Alzheimer behandelen met palmitoylethanolamide?: nieuwe bewijzen

Er waren al wat anecdotes van oude patienten, die dement waren, kwijlend en wel, die opknapten als ze palmitoylethanolamide kregen. Nu is voor die verhalen ook een wetenschappelijke basis.

Wetenschappers stonden te kijken toen recent (2012) bleek dat de lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide in een diermodel voor de dementie van Alzheimer de zogenaamde neurodegeneratie kan tegengaan.

Bij de ziekte van Alzheimer is er een ophoping in de hersenen van eiwitten die niet goed kunnen functioneren, dat heet de Amyloid-β depositie en de ‘neurofibrillary tangle formation’ die beiden aanleiding zijn tot ontstekingen in de hersenen.

In een muizenmodel van Alzheimer bleek dat PEA de beschadigende effecten van het amyloid tegen kon gaan, en zelfs kon voorkomen. Ook het herinneringsvermogen in slimheidststen werd door PEA versterkt.

Palmitoylethanolamide tegen neuroinflammatie

De auteurs concludeerden:

These data disclose novel findings about the therapeutic potential of PEA, unrevealing a previously unknown therapeutic possibility to treat memory deficits associated with Alzheimer Dementia. [1]

Uit modern onderzoek blijkt dat het grootste probleem bij Alzheimer de zogenaamde neuroinflammatie is, de ontstekingen in het hersenweefsel rond het amyloid en het tau eiwit. Het is deze ontsteking die door palmitoylethanolamide geremd kan worden. [2]

De bovenstaande gegevens zijn niet uniek, eerder bleek dat vergelijkbare stoffen, uit de zelfde klasse van middelen, dezelfde anti-Alzheimer effecten hadden. [3]

Vooral in de beginfase van Alzheimer zal PEA vermoedelijk een relevante bijdrage kunnen leveren, omdat dan de ontstekingscomponent het meest actief is. [4]

Eerder onderzoek in 2011 met palmitoylethanolamide leverde als inzicht al op dat deze stof ook de vorming van het amyloid eiwit, dat bij Alzheimer zo een negatieve rol speelt, kan remmen. [5]

Referenties

[1]: D’Agostino G, Russo R, Avagliano C, Cristiano C, Meli R, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Protects Against the Amyloid-β25-35-Induced Learning and Memory Impairment in Mice, an Experimental Model of Alzheimer Disease. | Neuropsychopharmacology. | 2012 Jun;37(7):1784-92. doi: 10.1038/npp.2012.25. Epub 2012 Mar 14.
[2]: Esposito E, Cuzzocrea S. | Palmitoylethanolamide is a new possible pharmacological treatment for the inflammation associated with trauma. | Mini Rev Med Chem. | 2012 Jun 13. [Epub ahead of print]
[3]: Martín-Moreno AM, Brera B, Spuch C, Carro E, García-García L, Delgado M, Pozo MA, Innamorato NG, Cuadrado A, Ceballos ML. | Prolonged oral cannabinoid administration prevents neuroinflammation, lowers β-amyloid levels and improves cognitive performance in Tg APP 2576 mice. | J Neuroinflammation. | 2012 Jan 16;9:8.
[4]: Hoozemans JJ, Rozemuller AJ, van Haastert ES, Eikelenboom P, van Gool WA. | Neuroinflammation in Alzheimer’s disease wanes with age. | J Neuroinflammation. | 2011 Dec 7;8:171.
[5]: Scuderi C, Esposito G, Blasio A, Valenza M, Arietti P, Steardo L Jr, Carnuccio R, De Filippis D, Petrosino S, Iuvone T, Di Marzo V, Steardo L. | Palmitoylethanolamide counteracts reactive astrogliosis induced by beta-amyloid peptide. | J Cell Mol Med. | 2011 Jan 21. doi: 10.1111/j.1582-4934.2011.01267.x. [Epub ahead of print]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: