Palmitoylethanolamide (PeaPlex, PeaPure, een PEA-houdend product): vraag en antwoord

De supplement PeaPure en PeaPlex openen de weg naar een nieuwe natuurlijke wijze van het behandelen van chronische pijnen. Het supplement dat onder beide handelsnamen verkrijgbaar is bevat de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA) In 2012 werd een PEA-houdend product in Nederland vervangen door PeaPure. . En in 2015 kwam een verbeterd PeaPure beschikbaar, namelijk het PeaPlex. Dat is speciaal voor de ondersteuning van het immuunsysteem en het zenuwstelsel bedoeld en heeft een extra werkingsmechanisme t.o.v. pure PEA.

Omdat er veel mensen vragen hebben over PEA en we ook veel vragen per telefoon krijgen,volgt hier een lijst met vragen en antwoorden.

Ook vragen en opmerkingen van mensen die op Fora over een PEA-houdend product spreken hebben we verwerkt. Anno eind 2012 zijn in Nederland vele duizenden patienten behandeld met een PEA-houdend product. Er zijn geen bijwerkingen van betekenis gemeld.

Hoeveel PeaPlex of PeaPure moet ik nemen?

In principe denken we dat 1200 mg per dag een goede instap dosis is. Of drie capsules van 400 mg PeaPure of drie maal daags 400 mg PeaPlex. Als de pijn dan na ongeveer 60 dagen minder is geworden, dan verlagen we soms, bijvoorbeeld naar 400 mg PeaPure of PeaPlex twee maal daags. Blijft de pijn aanwezig, dan kan het raadzaam zijn om enkele weken de dubbele instapdosering te gebruiken.

Is een PEA-houdend product of PeaPure een veilig middel om te nemen?

een PEA-houdend product of PeaPure is anno 2012 door meer dan 1.000.000 patienten in Europa gebruikt, en de artsen die een PEA-houdend product voorschreven hebben tot nu toe bij al die patienten geen lastige, gevaarlijke of problematische bijwerkingen gevonden. In Nederland zijn er inmiddels duizenden patienten die een PEA-houdend product gebruiken, en ook hier geen bijwerkingen van betekenis.

Kan PEA samen met andere pijnstillers of andere medicijnen genomen worden?

PEA is in een diverse studies onderzocht naast andere veel voorgeschreven middelen tegen neuropathische pijnen, Lyrica en oxycodon (een opiaat). Er waren geen problemen om de middelen samen in te nemen. Verder bleek dat de bijwerkingen vanLyrica en oxycodon door tegelijktijdig PEA te gebruiken verminderd waren. Dat is een belangrijk klinisch gegeven. PEA beïnvloedt verder ook geen andere middelen en kan zonder problemen naast pijnstillers of andere medicamenten gebruikt worden.

Is PEA wel veilig als ik 76 ben?

PEA is getest in veel patienten, en de gegevens eind 2010 over het gebruik bij ouderen was dat er veilig en zonder problemen:

 • 111 mensen tussen 65 en 70 jaar behandeld waren, en
 • 116 tussen 71 en 75,
 • 63 tussen 76 en 80 jaar, en
 • 65 tusen 81 en 90 jaar.

Onze oudste patient was 91 jaar en ervoer geen bijwerkingen.

Ik ben ouder dan 65, moet ik dan andere doseringen gebruiken?

Mensen boven de 65 kunnen gewoon de normaal aanbevolen doseringen gebruiken (2 maal daags 600 mg). Onze oudste patient is 91 en verdraagt de normale dosering zonder problemen. In Europa zijn er honderden mensen boven de 65 jaar behandeld zonder problemen.

Hoe lang moet ik PEA gebruiken voordat ik resultaat zal merken?

In het algemeen is gebleken dat pijnstilling tussen dag 1 en dag 28 optreedt. Bij sommige lastig te behandelen pijnen is langer behandelen nodig voordat je resultaat merkt.

Soms merken mensen ook pas resultaat als ze met PEA stoppen. Pas dan voelen ze dat de pijn in de loop van weken toch langzaam minder geworden is.

PeaPure is een supplement en wordt daarom niet vergoed. Helaas dus, omdat het vaak wel goed werkt. En omdat het zijn werking via de natuurlijke mechanismen van het lijf uitoefent, duurt het langer dan bij een chemische pijnstiller die geslikt wordt en die meteen de zenuwcel platlegt.

PeaPure dringt de lichaamscellen binnen en gaat dan naar een speciaal deel in de celkern, dat heet een kernreceptor, en daaop oefent PEA een positieve werking uit. Voordat die kernreceptor de hele pijn en ontstekingsreactie in het lijf kan verminderen moeten er heel wat biologische acties plaatsvinden. Dat duurt dus soms weken. Luister maar naar de verhalen van onze patienten. Bij sommigen lukt dat binnen een week maar bij anderen duurt het dus veel langer.

Helpt PEA ook bij hernia pijn?

Hernia pijn komt veel voor, en daarom is er een studie gedaan met meer dan 600 patienten die ernstige hernia pijn hadden (ischias pijn), in rug en been, en die behandeld werden met een lage dosering en een hogere dosering PEA. DE ischias pijn nam beter af bij hogere doseringen. PEA is dus zeker zinvol bij hernia pijn.

Bij wat voor soort pijnen kan je PEA gebruiken?

Omdat PEA een lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer is, past PEA bij heel veel verschillende soorten pijn. Er zijn studies gedaan waaruit blijkt dat PEA zinvol is bij veel verschillende pijnen zoals neuropathische pijnen, pijnen aan het kaakgewricht, pijnen in de pols en handen, gordelroos pijnen, rug- en beenpijnen.

In ons centrum hebben we PEA met goed resultaat vooral gegeven aan patienten met herniapijn, diabetische pijnen, pijnen na een beroerte, pijnen na een dwarslesie, pijnen bij MS en pijn door verschillende vormen van polyneuropathie, tot en met dunne vezelneuropathie en angina pectorispijn toe.

Wordt PEA door de ziekenkostenverzekeraars vergoed?

Helaas niet, PEA is een supplement, daarvoor is een recept niet nodig, maar je moet het dus zelf betalen.

 

4 responses

 1. I suffer from thalamic pain and anxiety after a stroke 2 years ago. I have problems to sleep and have anxiety. I use kava kava for the anxiety (120mg kavalactones per day, valerian/hops ze91019 (500mg) and one time per week 3.75mg zopiclon. Is there a problem using normast with the herbals above or zopiclon. Thanks for your answer
  Regards

  Jose

  1. palmitoylethanolamide4pain | Reply

   No problem, Palmitoylethanolamide does not interact with any known substance, neither with herbs. But do start with 3 days 2 times powder under tongue, then proceed to 3 daily powder and after 10 days switch to 3 times 600 mg tablets; for thalamic pain more is needed. Good Luck!

   1. can I use instead of the tablets the powder, The powderis better resorved than the tablets?

 2. palmitoylethanolamide4pain | Reply

  Yes, you can use powder under the tongue, either powder from Normast, or (from November 2012 onwards) powder of PeaPure. In the Normast powder sorbitol has been added; the powder of PeaPure is pure and does not contain any other farmaceutical compound, neither sorbitol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: