Palmitoylethanolamide: werkzaam tegen griep en verkoudheden

In een internationaal medisch tijdschrift hebben in Augustus 2013 twee Nederlandse hoogleraren een nieuwe behandeling onthuld om griep en verkoudheid te voorkomen en te behandelen met een natuurlijk middel. Het gaat om PEA. PEA staat voor het PalmitoylEthanolAmide.

Het is een lichaamseigen stof die in Nederland beschikbaar is als supplement (PeaPure).

Studies uit de vergetelheid gehaald

De hoogleraren hebben ontdekt dat er in de 70ger jaren van de 20e eeuw een zestal grote studies met in totaal meer dan 3000 mensen uitgevoerd zijn, studies die door de tijd vergeten zijn. Het ging echter om goed opgezette onderzoeken, die dubbelblind en placebo- gecontroleerd waren, eisen die ook nu gelden voor dergelijk onderzoek. De stof die onderzocht werd was PEA en de werkzaamheid ervan bij griep en verkoudheden.

Het hele artikel kan hier ingezien worden. 

Griep behandelen en voorkomen, dat heeft de laatste jaren voor aardig wat deining gezorgd. Het is namelijk duidelijk is geworden dat farmaceutische antigriepmiddelen zoals Tamiflu en Relenza vele vervelende bijwerkingen kunnen opleveren, en misschien zelfs helemaal niet werken. En over vaccinatie is ook veel te doen. Zelfs onder de topexperts zien we verschillen van mening. Recente en grote studies naar de werkzaamheid van vaccins bij griep zijn minder optimistisch dan eerder studies.

In al die 6 klinische studies die besproken werden in het artikel, bleek steeds dat PEA bijzonder veilig was (er werden geen bijwerkingen gemeld) en dat het de kans op griep duidelijk en (significant) meetbaar verminderde. En dat het bovendien de ernst van de griep, als je het eenmaal had, kon verminderen. Dat gold ook voor kinderen, zelfs voor hele jonge kinderen van 4 jaar. 

Bron: 

J. M. Keppel Hesselink, Tineke de Boer, Renger F. Witkamp. Palmitoylethanolamide: A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold. International Journal of Inflammation Volume 2013 (2013), Article ID 151028, 8 pages http://dx.doi.org/10.1155/2013/151028 

One response

  1. […] Cesk Pediatr 1977;32: 365–369. NN. Palmitoylethanolamide: werkzaam tegen griep en verkoudheden. https://palmitoylethanolamide4pain.com/2013/08/27/palmitoylethanolamide-werkzaam-tegen-griep/ Esposito E, Cuzzocrea S. Palmitoylethanolamide is a new possible pharmacological treatment for the […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: