Rationele supplementen tegen pijn en ontstekingen bij honden, katten en paarden

Er zijn veel supplementen te krijgen die als claim voeren dat het gebruik ervan zinvol is bij ontstekingen en pijn bij honden en katten. Veel van die supplementen zijn echter nooit getest bij dieren in het algemeen, of bij honden en katten en paarden in het bijzonder.

Informatie over wetenschap, samenstelling, dosering, en zuiverheid bij middelen tegen pijn en ontstekingen voor honden, katten en paarden ontbreken vaak

Allereerst de werkzaamheid, wel zo belangrijk. Bestaat er wetenschappelijk bewijs dat het middel echt werkzaam is. Meestal niet dus. Daarom is het van belang altijd te kijken of de beweringen ook echt bewezen zijn.

Het makkelijkst gaat dat door de naam van het middel in Pubmed in te geven, de grootste medische databank en dan daarbij te voegen dog, cat of animal. Dan zal u snel merken dat voor een groot aantal supplementen die te verkrijgen zijn geen wetenschappelijke gegevens te vinden zijn.

U zal meer kunnen vinden.

Dat de doserings aanbeveling nergens op gebaseerd is. Of dat de samenstelling niet vermeld staat. Of dat de kwaliteit van het product niet beschreven staat. Of dat het onduidelijk is of het middel vrij is van zware metalen, pesticiden of andere verontreinigingen.

Het middel palmitoylethanolamide ( PeaPure) is in middels in meer dan 200 artikelen in pubmed beschreven en is van bewezen nut tegen pijn en ontstekingen bij een groot aantal dieren, waaronder de kat, de hond en het paard, alsmede de mens.

Bij elke studie valt weer op dat palmitoylethanolamide pijn en ontstekingen bij honden en poezen kan verminderen, en dat dat goed meetbaar is.

Palmitoylethanolamide bij ontstekingen en pijnen bij huisdieren

De natuurlijke en lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide is in veel studies onderzocht, bij honden, katten, muizen, ratten, hamsters en noem maar op. Steeds weer blijkt de pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Studies die uit verschillende universiteiten komen. Van dierenartsen, artsen, farmacologen en pathologen.

Ook is palmitoylethanolamide zeer zuiver, vrij van contaminanten en zware metalen. De doseringsaanbeveling is gebaseerd op vele dierstudies.

Bijvoorbeeld. In het wetenschappelijke tijdschrift Vet. Dermatol. verscheen in 2001, in het nummer van februari (Feb;12(1):29-39) een wetenschappelijk stuk met als titel:
Clinical and histological evaluation of an analogue of palmitoylethanolamide, PLR 120 (comicronized Palmidrol INN) in cats with eosinophilic granuloma and eosinophilic plaque: a pilot study.
UIt dat onderzoek bij 15 katten met een nare ontsteking, die vaak gezien wordt, het eosinifiel granuloom, bleek dat het geven van 10 mg/kg lichaamsgewicht, twee maal daags bij 10 van die 17 katten de symptomen duidelijk verminderde. En de behandeling van deze aandoening is een zeer lastige.

In een andere studie die in 2012 verscheen in het tijdschrift Vetenarian Journal (2012 Mar;191(3):377-82. Epub 2011 May 20.) met als titel: Effects of palmitoylethanolamide on the cutaneous allergic inflammatory response in Ascaris hypersensitive Beagle dogs. bestudeerden dierenartsen van de universiteit van Barcelona, in spanje de effecten van palmitoylethanolamide bij overgevoeligheidsontstekingen bij beagels. Hun conclusie was ” PEA might constitute a new therapeutic strategy for the treatment of allergic inflammatory skin diseases in companion animals.”

Uit deze twee studies bij honden en katten blijkt in beide gevallen dat met 10 mg/kg lichaamsgewicht de ontstekingsverschijnselen goed behandelbaar zijn. Zonder bijwerkingen.

Die doseringsaanbeveling voor mens en dier is 10 to 30 mg palmitoylethanolamide per kilogram lichaamsgewicht.

We menen dat palmitoylethanolamide een van de enige werkelijk rationele, zinvolle, werkzame en veilige middelen is voor de behandeling van pijnen en ontstekingen bij honden, katten en andere huisdieren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: