Kaak-artrose, of Costen syndroom behandelen met palmitoylethanolamide: beter dan andere pijnstillers

Een veilige en effectieve pijnstiiller kan dat? Jazeker, en dan nog 100% lichaamseigen, het is palmitoylethanolamide. Het is verkrijgbaar als het supplement een PEA-houdend product en sinds 5 November 2012 ook als PeaPure.

Het lichaamseigen vetje palmitoylethanolamide (PEA), dat als supplement vrij verkrijgbaar is, blijft verbazen. Het middel heeft zijn sporen verdiend in allerlei pijnsyndromen, en in mei 2012 verschenen ook positieve resultaten van een gerandomiseerde dubbelblinde studie bij kaakpijnen door kaakkopje-artrose, oftewel het temporomandibulaire pijnsyndroom of TMJD.

De studie bewees weer dat deze lichaamseigen stof effectief is en veilig, en ook dat laatste is bijzonder belangrijk, omdat andere pijnstillers dat allemaal niet zijn! PEA kan daarom met redenen omkleed een goed en een veilig pijnstillend middel genoemd worden, we citeren de auteurs:

… these results are of particular interest since they confirm the total lack of side effects ascribed to the use of PEA, as demonstrated by clinical studies conducted on a great number of young as well as older adult subjects …

Palmitoylethanolamide tegen chronische kaakpijn en acute pijn na kiezen trekken

Enkele maanden eerder hadden kaakchirurgen al laten zien dat palmitoylethanolamide ook zinvol was bij pijn na het trekken van verstandkiezen. [1]

Nu dus een engelstalige publicatie over de waarde van palmitoylethanolamide (PEA) bij kaakpijnen. En niet alleen tegen de kaakpijn werkte het spul goed, ook kon de kaak beter geopend worden. [2]

Er komen steeds meer wetenschappelijke publicaties over de waarde van dit lichaamseigen stofje beschikbaar , en inmiddels kunnen dokters er niet meer omheen. Zonder noemenswaardige bijwerkingen was palmitoylethanolamide ook in deze nieuwe studie duidelijk beter dan de conventionele pijnstillers, die maagbloedingen veroorzaken en waardoor mensen sterven.

Palmitoylethanolamide: veilig en effectief en een beter alternatief dan reguliere pijnstillers uit de NSAID klasse

De auteurs beklemtoonden dan ook dat:

1. PEA is een lichaamseigen stof die weefsel beschermt,

2. PEA heeft vrijwel geen bijwerkingen en kan gedurende lange periodes gebruikt worden,

3. PEA is belangrijk bij de behandeling van chronische pijnen,

4. PEA heeft een dubbele therapeutische werking, het werkt en pijnstillend, en het werkt remmend op ontstekingen, en

5. PEA is een belangrijk alternatief voor de heel veel gebruikte aspirine-achtige pijnstillers (NSAIDs)

Op de grafiek hieronder is zelfs goed te zien dat PEA beter was in pijnreductie dan de pijnstiller ibpuprofen!

Nu de conclussie:

The endogenous nature of PEA and its capacity to act locally and to protect tissues against damage are the premises upon which its therapeutic applications are based:

first, the lack of side effects allows the therapeutic use of PEA for long periods, and this is particularly important for patients manifesting pain associated with chronic diseases and who are already undergoing several debilitating pharmacological therapies.

Secondly, the presence of a double therapeutic effect, anti-inflammatory and antinociceptive, is particularly important for pathologies presenting chronic inflammatory processes such as TMJ or joint OA that continuously stimulate the somatosensory system and induce allodynia and hyperalgesia.

In conclusion, the results of the present study demonstrate that PEA is effective in reducing TMD- related OA and arthralgia pain, thus suggesting its therapeutic use as an alternative tool to ibuprofen.

PEA blijft verbazen en is een doorbraak in de geneeskunde. Alleen al in 2012 bleek de werking van PEA in een heel aantal diernodellen, alsmede klinische rapportages, voor allerlei uiteenlopende ziektebeelden waar pijn en ontsteking een rol spelen. [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]

Referenties

[1]: Bacci C, Cassetta G, Emanuele B, Berengo M. | Randomized split-mouth study on postoperative effects of palmitoylethanolamide for impacted lower third molar surgery. | ISRN Surg. |2011;2011:917350. Epub 2011 Apr 17.
[2]: Marini I, Bartolucci ML, Bortolotti F, Gatto MR, Bonetti GA. | Palmitoylethanolamide versus a nonsteroidal anti-inflammatory drug in the treatment of temporomandibular joint inflammatory pain. |J Orofac Pain. | 2012 Spring;26(2):99-104.
[3]: Kumar A, Qiao Z, Kumar P, Song ZH. | Effects of Palmitoylethanolamide on Aqueous Humor Outflow. | Invest Ophthalmol Vis Sci. | 2012 May 15. [Epub ahead of print]
[5]: D’Agostino G, Russo R, Avagliano C, Cristiano C, Meli R, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Protects Against the Amyloid-β25-35-Induced Learning and Memory Impairment in Mice, an Experimental Model of Alzheimer Disease. | Neuropsychopharmacology. | 2012 Jun;37(7):1784-92. doi: 10.1038/npp.2012.25. Epub 2012 Mar 14.
[6]: Scuderi C, Valenza M, Stecca C, Esposito G, Carratù MR, Steardo L. | Palmitoylethanolamide exerts neuroprotective effects in mixed neuroglial cultures and organotypic hippocampal slices via peroxisome proliferator-activated receptor-α. | J Neuroinflammation. | 2012 Mar 9;9:49. doi: 10.1186/1742-2094-9-21.
[7]: Redlich S, Ribes S, Schütze S, Czesnik D, Nau R. | Palmitoylethanolamide stimulates phagocytosis of Escherichia coli K1 and Streptococcus pneumoniae R6 by microglial cells. | J Neuroimmunol. | 2012 Mar;244(1-2):32-4. Epub 2012 Jan 12.
[9]: Naderi N, Majidi M, Mousavi Z, Khoramian Tusi S, Mansouri Z, Khodagholi F. | The interaction between intrathecal administration of low doses of palmitoylethanolamide and AM251 in formalin-induced pain related behavior and spinal cord IL1-β expression in rats. | Neurochem Res. | 2012 Apr;37(4):778-85. Epub 2011 Dec 27.
[10]: de Novellis V, Luongo L, Guida F, Cristino L, Palazzo E, Russo R, Marabese I, D’Agostino G, Calignano A, Rossi F, Di Marzo V, Maione S. | Effects of intra-ventrolateral periaqueductal grey palmitoylethanolamide on thermoceptive threshold and rostral ventromedial medulla cell activity. | Eur J Pharmacol. | 2012 Feb 15;676(1-3):41-50. Epub 2011 Dec 3.

3 responses

  1. […] natuurlijke middel palmitoylethanolamide is zelfs getest bij artrose pijnen en werd vergeleken met een ibuprofen, en bleek beter te werken, terwijl het geen bijwerkingen had. […]

  2. Margaretha van Olffen | Reply

    Waaar en hoe kan ik de pijnstiller bestellen en wat zijn de kosten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: