Werkt PeaPure of een PEA-houdend product ook wel eens niet? Over Numbers Needed to Treat (NNT)

Elk geneesmiddel en elke pijnstiller werken bij een aantal patienten heel goed, een aantal minder goed en bij sommigen niet. Dat wordt in de geneeskunde aangegeven met het getal NNT, numbers needed to treat. Bij een goede pijnstiller zoals tramadol is dat bijvoorbeeld 3. Dat betekend dat je 3 patienten met tramadol moet behandelen, opdat er een een goed pijnstillend effect ervaart.

Hoe hoger de NNT dus, hoe zwakker het middel werkzaam is.

Bij neuropathische pijnen is de NNT bij veel pijnstillers erg hoog, dat wil zeggen boven de 5. Er zijn er slechts enkele pijnstillers die een lage NNT hebben. Dat zijn de goed werkzame pijnstillers. Daaronder is PEA. Daar is de NNT onder de 2. Dat wil zeggen dat je als patient tenminste 50% kans hebt, dat het middel de pijn behoorlijk vermindert…

Het enige verschil is dat tramadol, een opiaat vrij direct werkt, en je dus snel weet of het wat doet (meestal nemen we 1-2 weken de tijd om dat te bepalen), en PEA soms relatief snel werkt (binnen een week), maar soms ook veel langzamer de werkzaamheid opbouwt.

En bij geen effect: denk eraan dat er te weinig genomen kan zijn geweest: de optimale dosis is 20-30 mg per kilogram lichaamsgewicht. De instap dosis in 400 mg drie maal daags, maar als na een tot enkele weken geen resultaat te zien is, wordt aanbevolen hoger te doseren!

Maar altijd zullen er dus mensen zijn die dat niet ervaren.

Hieronder een tabel waar dat goed te zien is:

Pijnstillers, waaronder PeaPure en de sterkte van de pijnstilling als NNT

Pijnstillers, waaronder PeaPure en de sterkte van de pijnstilling als NNT

De NNT en goede geneesmiddelen

Medicijnen en pijnstillers hebben dus vaak niet het gewenste effect.

In Wikipedia ziet u bij Number needed to treat bijvoorbeeld vermeld staan http://nl.wikipedia.org/wiki/Number_needed_to_treat

“Een NNT van 20 tot 50 wordt voor een nieuw middel in de huidige westerse geneeskunde meestal als een grote doorbraak gezien. Bloeddrukverlagende middelen, statines en trombocytenaggregatieremmers hebben effecten in dit bereik bij het voorkomen van beroertes, hartinfarcten en dergelijke.”

Met andere woorden: in de huidige westerse geneeskunde is een grote doorbraak al een medicijn, dat bij 1 op de 20 patiënten het gewenste effect heeft !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: