Palmitoylethanolamide ( PeaPure) uitkomst voor artrose pijn aan gewrichten

Gewrichts- en artrose pijnen kunnen je leven verpesten. Een knagende constant aanwezige vermoeiende pijn, met pijnscheuten, door je heup, je knie, je duimen, je polsen. Je gaat naar de dokter en krijgt pijnstillers. Maar die hebben bijna altijd bijwerkingen op de maag, en meestal moet de huisarts dan een ander chemisch middel geven, meestal omeprazol, om die bijwerkingen weer tegen te gaan. Eigenlijk bizar.

Nu is er eindelijk een nieuwe oplossing. Een natuurlijke stof, die ons eigen lichaam vormt, en die zowel ontstekingsremmend is als pijnstillend. Het is een subtiel werkend middel, dat vrijwel geen bijwerkingen kent, bekend onder de handelsnaam een PEA-houdend product en PeaPure. Beide supplementen bevatten de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA). Meer over de nieuwe versie PeaPure under deze link.

In een studie bij een artrose pijn model, waar deze stof vergeleken werd met de gewone pijnstillers die zwaar op de maag liggen, bleek deze natuurlijke pijnstiller zelfs beter te werken. In de afbeelding is bijvoorbeeld te zien hoe sterk de zwelling van de gewichten afnam na het geven van PEA. De rode lijn is de zwelling van de gewrichtjes zonder PEA, de blauwe lijn laat zien dat er met PEA geen zwelling is, en de groene lijn dat zijn de gewrichten van gezonde muizen.

Palmitoylethanolamide: natuurlijk middel tegen artrosepijnen

Omdat artrose pijn zo veel voorkomt, heeft een hoogleraar farmacologie, professor Brenda Costa, aan een universiteit in Italie een bijzonder onderzoek verricht, dat ons laat begrijpen waarom palmitoylethanolamide (bekender onder de merknaam een PEA-houdend product en PeaPure) zo bijzonder kan zijn bij artrose gewichtspijnen.

Zij behandelde een aantal muizen, die een ernstige vorm van artrose hadden, met deze stof. Aanvankelijk konden de muizen vrijwel niet meer lopen van de pijn, hun pootjes waren zo pijnlijk, dat je ze niet kon aanraken, of ze krompen van de pijn (dat heet de mechanische allodynie test volgens von Frey), en de gewrichten waren opgezwollen. In de gewrichten zaten ook allemaal ontstekinsstofjes. Een van de belangrijkste ontstekingsstofjes is TNF-alpha.

Gedurende 2 weken werden de muisjes met pijn en zwelling van de gewrichten behandeld met PEA en daarna werden de analyses gedaan.

Lees hier hoe PEA te gebruiken bij artrose pijnen.

PEA vermindert pijn, zwelling, ontsteking bij artrose en verbetert het lopen

Nu gaf de hoogleraar de muizen allemaal PEA in het voedsel, dat heet per os, in een dosis van 30 mg PEA per kilogram muis. Nadat de muizen deze natuurlijke pijnstiller gekregen hadden, veranderde er een boel ten goede:

 1. de pijnlijkheid nam af
 2. de zwelling van de gewrichten nam af
 3. het lopen ging stukken beter
 4. de ontstekingsstoffen in de gewichten namen af.

In de plaatjes hier zie je die effecten afgebeeld. Allereerst in het eerste plaatje op de eerste pagina het effect tegen de zwelling. Hiernaast het effect tegen de pijn. Na een PEA-houdend product neemt de pijn weer zoveel af, de blauwe lijn, als bij gezonde muizen. De rode lijn geeft de pijn aan van de zieke muizen met de gewrichtsproblemen.

Het natuurlijk zelfgenezend vermogen activeren!

De behandeling van pijnen met natuurlijke stoffen sluit aan bij de visie van een wereldberoemde neuroloog, professor Erminio Costa, die in de vorige eeuw als slogan invoerde: follow were nature leads. Dat wil zeggen, bij de behandeling van aandoeningen dienen we ons eerst te verdiepen in het zelf helende vermogen van ons eigen lijf, en te kijken wat we daarvan leren kunnen. Dat blijkt dus een heel interessante benadering te zijn, waar inmiddels al heel wat patienten plezier van beleven.

2 responses

 1. Wat is de naam van de Italiaanse hoogleraar?

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   Professor Brenda Costa, auteur van o.a. Pain. 2008 Oct 31;139(3):541-50. doi: 10.1016/j.pain.2008.06.003. Epub 2008 Jul 3.
   The endogenous fatty acid amide, palmitoylethanolamide, has anti-allodynic and anti-hyperalgesic effects in a murine model of neuropathic pain: involvement of CB(1), TRPV1 and PPARgamma receptors and neurotrophic factors.
   Costa B, Comelli F, Bettoni I, Colleoni M, Giagnoni G.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: