Psoriasis en Eczeem behandelen met Palmitoylethanolamide

Ik heb al lang psoriasis op ellebogen en hoofdhaar, en kreeg steeds meer erge chronische pijnen aan gewrichten, moe, slapeloos en ellende.

Een vriend wees me op een behandeling met een ontstekingsremmer en een pijstiller die natuurlijk was en makkelijk in te nemen en in Italie heel veel voorgeschreven wordt: een PEA-houdend product. Ik ben nu ruim 3 maanden met dit middel bezig,

een PEA-houdend product is een supplement, en kan zeggen dat de pijn na 3 weken duidelijk minder werd. Maar ook mijn roodheid en de hele psoriasis is een stuk beter. een PEA-houdend product remt ontstekingscellen en daarom begreep ik dat ook de psoriasis zelf positief erop kan reageren. Bij mij lijkt dat er wel op!

Aldus een getuigenis op het internet.

Palmitoylethanolamide is een natuurlijke ontstekingsremmer, jeuk en pijnstiller. Met deze stof brengen we ontstekingen van de huid tot rust, op een natuurlijke wijze. Ook de jeuk wordt minder. Sinds 2012 is er een in Nederland geproduceerd preparaat dat allen PEA bevat en niet zoals een PEA-houdend product andere chemische ballaststoffen, PeaPure.

Psoriasis is een ontsporing van ontstekingscellen in de huid: palmitoylethanolamide normaliseert

Op de volgende link is informatie te vinden over de rol van palmitoylethanolamide bij psoriasis. In een grote Duitse studie werden meerdan 2000 patienten met een aan psoriasis verwante aandoening, atopisch eczeem, behandeld met palmitoylethanolamide creme. De resultaten spraken voor zich:

  1. minder roodheid, schilfering en jeuk,
  2. beter slapen, betere kwaliteit van leven en
  3. meer dan de helft van de patienten kon stoppen met corticosteroiden.

Hier de resultaten: [1]

Data from 2456 patients entered the database.

The mean examination intervals were 6 days for the 3- to 7-day period and 38 days for the 4- to 6-week period.

At study end, intensities of erythema, pruritus, excoriation, scaling, lichenification and dryness were significantly reduced with a combined score reduction of 58.6% in the entire population (57.7% in adults > 12 years and 60.5% in children </= 12 years) according to doctors’ reports.

Patients reported a reduction of pruritus on visual analogue scales from 4.9 +/- 2.6 to 2.7 +/- 2.4 6 days after treatment start and a further reduction to 2.0 +/- 2.3 at study end (P < 0.001 each).

Likewise, sleep quality improved significantly during the study period.

Earlier-used topical corticosteroids were omitted by 56% of all patients (53.4% in adults and 62.5% in children) at study end, and the average weekly application rate decreased by 62% from 7.9 +/- 6.0 to 3.0 +/- 5.1 (P < 0.001). The tolerance was assessed as very good or good in 92% of cases by both patients and doctors.

Palmitoylethanolamide creme bij psoriasis en eczemen

Het brengen van palmitoylethanolamide in het lichaam kan via tabletten (PeaPure of een PEA-houdend product), maar ook via de huid, en dat is bij huidaandoeningen natuurlijk ook een bijzonder goede wijze. [2]

Door allerlei onderzoek blijkt steeds weer dat onze eigen ontstekingsremmer palmitoylethanolamide bij allerlei vormen van ontstekingen, en ook dus bij huidontstekingen genezing kan brengen. Kortgeleden bleek zelfs dat palmitoylethanolamide allergische huidreacties bij huisdieren heel duidelijk positief beinvloedt. [3]

Huisdieren hebben geen last van placebo effecten, dus dat soort resultaten staan als een huis.

Ook bij proeven waarbij contact dermatitis opgewekt wordt, vermindert palmitoylethanolamide de verschijnselen van deze allergische huidontsteking. [4]

Palmitoylethanolamide ook bij huidpijnen na gordelroos

Psoriasis gaat gepaard met pijn en jeuk. Ook verwante huidaandoeningen zoals gordelroos reageren goed op palmitoylethanolamide creme, zoals uit een recent onderzoek blijkt. [5]

Niet alleen corticosteroiden helpen bij psoriasis en eczemen

Uit de resultaten van palmitoylethanolamide bij huidaandoeningen blijkt dat de behandeling van dit soort aandoeningen niet uitsluitend hoeft uit te gaan van corticosieroiden. Dat is goed nieuws, want die middelen hebben erg veel lastige bijwerkingen. Die bijwerkingen worden niet gezien met palmitoylethanolamide.

Nonsteroidal formulations incorporating glycyrrhetinic acid/telmesteine/Vitis vinifera extract and palmitoylethanolamide as ‘active’ ingredients recently entered the market, stressing antipruritic, antiinflammatory, and skin barrier repair.

This confabulates against previously designed topical therapy paradigms.

These new products may be used as monotherapy or alternatives to steroid agents. [6]

Palmitoylethanolamide: weg met Gordelroospijn, psoriasis en atopisch eczeem…

We sluiten af met een brief die we van een patient kreeg, over zijn positieve ervaringen met een PEA-houdend product bij psoriasis, eczeem en gordelroos:

Goedemiddag, artsen !

Graag wil ik aan jullie doorgeven dat ik geweldig enthousiast ben over het gebruik van een PEA-houdend product. Ik startte (pas ) ermee na vijf weken stevige postherpetische pijn .(half febr. jl. gordelroosaanval).

Ik voelde me, vlak na het begin van de gordelroosaanval , tav de pijn, de over-gevoeligheid, én gevoelloosheid, een soort “halve lakenvelder : doordat de pijn mijn lijf vanaf mijn sleutelbeenkuiltje tot mijn navel beginnend, doorliep om mijn zij heen, en mijn hele (halve) rug in had genomen.

Daarnaast zat ik ineens in een geweldige lethargie: totale uitputting….zomaar!!

Deze totaal-pijn+vreemd gevoel is nu , na de eerste tien dagen “poeders” een stevig stuk afgenomen, ik merk het doordat ik steeds beter slaap, en tegelijk, doordat ik steeds minder paracetamollen “nodig”blijk te hebben om “de pijn-dag” door te komen.

Ook die dodelijke vermoeidheid neemt af, langzamerhand. Hoera, dus .

Ik ga er stug mee door.

Nu heb ik nog iets opgemerkt: mijn hooikoorts, én mijn eczeem (kombinatie van psoriasis + atopisch eczeem) zijn VERDWENEN. Ligt hier een verband met de werking van een PEA-houdend product tav de “mestcellen, en/of de gliacellen”? De histamine was namelijk altijd bij mij de aanleiding tot het optreden van eczeem, én allergische reacties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: