Suikerziekte, diabetes, neuropathie, pijn en de behandeling ervan

Suikerziekte of diabetes mellitus (DM) is een stofwisselingsziekte. Diabetes mellitus wordt in de volksmond suikerziekte genoemd, omdat er bij suikerziekte (zoet smakende) glucose (= suiker) in de urine wordt gevonden.

In het Latijn staan de woorden “diabetes mellitus” voor “zoete vloed”. De term suikerziekte is bij patiënten vaak niet populair, omdat mensen met diabetes niet als ziek bestempeld willen worden en zich vaak ook niet ziek voelen.

DM is een chronische ziekte waarbij de bloedglucosespiegel verhoogd is. Het lichaam is niet meer in staat om het suiker (glucose) uit voeding goed te verwerken. Dit komt meestal doordat er te weinig insuline wordt aangemaakt, waardoor de  glucose niet goed opgenomen wordt door de lichaamscellen. Hierdoor ontstaat een chronische verhoging van het bloedsuikergehalte, het glucose in het bloed. Dit glucose heeft dan negatieve gevolgen voor  allerlei weefsels, omdat het glucose zich met eiwitten verbindt die daardoor niet goed meer kunnen functioneren. Zo ontstaat dan door de overmaat aan glucose schade aan weefsels, onder meer  in de nieren (nefropathie), de ogen (retinopathie) en de zenuwen (polyneuropathie).

Polyneuropathie

Polyneuropathie is de term voor ziekten die  meerdere zenuwen treffen. Het woord komt uit het Latijn en kan worden vertaald met zenuwziekte, ziekte van meerdere zenuwen.

Doordat de zenuwen niet meer optimaal de impulsen geleiden, kunnen er allerlei vreemde gewaarwordingen  ontstaan, zoals doofheid, gevoelloosheid,  tintelingen, prikkelingen of een bekneld gevoel. Ook de kracht in armen en benen kan afnemen en je kunt gaan wankelen op je benen. Helaas kunnen er allerlei pijnen ontstaan. Pijn alsof je op glas loopt, op brandnetels; stekende en brandende pijnen.

Neuropathie kan ook al vroeg tijdens DM optreden en vaker dan men aanvankelijk dacht, ook bij patiënten die nog geen diabetische voetproblemen hebben.

Diabetische neuropathie geeft dus veel uiteenlopende en vervelende klachten. Daar kan wel wat aan gedaan worden. Maar daarvoor moeten behandelende artsen wel  verder kijken dan onze neus lang is en weten welke stoffen pijnen verminderen en tevens het herstelproces van het zenuwstelsel kunnen ondersteunen. Deze pijnen kunnen het leven namelijk tot een hel maken en de pijnstillende middelen die voorgeschreven worden geven helaas vaak bijwerkingen die mensen met DM niet graag hebben, zoals sufheid, concentratie problemen of het gevoel dat je een zombie bent. Er zijn natuurlijke middelen die wel pijnstillend zijn en niet die nare bijwerkingen hebben; bovendien zijn er crèmes beschikbaar  om op pijnlijke voeten te smeren, welke crèmes pijnstilling geven en vrij van bijwerkingen zijn.

Pijn verminderen en zenuwen beschermen

Sinds een aantal jaren zijn er door neurobiologisch onderzoek natuurlijke stoffen bekend geworden die pijnen bij DM kunnen verminderen en de zenuwfunctie kunnen ondersteunen. Deze natuurlijke stoffen kunnen mogelijk zelfs de zenuwen beschermen tegen de negatieve effecten van de glucose, zoals de supplementen palmitoylethanolamide (PeaPure; zoek altijd een PEA preparaat met het Pea-opt keurmerk!) en alfaliponzuur (meerdere merknamen). Ook de nachtelijke spierkrampen die bij diabetes kunnen optreden, kunnen door PeaPure verminderd worden.

Let op de Voet

Bij diabetische neuropathie kan het dus zijn dat  het gevoel in de voeten een stuk minder is. De voeten kunnen dan doof aanvoelen.  Op dat moment is het belangrijk  te realiseren dat  je voeten gemakkelijker kunnen beschadigen, omdat de pijn je niet tijdig waarschuwt   dat er iets aan de hand is. Zo ontstaan complicaties.

Daarom is het van belang regelmatig je voeten te controleren op wondjes, je voeten goed te verzorgen, ze horen er ook bij, al voelen ze ver weg! Droog ze goed af, smeer ze in met bijvoorbeeld (olijf)olie, besteed aandacht aan je voeten. Ga ook regelmatig naar een goede pedicure, die ervaring heeft met mensen met diabetes. En vergeet een podoloog niet als je echt klachten krijgt aan je voeten!

Doordat je bij DM soms niets voelt kunnen aan de voeten gemakkelijk wondjes ontstaan door stoten, schaven, of steentjes in de schoenen die je niet voelt, met wonden en ontstekingen tot  gevolg. Daar is een oplossing voor en die is niet eens zo ingewikkeld: goed opletten en goede schoenen dragen die niet knellen. Dit hangt allebei samen met een heel ander zintuig, namelijk het zicht. Goed kijken waar u loopt en opletten bij het kopen van schoenen. Zorg dat u er makkelijk inkomt.

Polyneuropathie kan, zoals gezegd, ook al vroeg tijdens DM optreden en vaker dan men aanvankelijk dacht, ook bij patiënten die nog geen diabetische voetproblemen hebben. Het kan dan ook zinvol zijn al vroeg te denken aan zenuw ondersteunende supplementen en in ieder geval er weet van te hebben.

Andere complicaties

Helaas zijn er nog veel meer complicaties die bij DM dreigen en aan sommige valt gelukkig ook nog best wat te doen.  In het instituut voor neuropathische pijn komen patiënten die merken dat andere complicaties (naast de neuropathie) door de behandeling van die neuropathie ook minder heftig kunnen worden. Bij de patiënten verhalen op de site www.neuropathie.nu hoor je dat uit de mond van de mensen met DM zelf.

Pijn? Mee leren leven?

Patiënten die we spreken zijn vaak ontevreden over de behandelingen, met name als er sprake van pijn is. Dat komt omdat de farmaceutische pijnstillers veel bijwerkingen geven. Als dat zo is horen ze vaak van de behandelende artsen: andere behandelingen zijn er niet, u moet er maar mee leren leven.  Maar mensen willen er niet mee leren leven!  Bovendien zijn er wel andere behandelingen mogelijk. Door te kiezen voor werkzame supplementen en goede pijnstillende crèmes  is er nog veel winst te behalen.

Meer informatie onder de link.

Lees meer over diabetische pijnen behandelen.

4 responses

  1. […] 5. pijnen en spasmen na een beroerte (stroke), 6. chronische idiopathische axonale neuropathie, 7. diabetes type 1 en 2, 8. chemokuren, 9. kanker bestralingen, 10. CRPS of Sudeck pijnen, 11. neuralgische […]

  2. […] artrosepijnen, hernia en rugpijnen, diabetische pijnen, CRPS  en […]

  3. […] artrosepijnen, hernia en rugpijnen,diabetische pijnen, CRPS  en […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: