PEA onder de tong: een goede start!

Het toedienen van pijnstillers en geneesmiddelen onder de tong is wat lastig. Maar het heeft wel grote voordelen. Als je bijvoorbeeld een nitrobaatje bij ernstige hartpijn door angina pectoris onder de tong laat smelten, neemt de hartpijn vaak meteen af. Dat komt omdat de werkzame stof direct in het bloed komt en bij angina pectoris dan de bloedvaten verwijdt, zodat het hart minder hoeft te pompen. Gevolg: snelle afname van pijn.

Bij veel geneesmiddelen is het slikken van pillen en capsules op zich het makkelijkst, maar we weten dat na inslikken de werkzame stoffen in de maag en darmen gedeeltelijk afgebroken worden, en gedeeltelijk ook in het bloed door de lever afgebroken worden.

Bij het laten smelten van een medicijn onder de tong, komt de werkzame stof direct in het bloed, en wordt het dus noch in de lever, noch in de maag en darmen afgebroken. Dat weten we zeker, omdat als je het niveau in het bloed meet van een middel dat je inslikt, en dat vergelijkt met een middel dat je onder de tong laat smelten, het bloedniveau (dat noemen we de bloedspiegel) bij het innemen onder de tong dan veel hoger is.

Een natuurlijke pijnstiller zoals palmitoylethanolamide (PEA), bekend onder de handelsnamen een PEA-houdend product en PeaPure (een supplement), kan ook gewoon ingeslikt worden, als een een PEA-houdend product tablet of als een PeaPure capsule. Maar het kan dus ook als poeder onder de tong gestrooid worden, en dan via het mondslijmvlies direct in het bloed komen. We horen steeds vaker van patienten dat ze dat het best vinden. Vandaar dit artikel. PeaPure capsules zijn in Nederland verkrijgbaar, de andere middelen die we hier bespreken in Italie.

Het onder de tong laten smelten van PEA is mogelijk via het poeder uit de PeaPure capsule, of via een PEA-houdend product poeder via de zogenaamde een PEA-houdend product sachets. Sinds 2013 zijn er ook sachets waarin PeaPoeder gemengd is met een plantaardige stof, het luteoline, en met sorbitol, het Glialia.

PEA poeder onder de tong: optimale pijnstilling

PEA is een lichaamseigen stof, die het lichaam op een biologische wijze in balans brengt bij stuaties van chronische pijn en chronische ontstekingen. De stof werkt dus geheel anders dan opiaten en stoffen zoals paracetamol en Brufen, die vrij direct de pijn blokkeren, maar aan het primaire proces van de balansverstoring niets doen.

Dat primaire gestoorde proces bij chronische pijn ligt namelijk voor een deel in een soort bindweefsel rond de zenuwen, die chronisch ontstoken zijn, het zogenaamde glia weefsel. Daarom spreken kenners tegenwoordig wel van gliopathsiche pijn. [1]

PEA brengt dat bindweefsel tot rust, maar heeft daar in het algemeen tijd voor nodig. Bij het innemen van het PEA poeder onder de tong zijn er een aantal patienten die, als ze het vergelijken met de capsules of tabletten, de indruk hebben dat dat nog beter is. Vandaar dit stuk.

Patientenvoorbeeld: Neuropathische pijn door CIAP, PeaPure poeder en PeaPure capsules

Mevrouw P v.d. K, 53 jaar, heeft al 6 jaar toenemende pijn aan de voeten. Branderig alsof ze op brandnetels staat en tevens is aanraken, zoals s’nachts in bed met de dekens over de voeten, ook pijnlijk. Ook het douchen is pijnlijk als de waterstraal op de voeten komt.

Ze had al alle bekende pijnstllers gebruikt, zoals Lyrica en amitriptyline, maar werd er steeds enorm suf van. Dat soort pijnstillers wilde ze niet meer.

Begonnen met PeaPure drie maal daags 400 mg onder de tong. PeaPure uit de capsule geschud op een lepel en dan onder de tong gieten. Het daar laten smelten en niet inslikken.

Ik zag haar na 9 dagen poeders onder de tong weer op het spreekuur en ze jubelde: dit is een wonder middel. De pijn ernst was meer dan de helft afgenomen.

Twee weken later kwam ze weer op het spreekuur en was minder uitgelaten. De pijn was nog wel minder, maar een wonder middel was het niet meer. Na 12 dagen na het begin van de behandeling was de pijn weer toegenomen. Dat was dus 2 dagen na het overstappen op de capsules.

Ik raadde haar aan om weer de PeaPure onder de tong te gaan nemen. De keer daarop, na 14 dagen had ze dat gedaan en was de pijn weer duidelijk verder afgenomen.

Ook andere patienten melden dit soms. Vooral patienten die de ernstige aandoening ALS hebben zweren bij de poeders. [2]

Na het innemen van de poeders merken ze dan duidelijker positieve resultaten, zoals minder spierverslapping en makkelijker kunnen ademen, dan na de tabletten of capsules.

De keuze: een PEA-houdend product poeders of , Glialia poeders of PeaPure poeders?

In onze kliniek hebben we veel gewerkt met een PEA-houdend product poeders, en velen hadden daar baat bij. Inmiddels zijn er een aantal patienten die de poeders met elkaar vergelijken kunnen, en we horen vrijwel steeds dat de patienten de PeaPure poeders prettiger vinden omdat:

1. De een PEA-houdend product poeders aangezoet zijn met sorbitol, en sommige patienten krijgen diarree door sorbitol. [3] [4] [5] [6]

2. De zoetigheid van de sorbitol aangezoete een PEA-houdend product poeders trekt veel slijm aan in de mond, zodat niet doorslikken vrijwel onmogelijk is. Dat geldt ook voor de Glialia poeders, die eveneens sorbitol bevatten, alsmede het plantaardige middel luteoline. Luteoline kan bijwerkingen veroorzaken, buikpijn en geprikkeldheid.

3. De PeaPure poeders zijn smaak neutraal en trekken geen zoet speeksel aan.

Tenslotte bevatten de PeaPure capsules alleen pure PEA, en hebben dus het hoogste gehalte zuivere PEA per capsule, zoals in de grafiek zichtbaar is.

La percentuale di PEA è il più alto in PeaPure

La percentuale di PEA è il più alto in PeaPure

Het nadeel van de PeaPure poeders is dat je een capsule moet openmaken en het poeder op een lepel strooien en dan onder de tong. Ondanks dat de producent van Russel Science spciale makkelijk te openen (vegetarische) capsules heeft gemaakt, is dat soms toch een klein nadeel.

Het merendeel van de patienten echter meent dat de PeaPure poeders het voordeel hebben dat die poeders geen zoet slijm aantrekken in de mond en dat de PeaPure poeders geen sorbitol bevatten.

De Glialia poeders zijn in Nederland niet verkrijgbaar, netzo als de een PEA-houdend product poeders, maar in apotheken in Italia.

Referenties

[1]: Ohara PT, Vit JP, Bhargava A, Romero M, Sundberg C, Charles AC, Jasmin L. | Gliopathic pain: when satellite glial cells go bad. | Neuroscientist. | 2009 Oct;15(5):450-63.
[2]: Clemente S. | Amyotrophic lateral sclerosis treatment with micronized palmitoylethanolamide: A case report. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2012 Sep 17. [Epub ahead of print]
[3]: Gould M, Sellin JH. | Diabetic diarrhea. | Curr Gastroenterol Rep. | 2009 Oct;11(5):354-9.
[4]: Saussele T. | [Diarrhea. Diarrhea and loss of weight from use of chewing gum]. | Med Monatsschr Pharm. | 2008 Apr;31(4):158.
[5]: Bauditz J, Norman K, Biering H, Lochs H, Pirlich M. | Severe weight loss caused by chewing gum. | BMJ. | 2008 Jan 12;336(7635):96-7.
[6]: Fernández-Bañares F, Esteve M, Viver JM. | Fructose-sorbitol malabsorption. | Curr Gastroenterol Rep. | 2009 Oct;11(5):368-74.

One response

  1. Reblogged this on Maracuya..enzo and commented:
    Ok dus ik ga PeaPure vanaf nu onder de tong proberen! Ben benieuwd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: