Artrose van de hand en vingers: natuurlijk behandelen!

De gewrichten veranderen zichtbaar van vorm bij artrose. De stand tussen de botten wordt minder optimaal en er ontstaan bobbels en knobbels. Daarbij hoort helaas ook chronische pijn. Van roodheid van de gewrichten is eigenlijk geen sprake bij artrose. Dat is meer een kenmerk van gewrichtsontstekingen, ofwel artritis.

Oorzaak van artrose

De eigenlijke oorzaak van artrose is (nog) niet bekend. Wel weten we wat er gebeurt met de gewrichten. Bij het verslechteren van de kwaliteit van het kraakbeen komen namelijk de uiteinden van de botten direct op elkaar te liggen. Hierdoor ontstaan er ook afwijkingen in het onderliggende bot. Gevolg is dat de kwaliteit van dat bot eveneens achteruit gaat. In een poging van het lichaam om het bewegen desondanks optimaal te laten verlopen, wordt het oppervlak dat het gewicht draagt vergroot. Dit gebeurt om de druk op het gewricht te verminderen.

In dat proces ontstaan er uitsteeksels op het bot, die osteofyten genoemd worden. De gewrichten worden dikker en krijgen een vreemde vorm en er vormen zich zichtbare knobbels. Die knobbels zorgen ervoor dat bewegen pijnlijk is. Bovendien schuren bij het bewegen de botten tegen elkaar, waardoor het oppervlak nog ruwer wordt. Er kunnen dan zelfs stukjes bot afbreken (‘gewrichtsmuizen’), en die veroorzaken nog meer pijn. Om de pijn te minimaliseren is de natuurlijk reactie van het lichaam om bewegingen dan ook zoveel mogelijk te beperken. Daarentegen leidt minder bewegen weer tot stijfheid, slappe spieren en een slechte conditie.
Artrose kan zich in allerlei gewrichten voordoen; van de kaakgewrichten (in dat geval spreken we van het syndroom van Costen) tot en met de gewrichten van de wervels, handen, knieën en heupen.

Diagnose van artrose

De diagnose artrose wordt gesteld op basis van de kenmerkende knobbels die door de huid heen te zien zijn, alsmede op basis van röntgenfoto’s van de gewrichten. Bij veel mensen boven de veertig jaar zijn op de röntgenfoto’s al tekenen van artrose zichtbaar, met name in de wervels en de grote dragende gewrichten, zoals heupen en knieën.
Gek genoeg hebben veel mensen die wel die afwijkingen hebben toch geen klachten, bewegingsproblemen of pijn.

Röntgenfoto’s vormen de meest betrouwbare bronnen voor het stellen van een diagnose bij artrose. Ze geven namelijk inzicht in de structuur van de botten. Het is dan ook zinloos om in het geval van artrose MRI’s of CT-scans te maken.

Behandeling van artrose met pijn

Artrose is één van de bekendste veroorzakers van chronische pijn. De beste behandeling bij gewrichtspijn door artrose is om ondanks de pijn toch zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook al voelt dat misschien tegennatuurlijk, op die manier blijven de gewrichten toch het soepelst. Het is ook van belang om op je gewicht te letten, aangezien overgewicht tot extra belasting van de gewrichten leidt en dus nog meer pijn kan veroorzaken.

Helaas is artrose niet te genezen, maar de pijn is gelukkig wel behandelbaar. Aspirineachtige stoffen kunnen verlichting bieden. Er wordt ook wel glucosamine gegeven, maar het is niet bewezen dat die stof daadwerkelijk het gewenste effect heeft. De natuurlijke pijnstiller PeaPure® blijkt in veel gevallen wel goed te helpen tegen gewrichtspijn. Lees hier hoe PeaPure te gebuiken bij artrose en pijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: