Kanker pijn natuurlijk behandelen met palmitoylethanolamide (PeaPure)

Kanker kan veel pijn geven. Behandeling ervan met opiaten en andere pijnstillers is vaak nodig. En behandeling is niet makkelijk. Bijwerkingen maken het leven vaak ook nog eens extra lastig.

Nu is er een natuurlijke pijnstiller beschikbaar, zonder problematische bijwerkingen, waarmee we de pijnstillende stof die in ons eigen lijf voorkomt, en die bij kanker veel minder aanwezig is, aan kunnen vullen. Een pijnstillende stof met ontstekingsremmende werking en met vermoedelijk ook nog met een remmende werking op de groei van kankercellen.

Het is de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide, ook wel PEA genoemd. Deze stof is in Nederland beschikbaar als supplement onder de naam PeaPure.

In 2012 is door onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Minnesota, in de VS, aangetoond dat bij kanker de pijnstillende stof PEA minder voorkomt, en meer afgebroken wordt. Een deel van de kankerpijn is daardoor vermoedelijk verklaarbaar.

Door het toevoegen van PEA in dat kanker model, nam de chronische pijn meetbaar en significant af.

Nou is de conclusie van de auteurs wat lastig te lezen, maar we beginnen er toch eerst mee; eerst wat wetenschap:

Kankerpijn, waarom behandelen met de natuurlijke pijnstiller PEA?

Dit waren de resultaten waar we het over hadden:

Medium conditioned by fibrosarcoma cells decreased the levels of PEA and AEA in DRG neurons.

The present data in conjunction with an earlier report (Khasabova et al., 2008) support the conclusion that consequences of these changes are decreased activation of PPAR-alpha by PEA and EAE.

Downstream effects of these receptors converge on decreasing the depolarization- evoked increase in Calcium ions.

Thus, when levels of AEA and PEA decrease in DRG neurons, the amplitude of a depolarization-evoked Calcium transient increases, resulting in an increase in the activity of intracellular pathways to enhance nociception.

Regardless of whether CB1R and PPAR-alpha are on the same neurons or different populations of neurons, the antihyperalgesic efficacy of FAAH in- hibitors, which increase the level of AEA, is likely to be enhanced by NAAA inhibitors, which increase the level of PEA, in the management of cancer pain. [1]

Hun eind conclusie was:

…agents that increase the activity of PPAR-alpha may provide a therapeutic strategy to reduce tumor-evoked pain

En PEA is precies zo een PPAR alfa stof. PPAR alfa is een enorm belangrijke receptor in de celkern die pijn en ontstekingen reguleert. Met PEA kunnen we die receptor positief beinvloeden, waardoor pijn en ontsteking minder wordt.

Kort en goed daar staat in dat stuk dat in celen die in contact komen met kanker, de lichaamseigen pijnstiller PEA afneeemt in concentratie, en als je die concentratie PEA weer doet toenemen, de pijn afneemt. Dat kan dus zeer zinvol zijn bij de behandeling van kankerpijnen.

Nu is dat ook onze ervaring, maar we moeten wel inzien dat PEA geen opiaat is, en niet als een hamer werkt. Het moduleert langzaam in het lichaam. Je moet dus geen directe en heftige pijnstilling verwachten zoals bij een fentany pleister of bij oxycodon. het gaat eerder langzaam en geleidelijk. Volgens een natuurlijk proces.

Het is ook duidelijk uit veel klnische onderzoek dat PEA geen bijwerkingen van betekenis heeft, en dat PEA de pijnstillende werking van opiaten kan versterken, zodat met minder opiaten gewerkt kan worden. Dat pijnstillende effect en dat opiaat sparende effect is gebleken uit een aantal klinische studies bij patienten.

PEA lijkt zinvol te zijn om naast opiaten in te zetten bij de behandeling van kanker pijn, omdat het hoogst waarschijnlijk de hoeveelheid benodigde opiaten vermindert, en de pijn verder doet afnemen. PEA kan verder goed gecombineerd worden met alle andere pijnstillers.

Uit een onderzoek dat door professor Cruccu gedaan is in 2011, blijkt PEA bovendien bij chemokuren de zenuwcellen te beschermen en de pijn die door de chemokuur ontstaat ook te verminderen. [2] De titel van die studie spreekt voor zich:

Palmitoylethanolamide restores myelinated-fibre function in patients with chemotherapy-induced painful neuropathy.

Tenslotte zijn er aanwijzingen dat PEA ook de kanker celgroei kan remmen; uit verschillende experimentele studies blijkt dat. [3] [4] [5]

Omdat;

1. PEA dus de lichaamscellen beschermt bij chemokuren en

2. de zenuwpijnen vermindert en voorkomt, omdat

3. PEA vermindert voorkomt bij kanker en bij toediening en aanvulling pijn vermindert, en

4. omdat het tumorgroei kan verminderen

lijkt het supplement PEA een zinvolle bijdrage te kunnen leveren bij patienten met kanker en pijn.

Er zijn alleen geen grote klinische studies gedaan met deze natuurlijke stof bij kanker, en gezien het een supplement is, en er geen grote farmaceutische industrie achter zit, verwacnten we ook niet dat dat gaat gebeuren.

PEA bij kanker pijn: doseringsaanbeveling

Er zijn dus diverse redenen om aan het supplement PEA te denken bij kankerpijnen.

Neem de eerste 3-4 weken 1200 mg PeaPure per dag, bv als drie maal daags een 400 mg PeaPure capsule. Pijnvermindering merk je meestal binnen enkele dagen tot weken. Mocht dat na 3-4 weken niet het geval zijn, verdubbel dan de dosis. Meestal neemt de pijn daarna duidelijk af. Als na 2 maanden de pijn niet afgenomen is, dan ben je helaas een zogenaamde non-responder voor PeaPure.

Gelukkig is gebleken dat meer dan 50% van pijnpatienten positief op PEA reageren. Dat wordt in de geneeskunde uitgedrukt met het begrip Numbers Needed to Treat. De Number Needed to Treat voor PEA bij een hernia is 1.5; dat wil zeggen als je 3 patienten die herniapijn hebben met PEA behandeld, hebben er 2 baat bij de behandeling met PeaPure en 1 niet. Behoor je (helaas) tot die ene patient, dan is het niet zinvol om na 2 maanden nog PEA te blijven nemen. Dat getal was gebaseerd op een studie met meer dan 600 patienten die zenuwpijn hadden door een ingeklemde zenuw. Bij kanker worden zenuwen ook van ingeklemt. Maar de NNT is niet onderzocht bij een pure kanker populatie.

Licht altijd de oncoloog, internist of behandelend arts in als PEA genomen gaat worden. Het is voor de arts belangrijk te weten dat er geen negatieve interacties bekend zijn van PEA, noch problematische bijwerkingen.

Wat verdere informatie over kanker pijn

Oorzaken van pijn bij kanker

De pijn kan veroorzaakt worden door:

* directe doorgroei van de tumor in huid, zenuwen of spieren, of doorgroei in botten en botvliezen

* indirecte gevolgen van de ziekte; bijvoorbeeld botbreuken, zweren, infecties, verstopping van holle organen (dan ontstaat de koliekpijn), verstopping van bloedvaten en verhoogde hersendruk

* de behandeling van kanker; bijvoorbeeld littekenpijn, fantoompijn (pijn t.g.v. een amputatie), verbindweefseling door bestraling en zenuwgeleidingsstoornissen door chemotherapie; de laatste vorm van pijn wordt veel gezien. Het is belangrijk om tijdens de chemokuur meteen PeaPure te gaan slikken om de zenuwen zo veel mogelijk te beschermen.

Referenties

[1]: Khasabova IA, Xiong Y, Coicou LG, Piomelli D, Seybold V. | Peroxisome Proliferator-Activated Receptor α Mediates Acute Effects of Palmitoylethanolamide on Sensory Neurons. | J Neurosci. | 2012 Sep 12;32(37):12735-43.
[2]: Truini A, Biasiotta A, Di Stefano G, Cesa SL, Leone C, Cartoni C, Federico V, Petrucci MT, Cruccu G. | Palmitoylethanolamide Restores Myelinated-Fibre Function in Patients with Chemotherapy-Induced Painful Neuropathy. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2012 Jan 10. [Epub ahead of print]
[3]: Hamtiaux L, Masquelier J, Muccioli GG, Bouzin C, Feron O, Gallez B, Lambert DM. | The association of N-palmitoylethanolamine with the FAAH inhibitor URB597 impairs melanoma growth through a supra-additive action. | BMC Cancer. | 2012 Mar 19;12:92.
[4]: Hamtiaux L, Hansoulle L, Dauguet N, Muccioli GG, Gallez B, Lambert DM. | Increasing antiproliferative properties of endocannabinoids in N1E-115 neuroblastoma cells through inhibition of their metabolism. | PLoS One. | 2011;6(10):e26823. Epub 2011 Oct 27.
[5]: De Petrocellis L, Bisogno T, Ligresti A, Bifulco M, Melck D, Di Marzo V. | Effect on cancer cell proliferation of palmitoylethanolamide, a fatty acid amide interacting with both the cannabinoid and vanilloid signalling systems. | Fundam Clin Pharmacol. | 2002 Aug;16(4):297-302.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: