PeaPure: een goede pijnstiller maar geen tovermiddel!

Regelmatig krijgen we emails van patienten die PeaPure hebben geprobeerd voor hun pijnen, en dan melden dat het niets deed of te weinig. Hierachter schuilt een misverstand van patienten dat we hier willen rechtzetten.

Geen enkele pijnstiller werkt namelijk bij iedereen. De wetenschap weet dat al lang, en gebruikt daarvoor zelfs een getal om dat uit te drukken, de numbers needed to treat (NNT).

Numbers Needed to Treat (NNT) voor pijnstillers en PeaPure

Als een pijnstiller een NNT van 2 heeft, is dat een bijzonder goede pijnstiller en die 2 betekent dat je 2 patienten moet behandelen, zodat er een voldoende pijnstilling ervaart. Hieronder de tabel met de sterkte van de pijnstillers op basis van klinische studies. PEA is duidelijk goed werkzaam ten opzichte van veel andere middelen, met een NNT onder de 2:

Pijnstillers, waaronder PeaPure en de sterkte van de pijnstilling als NNT

Pijnstillers, waaronder PeaPure en de sterkte van de pijnstilling als NNT

Effectiviteit geneesmiddelen

In Medisch contact stond in september 2011 hierover:

De effectiviteit van pijnstillers varieert sterk, concluderen Andrew Moore e.a. na het verzamelen van vijfendertig Cochrane Reviews. Dé pijnstiller bestaat dus nog steeds niet, maar verschil tussen goede en slechte pijnmedicatie is er zeker.

De auteurs publiceerden op 7 september hun review, waarin zij de effectiviteit van pijnmedicatie bij acute postoperatieve pijn onderzochten. Het doel daarvan was om de relatieve effectiviteit van diverse pijnstillers vast te stellen onder gestandaardiseerde condities. In de geïncludeerde placebogecontroleerde reviews kregen patiënten slechts één orale dosis van één medicament, zodat het effect van de afzonderlijke medicijnen goed was te vergelijken. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat 18 procent van de patiënten voldoende pijnstilling bereikt met een placebo.

Medicijnen met een lage number needed to treat (NNT) waren ibuprofen, diclofenac, etoricoxib, codeïne/paracetamol, celecoxib (Celebrex) en naproxen. Medicijnen met een lange werkingsduur (meer dan 8 uur) waren etoricoxib, diflunisal, oxycodon/paracetamol, naproxen en celecoxib. Een eenmalige dosering van aspirine (500 mg), aceclofenac (Biofenac, 150 mg) of oxycodon (5 mg) leverde geen betere pijnstilling op dan een placebo.

Hogere doseringen van aspirine en oxycodon hadden echter wel effect. De auteurs merken op dat medicatie met een korte werkingsduur over het algemeen hogere NNT’s heeft dan medicatie met een lange werkingsduur. Bijwerkingen traden vooral op bij opioïdegebruik.

De belangrijkste conclusie was echter dat geen van de medicijnen aanzienlijke pijnreductie bood bij àlle patiënten.

NU weten we inmiddels de NNT van PEA, die is net lager dan 2 bij zenuwpijnen door een hernia. Daar is de stof getoetst bij meer dan 600 patienten in een dubbel blinde placebo gecontroleerde studie.

PeaPure werkt dus bij veel patienten wel, maar altijd ook bij een aantal niet of minder dan gewenst is.
Dat geldt voor elke pijnstiller.

Voor PeaPure adviseren we altijd om de dosis zo optimaal mogelijk uit te kiezen, begin met 3 maal daags 400 mg en hoog eventueel op na enkele weken tot maximaal 30 mg per kg lichaamsgewicht. Dus een persoon van 100 kg kan PeaPure proberen niet alleen in een lage dosering, zoals 3 maal 400 mg, maar ook hoger, omdat de kans op werkzaamheid dan groter wordt. Bij 100 kg kan je makkelijk tot 3 maal 2 capsules per dag gaan, zonder problemen van bijwerkingen.

Beslis dus na enkele weken bij uitblijven van het resultaat om hoger te doseren. En begrijp dat er altijd patienten zijn die niet op pijnstillers reageren, helaas!

Verder moet je bij ernstige pijnen altijd meer dan een middel tegelijkertijd proberen, dus bv Lyrica samen met PeaPure.

16 responses

 1. Kan je dit middel ook in nemen zonder arts te vragen?

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   zeker, het is een supplement maar het is goed het altijd te vertellen

 2. Betty huisman | Reply

  Wat als de klachten verergeren bij inname van Peapure, moet je dan stoppen?

  1. Betty huisman | Reply

   Als je wilt stoppen met Peapure, moet je het dan afbouwen?

   1. palmitoylethanolamide4pain

    niet nodig

  2. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   dat is nooit door PEA, maar we zeggen altijd, bij twijfel stoppen en later weer beginnen, misschien dan stap voor stap (eerst met 1 capsule beginnen bv).

 3. Helpt PEA bij tinnitus?

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   gewoon googelen en je vindt het antwoord

   1. Priem
    Heb zelf ook tinnitus .Heb je het geprobeerd en helpt het?

 4. Michou

  Wegens complexe problematiek van geïrriteerde zenuwwortels met uitstraling in beide benen, na 2 lublale operaties ben ik op 6 jan. 2015 gestart met PEA 2x400mg + Apha liponzuur 2x100mg. Gering lichaamsgewicht: 40 kg. Ondanks Tramadol en Rivotril , dagelijks hevige tot zeer hevige pijnen. Heeft iemand ervaring met PEA bij dergelijke klachten ?

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   dat is wel heel licht…een echte lichtgewicht dus. Ja er zijn velen die bij zenuwwortelirritatie baat hebben bij PEA. hou het 2 maanden vol en stap naar 3 capsules na 1 maand als er geen verbetering is…succes!

   1. Bedankt voor de tip
    Michou

 5. Heeft iemand ervaring met peapure en de ziekte van Lyme?
  Ik heb o.a vreselijke pijnen in benen.
  Krijg bioresonantie, wat erg goed helpt, heb ook enige coïnfecties.

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   vele reacties te vinden op google! en veel info bij search Lyme en PEA! succes

 6. De dosering van 3 x 400 mg is erg laag, tenminste, het ligt aan je gewicht. Ik adviseer altijd 30mg per kilo lichaamsgewicht bij “milde” kwaaltjes en 40mg per kilo lichaamsgewicht bij “zware” pijnen. Dit altijd in combinatie met vitamine B complex (1x daags) en vitamine D naar behoefte.

 7. palmitoylethanolamide4pain | Reply

  Liefst zetten we dan 3 maal 2 PeaPlex in, dan heb je meer dan voldoende PEA en alle vitamines B in fysiologische doseringen, geen kans op overdosering van B6, zoals in veel B complex preparaten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: