Lichaamseigen pijnstiller PEA breekt internationaal door: oude natuurartsen hadden wel gelijk!

Oude natuurartsen hebben het toch goed gezien. Chronische pijn zetelt in het bindweefsel! Met het beschikbaar worden van Normast en PeaPure is dat pas echt duidelijk geworden. een PEA-houdend product en PeaPure bevatten beiden de natuurlijke pijnstiller en evenwichtsbrenger palmitoylethanolamide (PEA)

Afgelopen weken verschenen er drie internationale doorbraak artikelen over de natuurlijke en lichaamseigen pijnstiller een PEA-houdend product of PeaPure. Een artikel van een Italiaans hoogleraar, waarbij de waarde van PEA bleek bij kankerpijn, een artikel van de artsen Kopsky en Keppel Hesselink over de waarde van PEA samen met acupunctuur tegen pijn, en een van de hand van Keppel Hesselink over het feit dat nu met PEA eindelijk aandacht is voor het bindweefsel als oorzaak van chronische pijn, iets wat natuurartsen al decennia lang gezegd hebben.

PEA breekt door

De wereldbekende pijnarts en neuroloog van het universiteitsziekenhuis in Rome, Giorgo Cruccu heeft vorige week in een internationale publicatie hoop kunnen geven aan patienten met ernstige pijnen door chemotherapie, die bloedkanker gegeven wordt. Mensen met bloedkanker krijgen door de chemokuren vaak enorme pijnen in de benen, voeten en handen, door een polyneuropathie, een bijwerking van de chemokuur. Nu blijkt dat door behandeling met PEA niet alleen de pijn veel minder wordt, maar ook neemt de gemeten zenuwbeschadiging af. Dat is bijzonder goed nieuws, dat zelfs levens kan redden. Wat melde hij?
De ziekte van Kahler, of multiple myeloom, is een soort bloedkanker, waarbij patienten gemiddeld na 3-4 jaar overlijden. Deze vorm van kanker is te behandelen met chemotherapie, met name met de stoffen bortezomib en thalidomide. Die stoffen zijn echter behoorlijk schadelijk voor de zenuwen en daardoor ontstaan ernstige pijnen en functiestoornissen. Dan kan er meestal niet doorbehandeld worden met de chemokuur en de patienten lopen dus een grotere kans te sterven.

Nu is er gelukkig dus een behandeling tegen die bijwerkingen en pijnen beschikbaar gekomen. Patienten met deze vorm van bloedkanker kunnen tijdens de kuur met de middelen bortezomib en thalidomide om de pijn te verminderen en de zenuwen tegen verdere schade te beschermen het supplement PEA krijgen. De pijn neemt dan af en de zenuwfunctie neemt weer toe, terwijl dus verder behandeld kan worden met de antikanker-middelen.

De auteurs concludeerden na het afsluiten van hun hieronder vermelde studie in 20 Kahler-patienten dat PEA een veilige substantie is om toe te dienen aan patienten met de bloedkanker Kahler, en dat de pijnlijke neuropathie minder wordt, terwijl de zenuwfunctie verbetert. En dat terwijl de chemokuur dus doorgegeven kan worden, wat heel belangrijk voor patienten is.

PEA kan dus bij een kankervorm als Kahler niet alleen de bijwerkingen van de chemokuur verminderen, maar ook de zenuwen beschermen, zodat oncologen de kankerdodende stoffen langer kunnen toedienen dan normaal. Dat betekent weer een grotere overlevingskans.

Onze landgenoot Keppel Hesselink publiceerde in de vorige week eveneens een artikel over deze stof. Daarbij vestigde hij de aandacht van de internationale pijnartsen op het feit dat de oorzaak van chronische pijnen in het bindweefsel gezocht moet worden, en niet zo zeer alleen in de zenuwen. PEA werkt precies daar, op het normaliseren van gestoord bindweefsel, dat in een soort chronische ontsteking verkeerd bij chronische pijnen.

Het laatste recente artikel verscheen in een Engels tijdschrift, Acupuncture Medicine, en daarin werd aangetoond dat bij pijn door MS, de combinatie tussen acupunctuur en een PEA-houdend product een heel zinvolle is, en dat de pijnstillende werking van acupunctuur versterkt kan worden door dit lichaamseigen molecuul.

Bronnen:

Truini A, Biasiotta A, Di Stefano G, Cesa SL, Leone C, Cartoni C, Federico V, Petrucci MT, Cruccu G. Palmitoylethanolamide Restores Myelinated-Fibre Function in Patients with Chemotherapy-Induced Painful Neuropathy. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2012 Jan 10. [1]
Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22229320
Zie ook:
http://www.painkillereen PEA-houdend product.com/nerve-protection-by-palmitoylethanolamide-een PEA-houdend product-during-chemotherapy-new-hope-for-cancer-patients/

Keppel Hesselink JM. EDITORIAL VIEW – Glia as a new target for neuropathic pain, clinical proof of concept for palmitoylethanolamide, a glia-modulator. In Anaesthesia, Pain & Intensive Care: link
http://www.apicareonline.com/?p=881

Kopsky, DJ, Keppel Hesselink JM. Multimodal stepped care approach with acupuncture and PPAR-α agonist palmitoylethanolamide in the treatment of a patient with multiple sclerosis and central neuropathic pain. JM Acupunct Med. 2012 Feb 1. [1]

Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301508

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: