J Pharmacol. | 2008 May 13;585(2-3):361-74. Epub 2008 Mar 18.
Zhao J, Endoh I, Hsu K, Tedla N, Endoh Y, Geczy CL. S100A8 modulates mast cell function and suppresses eosinophil migration in acute asthma. Antioxid Redox Signal. 2011 May 1;14(9):1589-600. Epub 2011 Feb 28.
Desio P, Pregabalin and Palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain. Pathos 2010l17:9-14
Desio,P et al. Efficacy of palmitoylethanolamide and oxycodon in patients with low back pain. Anesthesia and medicina critica (AMC) 2011, 2: 62-71.
Deslo. P. Combination of pregabalin and palmitoylethanolamide (PEA) for neuropathic pain treatment. Pathos, 2010, 17,4:9-14
Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide is a new possible pharmacological treatment for the inflammation associated with trauma. Mini Rev Med Chem. 2013 Feb;13(2):237-55.
Ambrosino P, Soldovieri MV, Russo C, Taglialatela M. Activation and desensitization of TRPV1 channels in sensory neurons by the PPARα agonist palmitoylethanolamide.
Br J Pharmacol. 2013 Mar;168(6):1430-44. doi: 10.1111/bph.12029.
Godlewski G, Offertaler L, Wagner JA, Kunos G. Receptors for acylethanolamides-GPR55 and GPR119. Prostaglandins Other Lipid
Mediat. 2009;89(3–4):105–111.
D’Agostino G, La Rana G, Russo R, et al. Central administration of palmitoylethanolamide reduces hyperalgesia in mice via inhibition of NF-kappaB nuclear signalling in dorsal root ganglia. Eur J Pharmacol 2009;613:54–59.
Costa B, Comelli F, Bettoni I, Colleoni M, Giagnoni G. The endogenous fatty acid amide, palmitoylethanolamide, has anti-allodynic and anti-hyperalgesic effects in a murine model of neuropathic pain: Involvement of CB(1), TRPV1 and PPARgamma receptors and neurotrophic factors. Pain 2008;139:541–550.

Lees hier de essentials rond PeaPure

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: