Palmitoylethanolamide in Nederland: over ALS en King Charles: twee jaar ervaring

In het Instituut voor Neuropathische Pijn (INP) zijn de artsen als eersten in West Europa begonnen met de behandeling van patiënten met chronische pijnen met het lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende supplement palmitoylethanolamide (PEA).

Inmiddels zijn vele honderden patiënten behandeld. Steeds meer patiënten, natuurgeneeskundigen en artsen vanuit de hele wereld vragen naar de ervaringen die zijn opgedaan in het INP.

De artsen van het INP hebben gemerkt dat palmitoylethanolamide een bijzondere aanwinst is voor patiënten met chronische aandoeningen. Bijwerkingen komen vrijwel nooit voor. Ook is gebleken dat het middel zonder problemen gegeven kan worden in combinatie met allerlei andere geneesmiddelen of supplementen, waarbij negatieve interacties niet door ons werden geconstateerd.

Placebo effect?

Velen vragen of er geen sprake kan zijn van een placebo effect. Dat is uitgesloten. In Nederland worden er namelijk ook enkele honderden King Charles Spaniels met ernstige pijnsyndromen behandeld. Binnen een week na het starten van de behandeling knappen de honden zienderogen op. Ze janken niet meer en hebben geen ontstoken ogen meer. Als de PEA dan gestopt wordt, komen de klachten terug. Honden ‘spreken de waarheid’ en bij dit soort duidelijke reacties spelen placebo effecten geen rol.

Palmitoylethanolamide voor artrosepijnen, hernia en rugpijnen, diabetische pijnen en gordelroos

We hebben vooral patiënten met chronische pijnen behandeld, zoals herniapijnen, diabetespijnen, artrose of gordelroos pijnen. Op Youtube vertellen veel van onze patiënten over hun positieve ervaringen met de stof. De pijnen nemen meestal binnen twee weken af en na 4-6 weken is de pijn meestal meer dan gehalveerd. De laatste jaren zijn er veel klinische studies verschenen, die allen demonstreren dat een dosis van ongeveer 1200 mg per dag (twee of driemaal daags een dosis) het beste werkt.

De vele studies zijn door professor Keppel Hesselink, een van de behandelend pijnartsen van het Instituut, samengevat in een interrnationale publicatie in een medisch tijdschrift te downloaden via deze link.

Palmitoylethanolamide:ook waardevol voor zeldzame aandoeningen

In 2011 zijn er enkele patiënten met de dodelijke ziekte ALS begonnen met PEA en met goed resultaat. Enkele patiënten zijn in een medische publicatie beschreven en op het internet staan ook een aantal getuigenissen. De spierkracht wordt direct na inname van PEA beter, het kwijlen neemt sterk af, de ademhaling gaat beter en de mensen voelen zich beter. We citeren hier de bevindingen van een patiënt:

“Ten days of een PEA-houdend product (tablets 600 mg x 2):

Early May ALS had taken over: my breathing got worse, I needed my Bi-Pap almost 24h/24, I had no more appetite, my voice got weak, my speech was no longer understandable, excess saliva…

een PEA-houdend product not only put a hold but I’ve been experiencing some improvements:

Breathing: slightly better, I can breathe again 20’ without my Bi-Pap , I eat a little more. My voice is stronger, my speech is better.

Excess saliva: I’ve got a small window in the morning, and another one of around 2 hours in the afternoon during which my saliva is back to normal

Arms: a little stronger I now hope that it’s only the beginning.”

Ook vele MS patiënten hebben gemerkt dat PEA de spasmen en de pijnen vermindert.

Pijnen behandelen met PEA en met pijnstillende crèmes

De moeilijk te behandelen pijnen van de posttraumatische dystrofie reageren ook positief op een behandeling met PEA, vooral gecombineerd met de pijnstillende crèmes die het Instituut voor Neuropathische Pijnen ontwikkeld heeft, de zogenaamde INP crèmes. Deze crèmes worden vaak binnen het Instituut samen met PEA ingezet biij allerlei chronische pijnen.

Deze pijnstillende crèmes kunnen door artsen besteld worden voor hun patiënten en wel door middel van het zenden van een email aan info@neuropathie.nu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: