Griep voorkomen of verminderen: veilig en effectief, kan dat?

Er zijn een aantal middelen die de laatste jaren door de farmaceutische industrie ontwikkeld zijn om griep te verminderen of te voorkomen. Deze middelen moeten snel nadat griep ontstaat ingenomen worden, anders werken ze niet. En inmiddels is er ook heel veel kritiek op de opvatting dat de middelen daadwerkelijk werken. Oseltamivir (merknaam Tamiflu) is de bekendste. Nu de werkzaamheid in twijfel getrokken wordt, is het nog problematischer dat dit soort middelen ook nare bijwerkingen kunnen geven.

Daarom zijn alternatieven die wel werkzaam zijn en geen bijwerkingen van betekenis hebben momenteel extra van belang.

Er zijn twee natuurlijke middelen waar mensen meer van af moeten gaan weten, omdat beide middelen zonder vervelende bijwerkingen griep en verkoudheidsachtige verschijnselen kunnen verminderen. Dat zijn de Pelargonium wortel, een soort Geranium, en daar een extract van, en het middel dat op deze website centraal staat, palmitoylethanolamide.

In de volgende tabel zijn een aantal studies samengevat met palmitoylethanolamide die jaren geleden gepubliceerd zijn, en waarbij steeds palmitoylethanolamide duidelijke vermindering gaf van de griep problemen.

Table 1: Effect van PEA ten opzichte van placebo in het beschermen tegen griep; uit deze tabel wordt duidelijk dat in totaal in meer dan 2000 patienten PEA een meetbare en significante bescherming tegen griep gaf:

Studie (jaar) PEA (n) Placebo (n) % Beschermingsfactor Significantie (p)
Masek (1972) 223 221 45 % <0.05
Masek (1972) 222 216 32 % <0.0005
Kahlich (1973) 436 456 34% <0.0002
Kahlich (1974) 411 199 52% <0.0002
Kahlich (1975) 235 118 59% <0.0002

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: