Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS, ME) en de natuurlijke behandeling

rustHet Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS, ME) treedt soms op zonder dat we begrijpen waarom. Maar veelal volgt het op een periode van ontsteking. Vermoeidheid is een bekende complicatie van de periode na ontstekingen. Kortgeleden werd de biologische basis duidelijk van de post ontstekingsvermoeidheid bij sarcoidose, een bizarre aandoening die gepaard gaat met ontstekingen.

Vermoeidheidssyndroom na virusinfectie

In de huidige ziekteclassificatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie is ‘vermoeidheidssyndroom na virusinfectie’ opgenomen in het hoofdstuk overige hersenaandoeningen. Myalgische encefalomyelitis (ME) is het enige postvirale vermoeidheidssyndroom dat in de tabel van de classificatie staat vermeld.

Vroeger heette het vermoeidheid tijdens langdurige reconvalescentie. Maar hoe we het ook noemen, duidelijk is dat ontstekingsaspecten een rol spelen.

PEA bij chronische vermoeidheid na infecties

Daarom bespreken we het ook op deze website. Omdat we de indruk hebben gekregen dat de natuurlijke en lichaamseigen ontstekingsremmer palmitoylethanolamide bij deze syndromen een belangrijke rol kan spelen.

Er is in Nederland inmiddels veel ervaring opgedaan met dit middel. Bijvoorbeeld bij diabetes patienten die moe zijn en pijn hebben. Daar wordt veel gehoord dat een behandeling met PEA niet alleen de pijn vermindert, maar ook dat de vermoeidheid verdwijnt. Diabetes geeft een soort chronische inflammatie in het lijf. Met PEA kan die inflammatie tot rust gebracht worden.

Andere vermoeidheidssyndromen

Binnen de geneeskunde bestaan er wel een aantal vermoeidheidssyndromen na infectie die wel serieus opgevat worden, bijvoorbeeld de ‘post-Q-koortsvermoeidheid’. Dit komt voor in 10% tot 40% van alle patiënten. In Nederland wordt als definitie voor post-Q-koortsvermoeidheid gehanteerd dat patiënten langer dan een jaar na het doormaken van een acute infectie nog steeds vermoeidheidsklachten hebben. Behalve abnormale vermoeidheid en/of vermoeibaarheid kunnen overmatig (nacht)zweten, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, dyspnoe en concentratie- en slaapproblemen voorkomen.

One response

  1. […] Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS, ME) en de natuurlijke behandeling. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: