Maagdarm ontstekingen bij honden: colitis behandelen met natuurlijk PEA

Honden met colitis diarree en PEABij de mens kennen we de aandoening ‘inflammatory bowel disease’, IBS, en dat komt ook bij huisdieren voor. Het gaat hierbij om chronische ontsteking van de maag-darmslijmvliezen en dat kan je via een scopie of vie een monstertje nemen uit de darmwand (tijdens de scopie) vaststellen.

 

 

 

Oorzaken

In het merendeel van de gevallen denken we dat genetische oorzaken mee een rol spelen, naast allergie voor voedingsbestanddelen (melkproducten, soja, granen) Meestal is de oorzaak onduidelijk en is het vergelijkbaar met de ziekte reuma: een chronische ontsteking van de gewrichten van onbekende oorsprong. Wel geldt voor deze groep aandoeningen dat duidelijk is dat het immuunsysteem ontspoord is en het eigen lijf aanvalt. Vaak vinden we in monsters onder de microscopie bepaalde ontstekingscellen die overactief zijn, zoals de mestcellen.
De dieren met IBS lijden aan steeds terugkerende diarree en/of braken. De voortdurende ontstekingen veroorzaken veranderingen en verdikkingen van het darmslijmvlies. Wanneer de dunne darm betroffen is ontstaat er vaak een duidelijk gewichtsverlies (dunne ontlasting). Soms is de ontlasting zwart (door bloed wat erbij zit).

Bij een ontsteking van de dikke darm (colitis) vallen de dieren meestal niet zoveel af. Wel hebben ze pijn, omdat de spieren van de dikke darm en de anus op een krampachtige manier samentrekken en de dieren daarom vaak kleine beetjes (of helemaal geen) ontlasting hebben. Soms kunt u wat bloed of slijm op de ontlasting zien.

Bij katten zijn meestal de maag en de dunne darm ontstoken, bij honden vaak de dunne en de dikke darm.

Symptomen van honden met colitis, darmontstekingen

De symptomen van een darmontsteking kunnen zeer wisselend zijn: sommige dieren hebben nauwelijks problemen, andere zijn erg ziek. Verdere symptomen kunnen bv. zijn: afwisselend wel en geen trek, braken, buikpijn (kromme rug, de dieren willen niet aangeraakt worden), soms is de pijn na het eten erger, winderigheid, luide darmgeluiden, vermagering en lusteloosheid.

Een chronische ontsteking van de dunne darm is de meest voorkomende oorzaak voor chronisch braken en diarree bij katten.

hond met darmontstekingen kunnen PEA gebruikenBij honden is de chronische idiopathische colitis één van de meest voorkomende oorzaken. Idiopathisch betekent dat de oorzaak niet bekend is. De behandeling met immuunsysteem onderdrukkers, zoals corticosteroiden is niet elegant en veroorzaakt vaak bijwerkingen.

Behandeling met de natuurlijke mestcel remmer en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide (PeaPure) kan dan overwogen worden, te meer daar dit middel in vele diersoorten getest is, en zonder bijwerkingen ontstekingen remt en pijnen en ontstekingen duidelijk aantoonbaar vermindert. PeaPure heeft duidelijk voordelen omdat het een supplement is dat de zuivere lichaamseigen stof PEA bevat zonder enige andere chemische hulpstoffen of vulstoffen, zoals magnesium stearaat. Dat komt wel voor in een ander preparaat, wat wij daarom voor honden niet meer aanbevelen. Die stoffen zijn voor honden mogelijk ook minder goed te verteren, vooral als er een darmontsteking aan de gang is.

PeaPure bij honden: goede resultaten

Sinds 2010 zijn er in Nederland een heel aantal hondjes behandeld met palmitoylethanolamide, en de hondjes lijken bijzonder goed te reageren. Er zijn vele King Charles spaniels onder, maar ook boxers, herdershonden, golden retrievers etc. Bijwerkingen zijn niet gemeld. Dat verwachten we ook niet bij een natuurlijk, lichaamseigen middel.

Doseer tot 30 mg per kg lichaamsgewicht per hond. Dat is met PeaPure heel makkelijk. In elke capsule zit 400 mg van de zuivere stof, die capsules zijn makkelijk te openen. Dan kan je het poeder over het eten strooien. Je mag ook iets meer geven, er zijn mensen die kleine hondjes meer geven, tot ruim 40 m/kg hond, met goede resultaten. Dus bij een hondje van 10 kg een hele capsule, verdelen is het mooist, smorgens een deel en smiddags een deel.

PeaPure kan samen met en naast elk ander middel ingezet worden, heeft geen bijwerkingen omdat het een natuurlijk molecuul is dat al in elke hond (en mens) voorkomt en gevormd wordt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: