Oorzaak fibromyalgie en chronische spierpijn: tekort lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide

PEA: sleutel tot gezondheid

PEA: sleutel tot gezondheid

Zweedse onderzoekers hebben eind mei 2013 een oorzaak van de pijn bij fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden. Het is een tekort van een lichaamseigen pijnstillende stof, die in onze cellen geproduceerd wordt, het palmitoylethanolamide (PEA).

Dat maakt het nog eens extra aannemelijk dat het toedienen van deze natuurlijke stof als supplement bij fibromyalgie patienten zeker geprobeerd moet worden.

PEA is als het supplement PeaPure vrij beschikbaar en kan zonder problemen ingezet worden, ook samen met geneesmiddelen en andere supplementen. Het heeft vrijwel geen bijwerkingen en is inmiddels door vele duizenden patienten in Nederland met goed resultaat gebruikt.

PEA productie te laag in spieren bij fibromyalgie

Fibromyalgie-aandoening van de spierfysiologie

Fibromyalgie-aandoening van de spierfysiologie

De universitaire onderzoekers keken naar het gehalte aan PEA in pijnlijke spieren bij fibromyalgie patienten en vergeleken het met het PEA gehalte in spieren bij gezonde mensen.  Men liet de patienten met de chronische spierpijnen een aantal milde spier-inspanningen doen. Door de activiteit in de spieren steeg de productie van het pijnstillende stofje PEA, meer in de patienten met chronische pijnen dan bij gezonde vrijwilligers. Maar na de inspanningen daalde het niveau van de pijnstillende stof echter veel meer in de spieren van de chronische spierpijn patienten dan in de spieren van de vrijwilligers. Hoe lager het gehalte aan PEA in de spieren na de spierinspanning was, hoe meer pijn er was. Dit komt overeen met ervaringen van fibromyalgie patienten: na het uitvoeren van inspanningen hebben ze vaak langer en meer spierpijn en voelen zich erg moe. Dit maakt de revalidatie van patienten met chronische spierpijn zo moeilijk. Oefeningen met de fysiotherapeut hebben namelijk vaak een averechts effect. Dit kan nu aangepakt worden door deze patienten extra PEA te geven.

PEA als lichaamseigen pijnstiller is bekend sinds de vorige eeuw en PEA is uitgebreid getest als pijnstiller en ontstekingsremmer in vele duizenden patienten. Het zuivere PEA is beschikbaar als supplement onder de merknaam PeaPure. Het middel kan zonder problemen ingezet worden, want lastige bijwerkingen zijn onbekend.

Hoe PEA te gebruiken bij fibromyalgie

PEA is een 100% natuurlijk middel en heeft niet alleen een pijnstillende werking, maar ook een ontstekingsremmende. En daarnaast beschermt palmitoylethanolamide cellen tegen beschadigingen en veroudering. Het doet dus meer dan alleen de pijn verminderen

De dosering is om te beginnen 400 mg drie maal daags, of s’ochtends 2 capsules van 400 mg en s’avonds een. De dosering kan opgehoogd worden na enkele weken tot maximaal 30 mg PeaPure per kg lichaamsgewicht.

Om het optimale uit PEA te halen, wordt geadviseerd om PeaPure tenminste 2 maanden te gebruiken. Dit is een realistische evaluatieperiode, waarna u vervolgstappen kunt bepalen. Een deel van de patiënten kan immers langzamer reageren omdat de werking van PEA plaatsvindt via de natuurlijke mechanismen van het lichaam. Het kan zinvol zijn om enkele maanden PeaPure te blijven gebruiken bij artrose. Het remt de chronische ontstekingsreactie en tegelijkertijd de pijn. Stap voor stap. PeaPure kan samen met elk andere pijnstiller en geneesmiddel gegeven worden, er zijn geen negatieve interacties.

Blijf daarnaast zoveel mogelijk in beweging. Ook al doet dat pijn, op die manier blijven de gewrichten het meest soepel. Let ook op uw gewicht, overgewicht leidt tot extra belasting van de gewrichten en kan dus nog meer pijn veroorzaken.

Literatuur PEA bij fibromyalgie

Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity.
Pain. 2013 May 14. doi:pii: S0304-3959(13)00225-X. 10.1016/j.pain.2013.05.002. [Epub ahead of print]

Zie voor meer info over de natuurlijke behandeling van fibromyalgie onder deze link

One response

  1. […] pijnen met PEA behandeld, en heel vaak met zeer behoorlijke tot indrukwekkende resultaten., van fibromyalgie tot diabetische […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: