Een PEA-houdend product of zenuwblokkade bij ernstige herniapijn?

Ernstige herniapijn: blokkade of een PEA-houdend product? Die vraag is een wezenlijke vraag voor sommige patiënten die bij ons komen. Ze zoeken wat af, met die ernstige pijnen, en tegenwoordig word je niet meer zo snel onder het mes genomen als vroeger. Dat is op zich prima, maar wat dan, een lange naald in je rug? Dat is niet iets waar iedereen blij van wordt, zo merken we uit de mond van onze patiënten.

Ernstige herniapijn: zenuwblokkade of een PEA-houdend product?

Ernstige herniapijn. Daar zal je maar mee opgezadeld zijn. Gemene stekende en brandende pijn in je been, soms ook in je onderrug, en als het echt tegenzit doorstralend tot in je tenen, met dove gevoelens erbij. Alsof je been er nog maar alleen om je te pesten. Je hebt al van alles geslikt en niets helpt echt. Zelfs de pijnstiller die het meest genoemd wordt bij zenuwpijnen,Lyrica, werkt niet echt. Sterker nog, in een studie die in 2010 gepubliceerd werd, bleek dat hernia- patiënten geen baat hebben bij Lyrica. Wat dan te doen?

Ernstige herniapijn: shoppen?

Ten einde raad gaan patiënten dan eerst shoppen, zoals dat heet, bij deze en gene langs, maar vaak mag het niet baten en sta je met je handen in het haar. Dan naar de gespecialiseerde pijnpoli. Daar werken vaak pijnexperts, die meestal ook anesthesist zijn. Als de medicijnen niet hebben geholpen tegen de pijn, en de fysiotherapie en manuele therapie ook allemaal niet, zal de anesthesist je vaak voorstellen om dan maar een zenuwblokkade te zetten, zoals dat heet, of een zenuwblok.

Ernstige herniapijn: zenuwblokkade?

Bij een zenuwblokkade steekt de anesthesist een lange naald in je lijf, naast de rugwervels, bij de plek waar de zenuw het ruggenmerg verlaat, en op die zogenaamde uittreedtplaats van de zenuw spuit hij dan via die naald een verdovende vloeistof. Als het mee zít, is de pijn dan minder, en als het tegenzit werkt het niet…op zich niet bijzonder, dat geldt zo voor de hele geneeskunde. Maar zo’n naald in je rug is iets dat je natuurlijk wel ff moet durven….

Veel patiënten die bij ons komen, vinden een lange naald in de rug maar eng, en vragen ons, of er geen alternatief is. Moet ik nu echt zo’n spuit in m’n rug krijgen vragen ze, kan er niets kapot gaan of zo, dat is dan de angst.

Maar er is sinds 2010 een alternatief. Voordat je de anesthesist een zenuwblokkade laat aanleggen, is het goed om eerst te proberen of de pijn minder wordt door een behandeling van ruim een maand met een PEA-houdend product.

Ernstige herniapijn: een PEA-houdend product?

We zullen eerst uitleggen waarom een PEA-houdend product bij herniapijn handig en veilig is. een PEA-houdend product is namelijk een heel bijzondere pijnstiller, want naast het feit dat de stof in ons eigen lichaam geproduceerd wordt, en dus echt geheel natuurlijk is, en bovendien vrijwel geen bijwerkingen heeft, is het ook een ontstekingsgremmer. En dat is erg handig, want bij een hernia is er ook een lichte ontsteking van de zenuwen aanwezig. Dat komt omdat de tussenwervelschijf uitpuilt tussen de wervels vandaan en op de uittredende zenuwwortel, zoals dat heet, drukt.

Door die druk op de zenuw beschadigt de zenuw en ontstaat er binnen het zenuwomhulsel een ophoping van ontstekingsvocht, oedeem genaamd. Dat oedeem maakt dan ook nog eens de druk in de zenuw alleen maar hoger, en er ontstaat een vicieuze cirkel van toegenomen druk en ontsteking en steeds meer pijn.

Logisch dat je dat met alleen een pijnstiller zoals Lyrica niet redt. Er moet meer gebeuren dan pijnstilling alleen. Ook de ontsteking moet geremd worden, zodat het ontstekingsvocht afneemt. Nu wil het feit dat ons lichaam dat probleem al opgelost heeft, alleen het lichaam heeft een klein steuntje in de rug nodig. Bij toenemende pijn en ontstekingsvocht produceren de cellen zelf een ontstekingsremmer en een pijnstiller, en die stof heet palmitoylethanolamide.

Deze natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer zorgt ervoor dat er een natuurlijk herstel plaatsvindt. Maar niet altijd is er voldoende palmitoylethanolamide aanwezig. Dan heeft het lijf dat steuntje in de rug nodig. In het ontstekingsvocht zit namelijk een bepaalde overactieve ontstekingscel, en die heet de mast cel.

een PEA-houdend product normaliseert de werking van die cel, daar komt de naam ook vandaan, NORMaliseren van de MASTcel, een PEA-houdend productdus. Nu heeft een leerling van een oude Nobelprijswinnares, ze is nu 102 jaar oud en nog geheel bij de pinken, op haar aanwijzingen de stof palmitoylethanolamide grondig onderzocht en uiteindelijk in een pil en een poeder kunnen doen. een PEA-houdend product, zo luidt dus de handelsnaam van die speciale stof, is dus een natuurlijke aanvulling op ons eigen verdedigingsmechanisme tegen pijn en ontsteking.

Ernstige herniapijn: een PEA-houdend product, een uitkomst!

De stof is namelijk niet alleen natuurlijk aanwezig in ons eigen lijf, maar komt in alle levende wezens voor, en vrij veel in bijvoorbeeld eierdooiers, pinda’s en soja. Door extra een PEA-houdend product te geven, krijgt het lichaam dus precies dat steuntje in de rug dat het nodig heeft. In een grote studie met meer dan zeshonderd patiënten met chronische en acute rug- en beenpijnen door een hernia, bleek een PEA-houdend product al na drie weken een heel duidelijk positief effect te hebben ontwikkeld bij veel patiënten. En dat zonder bijwerkingen. Sterker nog, de patiënten die een PEA-houdend product kregen, hadden veel minder pijnstillers nodig dan de groep patiënten die geen een PEA-houdend product kreeg.

Dus de patiënten die ons vragen, dokter, wat moet ik doen? Ik vind die zenuwblokkade met zo’n naald in mijn rug naar eng. Tegen die patiënten zeggen we, probeer een kuur met een PEA-houdend product. Begin met het starterspakket. Het starterspakket bestaat uit een doos een PEA-houdend product poeders en vier dozen een PEA-houdend product tabletten. Neem twee maal daags 600 mg, de eerste tien dagen als een poeder onder de tong, en dan vervolgens vier weken als een tablet twee maal daags. Op de volgende site staat een duidelijk stuk over wat een zenuwblokkade precies is, en we citeren daaruit.

Ernstige herniapijn en de zenuwblokkade

Een zenuwblokkade is het uitschakelen van een zenuw die een pijnprikkel doorgeeft aan de hersenen. Een wortelblokkade is het uitschakelen van een bundel zenuwen. Hierdoor kan de pijnprikkel niet worden doorgegeven aan de hersenen. Er kan een tijdelijke proefblokkade of een definitieve blokkade worden gedaan. Er wordt altijd eerst een proefblokkade gedaan voordat eventueel een definitieve blokkade wordt uitgevoerd. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en kan worden herhaald als de pijn toch terugkeert. Een wortelblokkade gaat hetzelfde in zijn werk als een zenuwblokkade.Hoe werkt het? Spuit met verdovingsvloeistof.

Het uitschakelen van een zenuw is niet geschikt voor alle soorten pijn. Er is dus altijd een goed vooronderzoek nodig om vast te stellen of de behandeling zin kan hebben. Een zenuwblokkade of wortelblokkade wordt in dagbehandeling uitgevoerd in een speciale operatiekamer. Bij een proefblokkade wordt de zenuw of de zenuwwortel verdoofd met verdovingsvloeistof. Als er tijdelijk een goed effect wordt verkregen kan een definitieve blokkade worden gedaan. Het effect duurt maximaal een aantal uur.

Soms wordt behalve verdovingsvloeistof ook een ontstekingsremmend middel ingespoten waardoor het pijnstillende effect wat langer kan aanhouden. Een definitieve blokkade wordt gedaan door verhitting, bevriezing of met een vloeistof die de zenuw beschadigt. De specialist ontsmet de huid en geeft een plaatselijke verdoving op de plaats waar de proefblokkade of definitieve zenuwblokkade wordt gedaan. Proefblokkades en definitieve zenuwblokkades worden met behulp van speciale naalden uitgevoerd. De specialist prikt op zo’n manier dat de punt van de naald de zenuw bereikt.

Meestal wordt tijdens de behandeling met röntgenstraling gecontroleerd of de naaldpunt goed zit. Voor een goed röntgenbeeld is soms het inspuiten van contrastvloeistof nodig. Als er op deze manier een zenuwwortel wordt gelocaliseerd, wordt dat ook wel een radiculografie genoemd.Bij een proefblokkade wordt verdovende vloeistof ingespoten en wordt de naald verwijderd. Als er een definitieve zenuwblokkade wordt uitgevoerd, worden er eerst kleine stroomstootjes gegeven om te bepalen of de punt van de naald op de juiste plaats ligt. Als de specialist er zeker van is dat dit zo is, wordt de zenuw door hitte, koude of vloeistof beschadigd. Daarna wordt de naald verwijderd.

De behandeling duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Tussen verschillende blokkades moet minimaal een dag zitten. Voor welke problemen wordt het gebruikt?Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd bij bepaalde vormen van chronische pijn zoals bijvoorbeeld lage rugpijn en nekpijn. Ook bij aangezichtpijn en clusterhoofdpijn en pijn bij kanker kan een zenuwblokkade zinvol zijn. Bij sommige vormen van reuma zoals de ziekte van Bechterew kan een zenuwblokkade soms ook uitkomst bieden (Bron : In Beweging, maandblad van de RPB Nummer: 1998/5).

De behandeling helpt alleen als de pijn duidelijk afkomstig is uit een bepaalde zenuw of zenuwwortel. Door wie wordt het toegepast? Een zenuwblokkade wordt meestal uitgevoerd door een radioloog, anesthesioloog of pijnspecialist. Soms zijn er ook andere artsen bij betrokken.

Bijwerkingen en risico’s van een blok

  1. De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is gering. Bij zwangerschap wordt deze behandeling, vanwege de risico’s, normaal gesproken niet gedaan.
  2. Bijwerkingen van de verdovingsstoffen zijn zeldzaam maar kunnen bestaan uit een overgevoeligheidsreactie, moeite met praten of duizeligheid.
  3. Na een proefblokkade of definitieve zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk om met begeleiding naar het ziekenhuis te komen. Verder is het belangrijk om elk medicijngebruik, overgevoeligheid of allergie van tevoren te melden.
  4. Een pacemaker is een reden om extra voorzichtig te zijn als er gebruik wordt gemaakt van zenuwprikkeling met stroomstootjes.
  5. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunnende medicijnen wordt, in overleg met de specialist, het gebruik van deze medicijnen enkele dagen voor de zenuwblokkade gestaakt.

Pijnklachten tijdens en na een blok

Na een definitieve zenuwblokkade kan soms eerst vermeerdering van de bestaande pijnklachten optreden. Pijnstillers kunnen dan helpen. Het effect van de definitieve zenuwblokkade kan pas na enige tijd (zes weken tot drie maanden) worden beoordeeld. Door de verdoving kan er tijdelijk minder gevoel in een been zitten. Ook kan de kracht in een been tijdelijk minder zijn. Dit duurt meestal enkele uren waardoor men minder goed kan lopen, fietsen of autorijden. Als de behandeling succes heeft, zal de pijn binnen enkele uren of dagen afnemen. Er zijn verder, onder normale omstandigheden, geen blijvende ongewenste gevolgen van de behandeling bekend.

Ervaringen van patiënten met een zenuwblokkade uit de diverse fora

Op het internet een schat van ervaringen, hier een paar ongeselecteerde voorbeelden uit een lotgenoten forum.

Herhaaldelijk een hernia en een operatie en een blokkade

Ik heb ook 2 maal een hernia gehad op dezelfde plaats en ben daar 2 keer aan geopereerd. Alleen de 2e keer werd besloten om er een lamictomie van te maken, omdat men zo dacht meer ruimte te creeren voor de zenuwen. Het herstel is het zelfde en als je jezelf in acht houdt verloopt het herstel redelijk voorspoedig.

Helaas zit ik nu weer in het zelfde schuitje en wacht op toestemming voor een 3e operatie. De pijnblokkades heb ik ook ondergaan. Er werd bij mij verteld dat de periode tot enkele weken kon zijn dat ik me beter zou voelen.

De eerste keer viel behoorlijk tegen, maar dat kwam ook omdat men er moeilijk bij kon komen om de prik juist te zetten. Ik had toen weinig reactie. BIj de 2e behandeling voelde ik binnen 20 minuten al een verbetering en dat heeft een kleine week aangehouden. Mijn ervaring is wel dat het zeker helpt als je een aantal keer per week even belt om te kijken of er niemand uitgevallen is. Je wordt dan in ieder geval niet vergeten..

Rugklachten, hernia en een blokkade helpt eventjes…

Ik ben 41 jaar en woonachtig in het brabantse plaatsje Oss. Ik heb al sinds 1994 last van mijn rug. Ben toen geopereerd aan een hernia op niveau L4-L5.Sinds die operatie ben ik nooit meer van mijn rugklachten afgeweest helaas. Menig ziekenhuis heb ik bezocht om van de pijn af te komen.Ook op de pijnpoli kunnen ze me blijkbaar niet helpen want ik heb ook al een zenuwblokkade gehad en dat maar heeft eventjes geholpen………………..

Rugpijn, hernia pijn en wat dan?

Nu heb ik sinds maart van dit jaar een 2e hernia op niveau L5-S1 (Dus vlak daaronder). Ze durven niet te opereren omdat er ook veel littekenweefsel bij mij gegroeid is.

Ik heb een hele hoge pijngrens maar op het moment kan ik met mijn pijn niet omgaan. Er moet gewoon iets gebeuren. Nu krijg na een second opinion opnieuw een MRI-scan en gaan ze de arts in Oss vragen waarom hij mij niet wil opereren.

Maar………..ALS ze je opereren aan een hernia ben je alleen maar van de pijn in je been af en niet in je rug!!!!Dat werd mij nadrukkelijk verteld in het ziekenhuis in Boxmeer. Dus met mijn pijn in mijn rug moet ik dan alsnog verder……………….

Zenuwblokkade zonder succes

Momenteel lig ik plat na mijn hernia operatie van 9 Nov. j.l Ik heb in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem 2 keer een zenuwblokkade gehad !!Helaas zonder succes dus toch een operatie…….Maar ik werd nadat ik een gesprek had gehad met de nurse practitioner van de pijnpoli gelijk doorgestuurd naar boven en werd de 1e blokkade gezet !!!Niks lang wachten…toen het niet hielp is toen na 2 weken een 2e injectie gezet op een ander niveau , ze belde me van de pijnpoli hoe het ging , niet goed dus, en 3 uur later lag ik alweer op de tafel voor een 2e injectie !!!!

In het Rijnstate is een rugpoli, daar werken alle diciplines nauw met elkaar samen. Maar omdat ik 2 maanden op een operatie moest wachten ben ik verder gaan shoppen…

Nog blokkades te gaan.. en meer pijn zelfs

He hallo, Het nieuwe jaar is begonnen met m’n eerste tijdelijke zenuw-blokkade + het inspuiten van medicatie op 5 januari. De behandeling op zich viel me reuze mee. En ik heb dus voor niks de halve nacht wakker gelegen! Omdat ik er tegen op zag. Ik heb helaas geen vermindering van de pijn gehad. Dus de zenuw die ze verdoofd hebben zit niet klem bij de hernia. Maar van de ingespoten medicatie heb ik wel veel last!!!

De pijn is erger dan normaal en daar wordt ik niet blij van! Hebben er meer mensen ervaring met meer pijn na het zetten van een zenuw-blokkade + medicatie?

Nou heb ik nog 2 blokkade’s te gaan en ik hoop dat ze dan wel de goede zenuw kunnen verdoven. En dat ik dan minder last van de medicatie heb! Hopelijk dat ze na de 3 behandelingen duidelijk weten wat ze gaan doen. Het zou wel prettig zijn als ik weet hoe & wat ze gaan doen en dat ik weer vooruit kan kijken.

Nou ik heb de neurologe gesproken. Omdat ik geen pijnvermindering heb van de 2 zenuwblokkade’s. Denkt ze dat de neurochirurg niet wil opereren. Maar ze weet dat niet zeker. Dus gaat ze overleggen met een neurochirurg. Het kan zijn dat ze niks gaan doen. Of ik word toch opgeroepen door de neurochirurg. Of er wordt een ecg gemaakt. Of ik moet voor pijnbestrijding toch bij de pijnpoli zijn. Daar hadden ze bij het eerste gesprek verteld dat ze ook nog een kijkoperatie kunnen doen. Ze kijken dan of er veel littekenweefsel zit en spuiten een middel in wat het littekenweefsel zachter moet maken. En zouden ze de pijn kunnen verlichten.

De neurologe overlegt volgende week dinsdag met de neurochirurg. Ze belt dinsdag of donderdag met de uitslag. Dit gesprek heeft mij niet de duidelijkheid gegeven waar ik op gehoopt had. Ik overweeg nu toch serieus om een second opinion aan te gaan vragen!En ik heb daaaaaaagen lang meer pijn na het zetten van de zenuwblokkade en de medicatie die ze inspuiten!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: