Endometriose, menstruatiepijn en de behandeling met palmitoylethanolamide

Zeven op de 10 menstruerende vrouwen hebben last van buik- en menstruatiepijn. Dysmenorroe is de medische term voor die buikpijn tijdens de menstruatie. De zogenaamde primaire buikpijn ontstaat als gevolg van de eisprong (ovulatie), dat wordt dan moeilijk het primaire dysmenorroe genoemd. Een van de meest voorkomende oorzaken van secundaire dysmenorroe is endometriose. Meer dan één vrouw op 10 lijdt aan endometriose. Endometriose is een nare, moeilijk behandelbare chronische aandoening waarbij het weefsel dat normaal aan de binnenkant van de baarmoeder zit, gaat groeien op plaatsen buiten de baarmoeder. Vrouwen die endometriose-pijn hebben, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten.

Menstruatiepijn, endometriose en neuropathische pijn

Bij endometriose speelt neuropathische pijn vermoedelijk ook een rol. De bekkenpijn bij endometriose is lastig te behandelen. Endometriose als zodanig is ook moeilijk te behandelen, en komt vaak terug.

Modern onderzoek lijkt uit te wijzen dat bij de chronische bekkenpijn bij endometriose ook neuropathische pijnmechanismen een rol spelen.[1] Neuropathische pijn wil zeggen pijn door prikkeling van de zenuwen. Dat baarmoederslijmvlies prikkelt namelijk al de kleine zenuwtjes in het bekken, en daarom de buikpijn.

Ook kan endometriose neuropathie van de nervus ischiaticus, dat is de grote beenzenuw, veroorzaken door druk op deze zenuw.[2] Dit is zeldzaam, maar wel belangrijk om in het achterhoofd te houden vanwege het gevaar van onherstelbare schade aan deze grote beenzenuw, de nervus ischiaticus, door de endometriose.[3][4][5]

Zeker wanneer de neuropathische pijn in het been maandelijks terugkeert of versterkt wordt, mogelijk samen met gevoels- en krachtverlies bij vrouwen die menstrueren, moet gedacht worden aan neuropathische pijn van de nervus ischiaticus door endometriose.[6]

Wanneer endometriose voorkomt op plaatsen in de buik- of bekkenholte waar veel zenuwen voorkomen, dan kan endometriose de zenuwen aantasten, en zo dus neuropathische pijn veroorzaken.[7] Ook kunnen in de endometriose-plekken zenuwen ingroeien en zo neuropathische pijn veroorzaken. Het type neuropathische pijn dat kan optreden bij endometriose is vergrote pijngevoeligheid (hyperalgesie) en pijn door prikkels die normaliter niet pijnlijk zijn (allodynie).

Endometriose-pijn en ontstekingscellen

Het onderkennen van pijn van neuropathische aard is belangrijk, zodat er een optimale therapie kan worden aangeboden.[8]Endometriose-pijn is bij enkele patienten goed behandelbaar gebleken met een natuurlijke pijnstillende stof, het palmitoylethanolamide(PEA), (handelsnaam een PEA-houdend product).

In de endometrioseplekken komt een hogere concentratie mestcellen voor, die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken en de zenuwen gevoeliger kunnen maken.[9][10] Zo kan neuropathische pijn ontstaan.[11] PEA heeft een onderdrukkend effect op de geactiveerde mestcellen.[12] PEA heeft zo een ontstekingsremmend effect en een pijnstillend effect bij neuropathische pijn.[13] PEA remt belangrijke ontstekingsmediatoren, zoals TNF-alpha en IL1, alsmede COX-2 en daardoor is het een potentieel belangrijk middel voor uiteenlopende aandoeningen naast endometriose.[14]

De zenuwvezels die de neuropathische pijn veroorzaken zijn waarschijnlijk de dunne C vezels en de autonome zenuwvezels. Met de neuropathische pijnvragenlijsten zoals de DN-4 kan onderscheid worden gemaakt of de pijn bij endometriose van neuropathische aard is of niet. De lichaamseigen stof palmitoylethanolamide blijkt verlichting te brengen bij endometriosepijn. En dan vooral bij pijn tijdens het vrijen. Vier patienten met endometriose zijn beschreven in deze kleine studie.[15]

Endometriose-pijn en behandeling met palmitoylethanolamide

Patienten met een pijnscore van meer dan een 5 (van 0 tot 10, met 10 de ergst denkbare pijn) kregen gedurende 90 dagen een combinatiepreparaat van palmitoylethanolamide 400 mg en polydatin 40 mg 2 maal per dag. Verschillende soorten pijnen werden geevalueerd: bekkenpijn, pijn bij het vrijen, pijn bij de ontlasting, pijn bij het plassen en pijn bij de menstruatie.

Na 1 maand trad er al pijnverlichting op. Aangezien bij de vrouwen gemiddeld de bekkenpijn en pijn bij het vrijen als de hoogsent scoorden (rond een 8), was er ook bij deze pijnen het meeste effect (naar een cijfer 2 na 90 dagen). Ook hoefden de vrouwen minder pijnstillers te slikken. Ook bleek op de echo dat de endometrioseplekken wat verkleind waren.

Inmiddels zijn er duizenden patiënten met erge pijnen met deze stof behandeld, en heel vaak met heel behoorlijk tot indrukwekkende resultaten. Zo blijkt dat PEA pijnstillend kan werken bij ernstige rug- en heniapijn, gordelroos pijn, pijn bij afklemming van zenuwen, zoals bij het het carpale tunnelsyndroom, chronische kaakpijn en pijn bij diabetes, om maar een paar lastig te behandelen pijnen te noemen. De stof laat zich ook zonder problemen innemen naast andere pijnstillers, als dat nodig is, omdat er zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn. [16] [17] [18][19][20][15][22] [23][24][25][26][27][28]

Vandaar dat palmitoylethanolamide zonder problemen gebruikt kan worden bij menstruatie-pijn en pijn door endometriose.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: